загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці переплачують за зв’язок: які прийоми використовують мобільні оператори?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Антимонопольний комітет України порушив справу проти найбільших операторів мобільного зв’язку в Україні – Київстар, Vodafone Україна і lifecell. У чому причина?

ФАКТ. Українських мобільних операторів звинувачують у тому, що вони встановили розрахунковий період для абонентів розміром 28 днів. Якщо раніше українці платили абонплату за місяць, то тепер з них зніматимуть гроші кожні 28 днів. Така схема дозволила операторам отримати ще один оплачуваний місяць у році.

БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ. У 2018 році українські оператори наростили прибуток. Середній чек одного абонента зріс на 15%. Тільки Київстар збільшив свої доходи на 4,9 млрд гривень у порівнянні з 2017 роком.

Керуючий партнер консалтингової групи E&C Анатолій Фроленко зазначає, що нові правила дозволять операторам додатково заробити близько 1 млрд гривень. За словами експерта, клієнти легше сприйняли новини про введення нового розрахункового періоду, ніж новини про підвищення тарифів.

ВИПРАВДАННЯ. У компаніях телеком-послуг відзначають, що не бачать іншого виходу замість підвищення тарифів, адже їм довелося витратитися на впровадження нових стандартів зв’язку. При цьому мобільний зв’язок в Україні залишається найбільш доступним на території Європи.

Виконавчий директор lifecell Ісмет Язиджі заявив, що щотижневі тарифи існують не тільки в Україні. Він вважає, що платити тижневими платежами клієнтам зручніше.

ОПЕРАТОРІВ ПОКАРАЮТЬ? Антимонопольний комітет відкрив справу про «порушення принципів конкуренції». Глава АМКУ Юрій Терентьєв повідомив, що справи стосуються двох питань: порушення чесних ділових відносин і повідомлення клієнтам неповної і неточної інформації. Відзначається, що оператори вводили в оману клієнтів.

Зараз АМКУ розслідує справу. Якщо вина мобільних операторів буде доведена, то вони будуть оштрафовані. Нагадаємо, що в 2017 році АМКУ штрафував Київстар на 21 млн гривень, а lifecell – на 19,5 млн гривень за порушення принципів тарифікації.

ІНШІ ВИКРУТИ. Мобільні оператори пропонують клієнтам кредитний ліміт. Якщо людина забула поповнити рахунок, то вона буде користуватися зв’язком у борг. Наприклад, Київстар пропонує своїм контрактним абонентам кредитний ліміт до 300% середньомісячних витрат. При цьому не всі користувачі знають, що за «відхід у мінус» необхідно платити.

Телеком-експерт Роман Хімич зазначає, що оператори спеціально впроваджують такі послуги, щоб стимулювати клієнтів витрачати більше грошей. Для користувачів передплачених послуг кредитний ліміт – платна послуга. Це відносно невелика сума (2-5 грн.) за невелике поповнення, але в перерахунку на відсотки виходить багато. Наприклад, кредит на 20 гривень від Vodafone обійдеться в 90% річних. А кредит на 5 гривень від Lifecell обійдеться в 2085% річних.

Регулярно мобільні оператори позбавляються від старих тарифів, замінюючи їх на нові, – дорожчі. Якщо клієнт не бере участі в виборі нового тарифного плану, то тариф встановлюють автоматично.

Ще одна хитрість – автоматичне нарахування мегабайт, хвилин або смс-повідомлень. Наприклад, Київстар надсилає платні додаткові мегабайти, як тільки клієнт витратив основний пакет послуг.

Для отримання додаткового прибутку у мобільних операторів є платні сервіси та послуги. Часто ці послуги пропонуються у вигляді спливаючих вікон, тому клієнт може не помітити, як підключить розсилку гороскопу, новин або замовить мелодію на телефон. На форумі Київстару клієнти розповідають свої історії – часто «жертвами» додаткових послуг стають люди у віці. Багато хто навіть не розуміють, як замовили послугу.

ВАЖЛИВО! Щоб не платити гроші за непотрібні послуги, необхідно контролювати свій тариф і рахунок мобільного телефону. Якщо ви розібралися в тарифному плані і регулярно переглядаєте витрати на своєму рахунку, обдурити вас буде важко.

 

Джерело:
До списку новин