загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійний фонд запрацює по-новому: що чекає пенсіонерів і платників податків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кабмін хоче розширити повноваження Пенсійного фонду. Як нововведення позначаться на пенсіонерах?

ФАКТ. У листопаді 2018 року Кабмін схвалив законопроект, покликаний стабілізувати пенсійну систему в Україні і підвищити рівень пенсійного забезпечення. Пенсійна реформа, запущена урядом, дозволила підвищити пенсії українцям, але практично не скоротила дефіцит Пенсійного фонду. За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, в 2016 році дефіцит Пенсійного фонду становив 145 млрд гривень, у 2017 році – 141,5 млрд гривень, в 2018 році – 139 млрд гривень. Новий проект закону допоможе скоротити дефіцит, а також розширить повноваження Пенсійного фонду.

ЄСВ. Насамперед в Кабміні пропонують змінити правила сплати єдиного соціального внеску. Контролювати сплату ЄСВ тепер буде Пенсійний фонд. Бізнес зобов’яжуть подавати звітність про сплату ЄСВ в фонд, який отримає право перевіряти і штрафувати порушників.

Крім того, Пенсійний фонд зможе оформляти розстрочку для бізнесу на виплату ЄСВ. Також Пенсійному фонду хочуть дозволити вводити санкції проти неплатників ЄСВ – наприклад, позбавляти права керувати автомобілем і виїжджати за кордон. Санкції будуть схожі на ті, які застосовують сьогодні до неплатників аліментів. За словами Реви, українські підприємства винні Пенсійному фонду понад 12 млрд гривень.

ПРАВИЛА ДЛЯ ФОНДУ. Крім контролю за сплатою ЄСВ, на Пенсійний фонд хочуть покласти ще кілька зобов’язань. Документ встановлює крайній термін для виплати пенсій – 25 число місяця, за який вона нараховується. Сьогодні виплати можуть відкладати до кінця місяця.

У новому законопроекті немає можливості довіряти отримання пенсії родичам або знайомим на довгий термін. Сьогодні пенсіонер може на 3 роки оформити у нотаріуса довіреність, за якою інша людина зможе забирати його гроші. Адвокат Станіслав Якушев зазначає, що документ вимагає особистої присутності пенсіонера.

Станіслав ЯКУШЕВ, юрист:

Він вимагає, щоб пенсіонер, крім пред’явлення довіреності, з’являвся у відділення Пенсійного фонду або банк, який переказує пенсію, кожні шість місяців і особисто заповнював свою реєстраційну картку.

За словами Якушева, таким чином уряд має намір припиняти порушення, коли родичі отримують пенсію за покійних людей.

Також уряд планує удосконалити процедуру підтвердження особи. Сьогодні для цього достатньо паспорта. Після схвалення законопроекту пенсіонерів будуть фотографувати і знімати у них відбиток пальця. Якушев зазначає, що поки що неясно, як Пенсійний фонд буде реалізовувати ці правила.

ДОСТАВКА. Після скандалу з «Укрпоштою», яка хотіла відмовитися від доставки пенсій, в уряді вирішили убезпечити себе окремим пунктом в законопроекті. Доставка пенсій оплачуватиметься зі спецфонду, який буде наповнюватися за рахунок підвищеного ЄСВ. Додатково на доставку пенсій в бюджеті на 2019 рік передбачили 500 млн гривень.

До речі, пенсії тепер будуть доставляти тільки за місцем проживання пенсіонера. Якщо людина живе за іншою адресою, то отримати пенсію не вийде.

ІНДЕКСАЦІЯ. Законопроект скасовує індексацію пенсій для військових пенсіонерів. Зараз їх пенсії автоматично індексуються 1 січня.

Відзначимо, що нововведення наберуть чинності, якщо їх підтримають Верховна Рада і Президент. Петро Порошенко вже закликав бізнес погодитися з розширенням бази оподаткування ЄСВ.

 

Джерело:
До списку новин