загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

14 грудня – день Наума Грамотніка: історія свята, традиції і прикмети

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

14 грудня православні християни вшановують пам'ять святого пророка Наума. За народним календарем ця дата отримала назву день Наума, Наум Грамотнік, Мудрий день.

Хто такий святий Наум?

Про життєдіяльність пророка Наума відомо дуже мало. Святий пророк Наум є одним з 12 старозавітних пророків, іменованих малими. Він жив в VII столітті до Різдва Христового. З’явився на світ в галілейському селищі Елкоша. «Книга пророка Наума» входить до складу Старого Завіту. Вона містить передбачення про загибель за беззаконня жителів ассірійського міста Ніневії, за хулу на Єдиного Бога ассірійського царя Сеннахіріба, за руйнування царства Ізраїльського. Обставини життя пророка невідомі. За переказами, він помер на 45 році життя і був похований в своїй рідній землі.

Історія, обряди й традиції цього дня

День пророка Наума можна вважати унікальним, адже він присвячений не спостереженням за погодними явищами, віруваннями і землеробськими роботами, що становить зміст більшості дат, зазначених народним календарем. Тема дня Наума - освіта, вчення, грамота.

У минулі часи з цього дня в селах і невеликих містечках дітей починали грамоті вчити. З одного боку, це був найбільш зручний час для оволодіння азами рахунку і читання селянину - урожай зібраний, підліткової і дитячої роботи в будинку практично немає, на вулиці морозно, цілими днями доводиться сидіти в будинку, де душно, тісно, вічно комусь під руку потрапляєш. А грамотна людина потрібна в кожній родині. З іншого боку, приурочили початок занять саме до першого дня грудня (за старим стилем), бо покровителя дня (святого Наума) народні «мовознавці» безпосередньо пов’язали з вченням. Адже його ім’я складається від слова «розум», що закріпилося в численних приказках:

Пророк Наум наставить на ум

Наум і худий розум на ум наведе

До Наума Грамотніка і сьогодні звертаються з проханням «наставити на розум», «наділити розумом».

Батюшка Наум, настав мою дитину на ум!

Святий Наум, наведи мене на розум

Пророка Наума з давніх часів шанували на Русі. Вважали його наставником, покровителем і помічником людей розумової праці. В училищах і школах його ще називали Грамотніком.

Зазвичай в цей день служили в церкві молебень, просили у священика благословення на дитину, яку відправляли вчитися. Напередодні дня святого пророка Наума батьки відвідували вчителя (дяка) і домовлялися про плату (зазвичай це було забезпеченням дровами на зиму, салом та ковбасами на Різдво, допомога в полі під час сівби чи жнив). 

Увечері до новоспеченого учня приходив хрещений батько з букварем. Посеред хати ставили діжку, застеляли її кожухом, і гість підстригав хрещеника, щоб «добре в голову йшла наука». Роблячи перший підстриг, він казав – «Батюшка Наум, виведи синка на ум». 

Потім сідали за стіл і завчали напам’ять кілька літер. Школяр вечеряв пшонянкою, бо «треба чимало каші з’їсти, щоб опанувати науку». Вранці син із батьком йшли до церкви, де панотець читав над його головою «Євангеліє». 

Цього дня відкривалися усі церковно-приходські школи і батьки виряджали дітей на навчання зі словами: «Хай наука тобі легко дається».
Відіславши дитину до школи, батьки йшли до церкви і ставили свічку перед образом пророка Наума, висловлюючи йому пошану і сподіваючись, що святий наведе малого на розум.

Збереглися його заповіді: «Не можна їсти під час навчання, бо заїси вивчене. Якщо вчиш уроки по книзі, то, закінчивши читання, потрібно її закрити,бо забудеш все вивчене».

Відмінний день для початку складних і важливих справ

Здавна на Русі повелася традиція будь-яку важливу або складну справу починати 14 грудня - у Мудрий день. Вважали, що святий Наум обов'язково допоможе, наставить на шлях істинний і підкаже, як братися за нову справу, щоб отримати хороший результат. В народі з цього приводу навіть склали приказку: «Святий Наум кожного наведе на ум».

Народні прикмети 14 грудня

  •  - Якщо 14 грудня зірки на небі яскраво переливаються, варто чекати сильну завірюху.
  •  - Хмари по небу низько пропливають до швидкого сильного похолодання.
  •  - Якщо вночі на Наума подивитися на небо і побачити навколо місяця червоний ореол, який світиться, значить, на ранок очікується снігопад.

 

Джерело:
До списку новин