загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бюджетне «покращення»: мільярд для Президента та 60 гривень для пенсіонерів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рада проголосувала за держбюджет із доходами 1 трлн 26 млрд гривень і видатками 1 трлн 112 млрд гривень. В Уряді цей документ назвали одним із найважчих із часів Української незалежності. Водночас там передбачили скандальні статті витрат, як-от мільярд на незрозумілий фонд Порошенка та збільшення фінансування органів поліції та СБУ, виділивши на це 91,7 млрд грн.

Чи варто українцям очікувати «покращення» від цього бюджету? Про це ІА «Вголос» питав у економічного експерта Йосифа Ситника, голови Комітету економістів України Андрія Новака й ек-міністра економіки України Володимира Ланового.

Як ви оцінюєте бюджет на 2019 рік?

Андрій Новак:

Від влади прозвучала фраза, що бюджет 2019  року — найскладніший бюджет за всі роки Незалежності. Але це не так, бо нічого складного у цьому документі немає, його просто переписали з бюджету 2018 року, додавши до кожної статті інфляцію.

Цей бюджет приймався з порушенням логіки та методології бюджетного процесу. Тобто у нас спочатку в першому читанні прийняли бюджет, а потім просто у день голосування за цей документ у другому читанні внесли зміни у Податковий і Бюджетний кодекси. У цивілізованих країнах зміни у систему оподаткування вносять мінімум за півроку до прийняття бюджету. Таким чином наш уряд показав, що інвесторам із Україною краще не зв’язуватись.

«2019 рік буде роком виживання»

Йосиф Ситник:

Для людей цей рік буде черговим роком виживання. Самі судіть: у  цьому бюджеті від загальної суми на медицину передбачено 2 %, на армію — 8 %, на освіту — 5 %. Крім того, те, як приймали цей бюджет і який він є, свідчить, що Україна — це навіть не Азія, бо там порядок, а «бананова республіка».

Тобто соціальна сфера у нас знову фінансується за залишковим принципом?

Володимир Лановий

Атож. Для людей ситуація лише погіршуватиметься. Найцинічніше депутати й уряд вчинили з пенсіонерами. Вони кажуть, що для Пенсійного фонду немає коштів. А я на це відповім, що є. От якби владні мужі скоротили свої фінансові апетити стосовно космічних зарплат, величезних соціальних пакетів, можна було б дофінансувати тих, хто цього справді потребує. Але влада начхала на стареньких. Цей бюджет показує, що уряд Гройсмана хоче ще більше заробити на Україні.

Урядовці дають прогноз, що інфляція 2019 року зросте на 7 %, водночас укотре зростуть на 25 % тарифи газ, отже, й опалення. Тож інфляція буде значно більшою.

В той же час, в Україні не зростає ВВП, до нас не надходять інвестиції. І прогнозую, що їх і не буде.

Водночас, що цікаво, у бюджеті немає числа прогнозованої середньої зарплати. Це свідчить про те, що оскільки мінімальні зарплати не підіймаються на велику суму в державному секторі, отже, середня зарплата була виключно за рахунок величезних виплат чиновникам. У всіх країнах світу є коефіцієнт щодо співвідношення мінімальної та максимальної зарплати у бюджетній сфері. От у Фінляндії такий показник допустимий лише у шість разів, в Україні ж — у тисячі.

«Тарифи знову зростуть»

Йосиф Ситник:

Погоджуся, що цей бюджет є ще й украй цинічним стосовно соціальної складової: так, мінімальна пенсія зростає аж на 1,98 євро. Ви уявляєте, як це виглядає? От хай Порошенко поїде у Євросоюз і там, хизуючись, виступить зі заявою про те, що уряд підняв пенсіонерам пенсію на таку «велику» суму.

Цей бюджет не принесе українцям якогось полегшення. Буде просто чергове зубожіння. Бо третина бюджету — це різноманітні державні запозичення у міжнародних організацій. Тобто, це борги, які потрібно віддавати. Надалі — це зростання податків. Депутати ввели навіть оподаткування посилок, які в Україну з-за кордону своїм родичам пересилають заробітчани. Тобто влада вирішила залізти у кишені заробітчан, не чіпаючи олігархів, які виводять українські гроші в офшори.

Третє. Буде підвищення тарифів на газ та електроенергію, відповідно зростуть ціни на все, починаючи від продуктів харчування. Я прогнозую, що цьогоріч рівень інфляції становитиме 15…18 %, а не 7 %, як це закладено у Державному бюджеті. Буде чергова девальвація гривні, ймовірно, курс національної валюти щодо долара буде 1:31.

Тобто українцям не варто чекати, що з цим бюджетом буде краще жити, бо фраза «уряд турбується про тебе» — цинічна брехня представників олігархів, уряд насправді турбується про чиновників та олігархічні клани.

На що ж тоді урядовці спрямували гроші?

Йосиф Ситник:

Традиційно, на поліцію й утримання державного апарату. Бо витратна складова на державні органи влади, правоохоронні органи — МВС, СБУ, Генпрокуратуру, зростає уже чотири роки. І в цей час витрати на охорону здоров’я, освіту динамічно зменшуються. Це свідчить про те, що в Україні відбувається утвердження поліційної держави.

Якщо проаналізувати витрати на освіту 2013-го і 2017 року, то можна простежити динаміку зменшення: коли 2013-го у бюджеті на цей пункт видатків було закладено 7,9 % від загальної суми бюджету, то 2017 року фінансування цієї галузі становило 4,9 %. Тобто на 3 % зменшується фінансування і це — попри інфляцію.

І в той же час Президент і його дружина за рахунок українських платників податків створюють свої «приватні» фонди: для себе Порошенко передбачив 1 мільярд гривень, для дружини — 800 мільйонів. При цьому нещодавно з’явилася інформація про те, що Президент продав Тігіпку «Кузню на Рибальському» за 9 мільярдів гривень. Тобто маємо ситуацію, коли олігарх заліз у кишеню платників податків, щоб профінансувати свою передвиборчу кампанію. Хіба це не цинізм і зневага до українців? Якщо б Президент хотів виглядати таким добродієм, хай би і свій фонд фінансував із власної кишені.

Також гроші виділили на різноманітні субвенції, а це — подачки провладним депутатам на вибори, щоб ті могли попіаритися на відкритті дитячих садочків, закупівлі обладнання для лікарень тощо.

Володимир Лановий:

Збільшення фінансування органів МВС — це створення поліційної держави і це жахливо, бо в Україні є зовнішня військова агресія. Стало явно, що влада більше боїться свого народу і хоче у разі спротиву мати тих, хто їх боронитиме, замість того, щоб профінансувати Збройні сили України, які захищають від російської агресії державу на народ.

Створення Фонду для Порошенка — це небачена нахабність. Бо, за законом, це буквально крадіжка державного майна і це карається законом тюремним ув’язненням терміном на 12 років із конфіскацією майна.

Андрій Новак:

Підвищення фінансування МВС можна було б списати на інфляцію, якби не один цікавий факт: силові органи у нас індексуються вище за показник інфляції, тоді як соціальні — нижче. Це показує пріоритети державної влади.

Й справді, у цьому бюджеті з’явилася дуже цікава новація, яка називається «президентський фонд», якого раніше ніколи не було і на нього виділили аж мільярд гривень. Йдеться, що ці кошти підуть на стипендії, забезпечення шкіл Інтернетом і транспортом. І в мене виникає запитання: а навіщо ж нам Міністерство освіти? Зрозуміло, що ці кошти спрямують на передвиборчу компанію Петра Порошенка.

 

Джерело:
До списку новин