загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обмеження хочуть скасувати: кому в Україні підвищать пенсію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні на виплату пенсій в наступному році витратять з бюджету рекордні 167,5 млрд грн. І це без урахування власних доходів Пенсійного фонду за рахунок внесків із зарплат. Так, у 2019 році двічі проіндексують прожитковий мінімум, проведуть перерахунок всіх виплат за формулою і підвищать пенсії військовим. Крім того, Міністерство соціальної політики пропонує скасувати розмір максимальної виплати. В результаті окремі українці зможуть отримати виплати в розмірі понад 150 тис. грн.

Як переглянуть пенсії українців у наступному році?

Чия пенсія може досягти 170 тис. грн

Міністерство соціальної політики запропонувало прибрати максимальне обмеження ЄСВ і разом з тим відпустити розміри пенсій. При цьому, для прикладу, з офіційної зарплати в 1 млн грн наразі розмір ЄСВ становить 12,2 тис. грн. А пенсія, яку можна отримати за великого стажу з такою зарплатою — до 14,9 тис. грн.

Якщо проект Мінсоцу підтримає Верховна Рада, єдиний соцвнесок з мільйонної зарплати складе 157,9 тис. грн, а розмір пенсії може досягати вже близько 150 тис. грн.

"Це дійсно адекватна відповідь на зняття обмеження бази нарахування ЄСВ. Якщо ми всю заробітну плату робимо базою нарахування для сплати єдиного соціального внеску, то, відповідно, і пенсія також має бути нарахована за всім внеском", — заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Обмеження хочуть скасувати: кому в Україні підвищать пенсію

Це нововведення стосується тільки тих, хто вийде на заслужений відпочинок за загальним законом. Судді, чиновники і т.д., як і зараз, отримуватимуть пенсію, розмір якої не може бути вищим за 10 мінімальних пенсій. Водночас українці з офіційними високими зарплатами, які отримують виплати за загальним законом, зможуть розраховувати на виплати в десятки разів вищі за чинні.

Наразі офіційно 134 українці отримують від 1 млн грн. Серед них, наприклад, і голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Із зарплатою в 1 млн грн зі стажем 30 років, якщо виходити на заслужений відпочинок за новими правилами вже в цьому році, можна було б розраховувати на пенсію у 178 тис. грн, а зі стажем у 25 років  157 тис. грн.

Як проведуть індексацію і чого чекати у 2019-му

Пенсії українців у наступному році підвищуватимуть у три етапи. Перший — у січні. Тоді українським військовим перерахують виплати за новими правилами. Вони зростуть приблизно на 25%. Так, військові і поліцейські за умови, що у них є мінімальний необхідний стаж служби, мають право на особливі умови виходу.

Військові за 20 років служби отримують пенсію у 50% зарплати (за кожен наступний рік плюс 3%), а поліцейські — 55% зарплати. З огляду на те, що і військовим, і поліцейським за останні кілька років значно збільшили зарплати, Кабінет міністрів ухвалив рішення перерахувати пенсії. До речі, чим старший пенсіонер, тим застарілішою є його зарплата і тим вищою буде додаток.

Наступний етап перегляду  з березня. Всім українцям перерахують виплати за формулою (за прикладом того, як це було у жовтні 2017-го). Враховуватимуть оновлений показник зарплати (його підвищать на половину інфляції і половину від зростання заробітних плат). Крім цього, в наступному році також підвищать виплати тим, хто працює і військовим пенсіонерам. Для прикладу, розрахуємо, яку пенсію може отримувати українець із середньою заробітною платою, що вийшов в цьому році на заслужений відпочинок. Так, при розрахунку середню зарплату за два роки (5,4 тис. грн) у формулі мають помножити на стаж, 1% і коефіцієнт заробітку (за середньої зарплати він складатиме одиницю). Із 35 роками стажу пенсія складатиме близько 1,8 тис. грн.

Обмеження хочуть скасувати: кому в Україні підвищать пенсію

При перерахунку працівники Пенсійного фонду підвищать середню зарплату у 5,4 тис. на 50% середньої інфляції і 50% від зростання зарплат на три роки. Припустимо, що інфляція в Україні буде на рівні 10%, а середнє зростання заробітних плат складе 18%. В такому разі зарплату у формулі збільшать на 14% (10%/2 + 18%/2) — до 6,1 тис. грн. Загальний розмір пенсії після перерахунку становитиме 2,1 тис. грн. Тобто надбавка складе близько 300 грн. Для порівняння, в цьому році пенсії українців підвищували двічі, і обидва рази додаток склав всього лише близько 60 грн.

Крім того, в наступному році очікуються два етапи індексації мінімальних пенсій. В результаті її розмір зросте з 1497 до 1638 грн. У липні — з 1497 до 1564 грн, а у грудні — з 1564 до 1638 грн.

 

Джерело:
До списку новин