загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Газ і світло: скільки можуть оплатити пенсіонери в Україні та ЄС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За рівнем життя Україна посідає одне з останніх місць у Європі. При цьому «Нафтогаз» і постачальники електроенергії добиваються, щоб за їх товар населення платило за світовими цінами. Наскільки це можливо?

МОЖЛИВОСТІ. Прихильники планомірного підвищення тарифів відзначають, що зарплата в Україні зростає швидше, ніж розцінки на послуги ЖКГ. Наприклад, сьогодні при середній зарплаті в 9,2 тис. гривень українець може оплатити 1080 кубів газу, а ось два роки тому при меншому тарифі (6,89 грн. / куб. м) – тільки 780 кубів. Крім того, за мільйонами українців залишилося право на субсидію.

Хоча ці аргументи підтверджуються розрахунками, реальність набагато складніша. Опитування соціологів групи «Рейтинг» показують, що з року в рік більшість українців відзначають погіршення свого матеріального становища. Особливо складно доводиться пенсіонерам і одержувачам допомоги. Якщо середня зарплата за останні 4 роки зросла в 2,5 раза, то пенсії і соцвиплати виросли тільки на 60%. З такими доходами люди не можуть купити навіть необхідні продукти харчування, не кажучи вже про оплату послуг ЖКГ.

Сьогодні неможливо уявити життя без газу і електроенергії. Це не просто «продукція», а товари соціального значення. Ось чому, обговорюючи можливість підвищення комунальних тарифів, варто орієнтуватися не стільки на «середні по палаті», скільки на мінімальні доходи українців. Гарною базою порівняння може бути середня пенсія (2517 грн.) – усереднений доход  між мінімальною пенсією (1497 грн.)  і мінімальною зарплатою (3723 грн.).

ЕЛЕКТРИКА. З березня 2017 року українці платять за світло за двома тарифами – 0,9 і 1,68 грн. за кожен кВт /год. Ціна залежить від обсягів споживання, пори року, наявності електроплит. В середньому ж кВт/год для населення коштує 1,3 грн. (4,1 євроцента). Трохи вищий тариф у Білорусі (4,9 євроцента).

В країнах ЄС електроенергія для населення обходиться в рази дорожче. В тариф закладаються екологічний податок, кошти на розвиток «зеленої» енергетики, а також витрати на модернізацію мереж. Наприклад, литовці і угорці 11 євроцентів платять за 1 кВт/год, румуни – 13 євроцентів, поляки – 14 євроцентів, а німці – майже 30 євроцентів.

ЗАПАЛЮЙ! Як правило, чим вищий рівень життя в країні, тим вищий у ній тариф на електроенергію. В багатьох країнах високі тарифи використовуються для того, щоб мотивувати людей економити ресурси. Крім того, вони дозволяють розвивати «чисту» енергетику – кіловати від сонячних і вітрових станцій поки що коштують в рази дорожче, ніж продукція ТЕС, які спалюють вугілля.

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ. Купівельна спроможність середньої пенсії в різних країнах Європи

Отже, середня пенсія в більшості країн-сусідів України дозволяє «придбати» близько 3 тисяч кВт/год. Україна в цьому плані відстає в 1,5 раза від Білорусі, Болгарії та Литви, але вдвічі випереджає Румунію. Можна зробити висновок, що відносно доходів населення електроенергія в нашій країні коштує не надто дорого: розрив у доходах населення між країнами виявляється набагато більшим, ніж у кіловатах.

ПРИКРУТИ! Газ в ЄС рахують не в кубометрах, як в Україні, а в тих же кіловатах. Це правильно, оскільки газ із різних родовищ може мати різну енергоємність. Облік у кіловатах усуває ці нюанси. В середньому по ЄС кубометр газу рахується за 10,6 тис. кВт/год.

Якщо все-таки перевести європейські кВт/год в кубометри, то виявиться, що українці можуть спожити газу в рази менше, ніж жителі сусідніх країн.

ТЕПЛО. Купівельна спроможність середньої пенсії в різних країнах Європи

Таким чином, за можливостями купити газ українці відстають від інших країн в 2-3 (від деяких країн – в 5 разів). Оскільки опалювальний сезон в Україні триває 5-6 місяців, відносна дорожнеча газу відчутно б’є по кишенях жителів.

У той же час, можливості для зниження тарифу є. За даними екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка,держкомпанія «Укргазвидобування» з січня по вересень 2018 року одержала 21,3 млрд гривень чистого прибутку, тобто по 1,8 грн. з кожного добутого кубометра. І це – до підвищення тарифу на газ для населення. Кучеренко вважає, що «Укргазвидобуванню» варто відмовитися від таких надприбутків і піти назустріч споживачам, знизивши ціни.

Україна – одна з найбідніших країн Європи. При цьому зими у нас холодніші і тривають довше, ніж, наприклад, у Німеччині. У держави є вибір: або підтримувати споживання електроенергії та газу, роздаючи субсидії, або забезпечити економічне зростання, яке б дозволило українцям оплачувати послуги ЖКГ. Наші сусіди по ЄС вибрали саме другий шлях.

 

Джерело:
До списку новин