загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні вшановують святителя Іоанна Золотоустого: традиції і зимові повір'я

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні, 26 листопада, Православна церква вшановує пам'ять святителя Івана Златоустого, архієпископа Константинопольського. Святий – один з трьох вселенських святителів, поряд з Василем Великим і Григорієм Богословом, в честь яких встановлено соборне свято (12 лютого). Які народні традиції та повір'я існують в свято?

Святий Іоанн Златоуст родом з Антіохії. Виховувався матір'ю, яка віддавала всі сили синові, залишившись вдовою незабаром після його народження. Єпископ Антіохійський хрестив святителя у віці 20-ти років.

Після смерті матері святий став ченцем, чотири роки провів у пустелі і писав свої праці, два роки тримав обітницю мовчання, проживаючи в печері зі Словом Божим у серці. Через ослабле здоров'я, святителю довелося повернутися у рідне місто. Проповідуючи християнство святий вражав слухачів і за свій дар надихати і вкладати віру в людей був прозваний Златоустом.

Був поставлений в Константинопольську кафедру, де продовжував жити дуже скромно, молячись і тримаючи піст. Однак, коли святитель став на захист неугодних імператриці, та затаїла на нього злість. Іоанна Златоуста намагалися засудити до страти за образу королівської особини, проте імператор доручив вигнати святого. Святитель залишав місто двічі – перший раз після від'їзду стався землетрус і його попросили повернутися, вдруге столицю вразила пожежа, відбувалися набіги варварів, і імператриця померла в тому ж році. Події пов'язали з Божим засудженням.

Традиції

Святий Іоанн Златоуст вважається покровителем тих, хто у своїй роботі має спілкуватися з людьми. В молитвах до нього просять мудрості і допомоги з навчанням, допомоги з формуванням грамотного мовлення та ораторської майстерності, а також прийнято молитися про покарання шахраїв і хабарників. Він здатний допомогти в подоланні бідності та набутті духовної сили. Крім того, в цей день одна із заборон свідчила: "не можна лаятися на Івана, інакше Бог ніколи молитов не почує".

У народі говорили, що з Златоуста земля занурюється у сон до весни. Особливо не любили сильні відлиги "до самої голоти земної", оскільки після них приходили холоди. А саму зиму порівнювали зі злою мачухою: навіть якщо і добра, то все одно морозить, коли милує, все одно мучить.

Традиційно у свято починали готувати з борошна нового врожаю вареники. Господині починали робити вареники, які завдяки морозу можна було зберігати на вулиці. Начинки були різними, як м'ясними, так і овочевими.

Прикмети:

  •  - на Златоуста все поле пусте.
  •  - коли снігові пластівці стають великими - буде відлига.
  •  - незвичайно яскраве мерехтіння зірок віщує сніг і сильний вітер.

 

Джерело:
До списку новин