загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні в Україні прожитковий мінімум становить стільки, скільки добрий господар витрачає на їжу для німецької вівчарки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд фанфарно сповістив про чергове підвищення прожиткового мінімуму та пенсій. Це подали, як результат підвищення життєвого рівня наших громадян. Давайте розбиратися.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць із 1 грудня цього року зріс для дітей віком до 6 років на 67 грн і становить 1626 грн ($58); для дітей віком від 6 до 18 років – на 83 грн і дорівнює 2027 грн ($72); для працездатних осіб – на 80 грн – 1921 грн ($68); для осіб, які втратили працездатність, – на 62 грн – 1497 грн ($53).

Мінімальна пенсія зросла на 62 грн і становить 1497 грн ($53).

Беремо офіційні дані Держслужби статистики. Вони є поки що лише за жовтень. Згідно з цим документом, ціни на споживчому ринку зросли з початку року на 7,4%, особливо зросли ціни на продукти першої необхідності – на хліб, яйця, молоко, а також на одяг і взуття, зросла вартість на паливо і транспорт, поштові послуги і мобільний зв'язок тощо.

Порівняно з груднем 2017 року зросла ціна утримання будинків і прибудинкових територій на 21,7%, водопостачання – на 16,8%, каналізації – на 17,3%, утримання і ремонт житла – на 9,7%.

Із 1 листопада зростання вартості газу для населення на 23,5% автоматично потягне за собою зростання цін практично на усе. За моїми підрахунками приблизно на 58%.

Україна продовжує зберігати провідну позицію серед європейських країн за рівнем інфляції за останні 12 місяців. Якщо в жовтні 2018 року порівняно з жовтнем 2017 року ціни в Україні зросли на 9,5%, то, наприклад, у Польщі – на 1,7%, в Чехії – 2,2%, Угорщині – 3,8%, Литві – 2,9%, Румунії – 4,3%. Україна – лідер у Європі за рівнем річної інфляції, яка перевищує середній показник країн ЄС у чотири рази.

Те, що інфляція за підсумком року перевищить 10%, уже визнав Національний банк.

Зростання цін б’є по доходах наймеш незахищених категорій громадян. У період із 2014 року і 10 місяців 2018 року ціни сумарно зросли майже на 145%, водночас прожитковий мінімум – на 51%, мінімальна пенсія – на 53%, середня пенсія – на 68%.

Середня вартість споживчого кошика за даними ООН для європейських країн має становити не менше $5 на день,тобто 140 грн. Якщо людина витрачає менше цієї суми, вона – за межею бідності.

Отже, підвищений урядом розмір прожиткового мінімуму для вищезгаданих соціальних і демографічних груп населення, а також – мінімальної пенсії дає їм змогу витрачати на день приблизно 56 грн ($2). Це означає, що у нас за межею бідності мільйони українців.

Ясно, як божий день, нинішня влада здатна лише на дешевий піар, а не на подолання принизливого зубожіння і тотальної бідності. Сьогодні в середньому прожитковий мінімум становить стільки, скільки добрий господар витрачає на харчі для німецької вівчарки.

Віталій ЖУРАВСЬКИЙ,  доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України

 

Джерело:
До списку новин