загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому Пенсійному фонду не вистачило 10,7 млрд грн

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Щоб заплатити пенсії у грудні 2018 року, Верховна Рада України внесла зміни до бюджету на 2018 рік та перенаправила 10,7 мільярда гривень до Пенсійного фонду. Гроші забрали у програм з соціальної допомоги та підтримки аграріїв. Однією з причин дефіциту фонду аналітики називають збільшення пенсій військовослужбовцям.

Грошей Пенсійному фонду може не вистачати з технічних причин — касового розриву, або буквально: у запланованому бюджеті закінчаться кошти на виплати.

Про касовий розрив Пенсійний фонд вперше за 2018 рік заявив у липні. Тоді затримку з виплатами пояснили недостатнім залишком коштів на рахунку фонду через те, що від українських підприємців не надійшов вчасно Єдиний соціальний внесок. У Фонді заявили, що їм потрібні приблизно 5 мільярдів гривень додатково, щоб виплатити усі пенсії. Загалом за місяць пенсіонерам мали заплатити 29,9 мільярда гривень. Касові розриви відомство змушене було покрити коштом позик Державного Казначейства, які потрібно було повернути до кінця року. Незважаючи на те, що це стандартна практика, суми позик стали більшими, ніж зазвичай.

На початку грудня виникла вже не технічна проблема з виплатою грошей: їх не вистачило фізично. Витрати на Пенсійний фонд вийшли майже на 11 мільярдів більше запланованого. Старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віталій Кравчук каже, що грошей фактично не вистачило через додаткові витрати фонду.

«Дефіцит тягнеться не один місяць. Раніше мінімальна зарплата зростала швидше за пенсії, що дозволяло стримувати дефіцит. Після осучаснення пенсій цього року витрати фонду суттєво збільшилися. Також цього року у нас було підвищення військових пенсій. Очевидно, що ці потреби виявилися більшими за заплановані», — коментує Віталій Кравчук.

Аналітики рахували, що підвищення виплат військовослужбовцям у березні 2018 року потребували додаткових витрат у 7,8 мільярда гривень. В уряді запевняли, що грошей вистачає і додаткового фінансування не потрібно.

Нагадаємо, що Пенсійний фонд формуються за рахунок Єдиного соціального внеску та державних дотацій, які покривають дефіцит — невідповідність між доходами від податків українців, які працюють офіційно, та сумою виплат пенсіонерам. Очікувалося, що у 2018 році з ЄСВ надійде 213 мільярдів гривень. Тобто кожен з 16,2 мільйона економічно активного населення заплатили б 22% від мінімальної заробітної плати, тобто - близько 800 гривень щомісяця.

Нестачу ЄСВ покриває Держава: у 2018 році в бюджеті країни планували виплати у 193,3 мільярда гривень. Загалом бюджет Пенсійного фонду 2018-го року мав скласти — 353 мільярди гривень.

Раніше, у Міністерстві соціальної політики України повідомляли, що починаючи з березня 2019 року розпочнеться процес «осучаснення» пенсій. Воно передбачає індексацію (збільшення) пенсійних виплат, залежно від розміру інфляції та росту середньої зарплати.

Дар'я Проказа

 

Джерело:
До списку новин