загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні відзначають день апостола Андрія Первозванного: про що просити святого і заборони свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні, 13 грудня Православна церква вшановує одного з 12 найближчих учнів Христа – апостола Андрія Первозванного. Вважається, що святий був першим з покликаних апостолів. 

Апостол Андрій Первозванний був одним із перших учнів, що пішли за Христом. Будучи юнаком, він звернувся до Бога, відмовився від шлюбу і залишив усе звичне життя позаду, почувши проповіді Іоанна Хрестителя, який і направив святого до Ісуса.

Після зішестя Святого Духа, як і інші апостоли, святий Андрій вирушив проповідувати Боже Слово в подорож по країнах, в тому числі побував і в Києві. Так як язичництво було поширене набагато ширше, ніж християнство, апостола часто проганяли і били за проповіді, але за його молитвами відбувалися чудеса, що переконували іновірців в силі Його.

Приносячи з собою зцілення, апостол Андрій Первозванний прибув у місто Патри, де з часом більша частина населення звернулася у християнство. Однак проповідям противився місцевий правитель Егеат, який і засудив святого до страти на хресті. Люди обурювалися і, боячись їхнього гніву, Егеат наказав припинити страту, але зняти апостола з хреста ніяк не вдавалася, так як він молився про свою кончину. І в один момент тіло його осяялося небесним світлом, і святий Андрій випустив дух. 

Це сталося приблизно в 62 році після Різдва Христового.

Пізніше на місці розп'яття святого апостола був споруджений собор на його честь. У ньому зберігається хрест, на якому розіп'яли апостола Андрія.

На Святій Горі, недалеко від Кареї, знаходиться Свято-Андріївський скит, який цього дня відзначає панігір. У скиту зберігається частина мощей святого апостола. Головний собор скиту також зведений на честь апостола Андрія Первозванного.

У Афонському Свято-Пантелеймонівському монастирі зберігається ковчег з частиною стопи апостола Андрія.

Апостол Андрій Первозванний є покровителем рибалок, і всіх, чия робота пов'язана з морем, а також перекладачів і вчителів іноземних мов.

Просити Андрія Первозванного в першу чергу прийнято про зцілення, так як в своїх мандрах святий вилікував безліч стражденних, про зміцнення віри і захист рідної країни. Сам апостол вважається покровителем рибалок і людей, професії яких пов'язані з морем. Часто саме у цього святого просили благословення військові морського флоту. Також йому моляться батьки про цнотливість і розсудливість дочки.

Серед церковних заборон ті, яким пропонується слідувати щодня – не сердитись і не сваритись, не вдаватися до лихослів'я. Також не підтримується в цей день і ворожіння, хоч в народі і досить широко поширилася така традиція. Рекомендується відмовитися від справ, які не дозволяють духовно відсвяткувати день.

У православному богослужінні свято відноситься до середніх, в цей день у церквах не проводиться всенічне бдіння.

 

Джерело:
До списку новин