загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Подарунок під ялинку" від МВФ: що пообіцяв Україні Фонд, по-різному зрозуміли навіть експерти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Програма чи кредит? Чи відразу все? Виконавча рада МВФ повинна зібратися для вирішення цього питання після 10 грудня.

Ухвалення закону про держбюджет України до 1 грудня було однією з двох обов'язкових умов Міжнародного валютного фонду для відновлення кредитування (поряд з підвищенням цін на газ і опалення до рівня ринкових). Верховна Рада, нагадаємо, цього року проголосувала за бюджет на майбутній рік надзвичайно рано, 23 листопада (вірніше, о 6-й ранку 24-го). І, хоча станом на 3 грудня він ще не був підписаний президентом, фактично умова була виконана. 28 листопада директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард повідомила, що Фонд планує ухвалити рішення про виділення Україні траншу фінансової допомоги "найближчим часом".

"У мене відбулася конструктивна розмова з президентом Порошенком, в ході якої ми обговорили стан очікуваної угоди stand-by. Президент поінформував мене про ключові параметри бюджету на 2019 рік, який нещодавно був схвалений парламентом і наразі розглядається співробітниками МВФ. Його попередня оцінка є задовільною, і очікується, що процес буде завершений найближчим часом", – заявила пані Лагард.

З цієї заяви Крістін Лагард можна зрозуміти, що йдеться вже не про розблокування фінансування за поточною програмою EFF (розширеного фінансування), а про нову програму stand by. Але який процес має бути завершений до кінця року? Це буде рішення про відкриття програми stand by чи кредитний транш? А якщо транш, то за якою програмою? EFF чи stand-by?

Ми звернулися за роз'ясненнями до експертів. Але виявилося, що вони дотримуються різних думок з цього приводу.

Економічний експерт-аналітик Борис Кушнірук вважає, що йдеться про виділення Україні траншу ще цього року.

"Безперечно, цього року Україна отримає гроші МВФ. Чому було так важливо прийняти бюджет до 1 грудня? Саме тому, щоб МВФ встиг його проаналізувати і Рада директорів могла прийняти рішення. Якщо буде прийнято позитивне рішення, після цього знадобиться ще кілька днів, щоб гроші прийшли до України. Але на сьогодні є всі підстави вважати, що ми отримаємо кредит МВФ", – говорить Борис Кушнірук.

А ось президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменковпевнений у протилежному: що кредиту цього року Україні не бачити.

"Кредит буде тільки після виборів. Але він взагалі не потрібен", – говорить він.

На той час термін дії нинішньої програми розширеного фінансування ж закінчиться, тому зрозуміло, що експерт каже вже про нову, обіцяну нам програмою stand-by.

Старший аналітик ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин впевнений, що зараз обговорюється отримання Україною останнього траншу за тією програмою, яка завершується.

"Ми очікуємо, що Україна отримає останній транш за чинною програмою МВФ вже в грудні – близько 2 млрд доларів. Зобов'язання перед Фондом щодо підвищення цін на газ і прийняття державного бюджету були виконані. Воєнний стан в поточному форматі не повинен зупинити Фонд. А нова програма МВФ на 4 млрд доларів повинна стартувати 2019 року", – говорить він.

Шевчишин переконаний, що отримання кредиту буде для України позитивним фактором.

"Кредит дозволить значно знизити спекулятивний тиск на курс гривні. Кредитні ресурси Фонду виступають "подушкою безпеки", до якої обов'язково вдадуться наступного року. Україна повинна виплатити 2019 року понад 10 млрд доларів за зовнішніми зобов'язаннями, і, з огляду на високу вартість залучення валюти на вільному ринку, кредити Фонду виглядають кращими", – говорить аналітик.

Відповіді на ці запитання можемо отримати в кращому випадку через два-три тижні.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард назвала дату 10 грудня.

"Всі попередні дії, як очікується, будуть завершені українською владою до 10 грудня 2018 року, і після цього буде скликано засідання Виконавчої ради [МВФ] для обговорення угоди про stand-by", – сказала вона.

У свою чергу, процедури з боку Фонду повинні завершитися до католицького Різдва.

 

"Я майже на сто відсотків упевнений, що це станеться до 20 грудня. Тому що потім починаються Різдвяні свята, а там і кінець року", – пояснює Борис Кушнірук.

Як повідомлялося, поточна програма МВФ розширеного фінансування для України була прийнята 2015 року і розрахована на 4 роки. Загальний обсяг фінансування, на який могла претендувати Україна, становив близько 17 млрд доларів (в валюті МВФ – 12,3 млрд SDR). З цієї суми Україна отримала лише близько 50%. Дія програми завершується в березні 2019 року.

Програму stand-by МВФ пообіцяв відкрити для України в жовтні, відразу після рішення уряду про підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня. Програма може бути розрахована на 14 місяців (за іншими даними – на півтора року). Загальний обсяг фінансування за цією програмою може становити близько 3,9 млрд дол., в тому числі як першого траншу – 1,9-2 млрд дол.

Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин