загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерти: субсидії плодять утриманців і виводять економіку в тінь

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Державна допомога і соціальні виплати, на які щорічно виділяється все більше коштів, тисне на середній клас. Так вважають українські експерти. Як саме на українців і країну в цілому впливає соціальна підтримка населення?

ФАКТ. Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що сьогодні 44% українців отримують різного роду державну допомогу. Зокрема, близько 5 млн сімей отримують субсидію. Навесні 2018 року 65% населення оформили цей вид допомоги. У західних країнах цей показник не перевищує 10-15%.

БІЛЬШЕ І БІЛЬШЕ. З листопада в Україні діють нові тарифи на газ для населення. Це рішення було важким для влади, особливо напередодні виборів. Але вимоги МВФ довелося виконати, щоб отримати доступ до кредитів на зовнішніх ринках. Щоб згладити ситуацію, в уряді пообіцяли збільшити кількість одержувачів субсидії і компенсувати витрати всім, хто не може платити самостійно.

Петро Порошенко напередодні голосування за бюджет на 2019 рік закликав виділити більше грошей на субсидії, заявивши, що не підпише бюджет, якщо цього не буде зроблено.

ХТО ПЛАТИТЬ? Маргарет Тетчер говорила, що державних грошей не існує – є гроші платників податків. Всі соціальні виплати оплачують українці.

Народний депутат Оксана Продан відзначає, що збільшення кількості одержувачів субсидій і їх розміру збільшує навантаження на тих, хто ще платить податки і оплачує комунальні послуги без допомоги держави.

Оксана ПРОДАН, народний депутат:

Це в більшості середній клас: підприємці, менеджери середньої ланки, певні категорії бюджетників і держслужбовців. Це люди, які виробляють додану вартість сьогодні і на майбутнє.

На думку народного депутата, субсидії провокують тіньову зайнятість, оскільки люди вважають за краще отримувати зарплату в конвертах, щоб не позбутися державної допомоги. Крім цього, субсидії не вчать українців економити.

Оксана ПРОДАН, народний депутат:

Навіщо економити, якщо держава (платники податків – читай, твій сусід) все одно за тебе доплатить або повністю заплатить.

Глава наглядової ради компанії «Укртепло» Іван Надєїн ще в 2016 році зазначав, що Україна могла б економити газ, якби субсидіанти були зацікавлені економити енергоресурси. Але цього не відбувається. На той момент втрати від марнотратного споживання оцінювалися в 600-650 млн доларів.

Екс-міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко відзначає, що субсидії є майже у всіх країнах, але там допомога призначається не так, як в Україні.

Олексій КУЧЕРЕНКО, екс-міністр з питань житлово-комунального господарства:

Там надання субсидії – надзвичайний випадок і для субсидіанта, і для держави. Його повинні дуже прискіпливо розглядати. А у нас з нього зробили масове явище, у нас будь-який правильний механізм починає працювати неправильно.

За словами Кучеренка, в Польщі 98% населення допомагають оплачувати комуналку 2% бідних людей. В Україні ж 60-65% отримують допомогу. Він додав, що в Україні поширена практика, коли людина відмовляється від роботи, боячись втратити субсидію. Тобто, багатьом українцям вигідніше бути безробітним, сидячи на шиї у держави.

Заступник директора Інституту соціології  НАНУ, психолог Євген Головаха вважає, що безрозсудна політика влади сформує покоління утриманців. Він додає, що утриманці – це неактивна частина населення, які приймуть будь-якого, «хто гарантуватиме їм продовження халяви».

Євген ГОЛОВАХА, психолог:

Навіть якщо їхні доходи почнуть зростати, такі громадяни не відмовлятимуться від дармового шматка й зароблене переводитимуть у тінь. Навіть заробляючи десять, двома надурняк ніколи в житті вони не погребують. Таким чином, почнуться широкомасштабні процеси тінізації.

Олексій Кучеренко впевнений – щоб виправити ситуацію, необхідно зробити отримання субсидії невигідним. А Оксана Продан вважає, що гроші, витрачені на субсидію, ефективніше було б інвестувати в енергозбереження. Замість цього держава продовжує інвестувати в свою бідність.

 

Джерело:
До списку новин