загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Відновити ґрунт: фермер на Київщині практикує no-till та отримує щедрі врожаї

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хазяйнувати на землі – справа не з легких, та фермер з Київщини довів, що можна збирати щедрі врожаї та добряче заробляти зовсім не рухаючи грунт.

Щоб зустрітися зі ще одним неординарним українським фермером, ми вирушили до села Михайлівка, що на Київщині. З 2006 року Анатолій Шумко господарює на тутешніх полях – випробовує нові технології, експериментує та будує грандіозні плани.

Земля занепала

Тут було працююче підприємство, техніка і люди, а пан Шумко вдихнув сюди нове життя. Не дарма кажуть, що переробити старе стократ важче, ніж почати нове. Та наш фермер не зупинився перед труднощами – і от уже 12 років його господарство успішно функціонує. «Тут росли одні бур’яни. Довелося ще два роки над цим працювати, щоб привести землю в належний стан і почати отримувати урожай», – згадує господар.

Те що росте зараз на цих полях – зовсім не порівняти з чагарниками. Валовий збір пшениці 1200 тонн на рік, кукурудзи 2000-2500 тонн, соняшника – 600 тонн, ріпаку – 300 тонн, сої – 400-500 тонн. Річний грошовий обіг підприємства 30 млн грн. І це все усього на 1000 га землі.

Жага до експерементів

Шумко – не типовий український фермер. Він ставить за мету не отримання надприбутків у найкоротший термін, а відтворення родючості ґрунту, застосовуючи технологію нульового обробітку або no-till.  Ця складна технологія допомагає зберігати вологу, підвищує рівень гумусу та оберігає врожай від ерозії та несприятливих погодних умов.

«Для того, хто це бачить перший раз, це може трохи страшнувато. На весну ми посіємо соняшник, а ці рослинні рештки заважати не будуть», – посміхається фермер.

За досвідом та знаннями про невідому ще в Україні технологію ноу-тілл Шумко помандрував до США та Канади. Саме там він зрозумів всі переваги нульового обробітку землі. Перша з них – економія пального та робочої сили.

Шумко – людина не надто молода, але у хорошій формі і людина дуже азартна та любить усілякі експерименти. Мовляв, життя не стоїть на місці, а йде вперед, погляди міняються, ситуація міняється, тому треба постійно пристосовуватись. Тому фермер зацікавився технологією strip-till і планує впроваджувати її у себе в наступний сезон. Але і з нею він теж хоче експериментувати.

Анатолій Шумко розказує з чим доводиться працювати на землі

Новий рубіж

«Зараз ми знайомимось, переобладнуємо техніку. Якщо працюють агрегати за strip-till, вони обробляють ґрунт на глибину до 20 см і перемішують його. Ми будемо обробляти смугу на глибину 5 см , але при цьому вносити біодеструктор у смугу і на весну ми отримаємо оброблену смугу», – ділиться планами аграрій.

Таким чином проводять роботи на землі за технологіэю strip-till у світі

А ще фермер загорівся ідеєю створення власного джерела відновлюваної енергії. І скоро ось на підприємстві почнуть спалювати відходи. Це суттєво допоможе знизити витрати коштів за газ, а також вирішить питання вивезення сміття.

«Я вивчаю зараз таку можливість, щоб побудувати електростанцію, яка буде працювати на відходах. І цю електроенергію виробляти і продавати державі за зеленим тарифом», – мріє Шумко.

 

Джерело:
До списку новин