загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У МОЗі знайшли спосіб очистити аптеки від підроблених ліків: як це зроблять?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Від підробок в аптеках українців захистить спеціальний код, який буде наноситися на упаковку препарату. Система почне працювати вже в 2019 році.

Які етапи контролю якості ліків з’являться в наступному році і що це дасть українцям?

НЕБЕЗПЕЧНИЙ РИНОК. За даними ВООЗ, кожна 10-а упаковка медпрепаратів, які завозяться в країни з низьким і середнім рівнем життя, є підробкою. А оскільки безрецептурні препарати можна вільно придбати практично в будь-якій аптеці, це призводить до зростання популярності самолікування. В Україні цей показник становить 69%.

Свою лепту також вносить реклама медпрепаратів. У підсумку ринок фальсифікату зростає. Недобросовісні виробники заробляють на здоров’ї людей мільйони доларів.

2-D-КОДУВАННЯ, за твердженням заступника в.о. міністра охорони здоров’я України Романа Ілика, – це інструмент, який дозволить звільнити український фармринок від фальсифікату. Вже з лютого 2019 року він буде обов’язковим у країнах ЄС. А єдине підприємство в Україні, яке вже ввело систему нанесення 2D-кодів на кожну упаковку готового лікарського засобу для подальшого їх відстеження, – це компанія «Інтерхім».

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ? 2-D-кодування складається з двох частин:

1 Унікальний ідентифікатор – це числова і буквено-цифрова послідовність, яка становить максимум 20 символів. Код дозволяє ідентифікувати назву, форму, міцність, розмір і тип упаковки. Він також містить інформацію про національний номер, що засвідчує лікарський засіб, серійний номер і термін придатності.

Наноситься код на рецептурні і безрецептурні (якщо є достатні ризики вважати, що вони можуть бути фальсифіковані) препарати, а також на лікарські засоби, що підлягають реімбурсації (процес, що дозволяє впливати на доступність лікарських препаратів і медичних послуг для населення, – EtCetera).

2 Індикатор несанкціонованого розкриття лікарських засобів.

В УКРАЇНІ 2-D кодування буде впроваджуватися в три етапи:

Перший рік – для всіх медикаментів, які входять в програму «Доступні ліки».

Другий рік – для всіх препаратів, що містяться в державних програмах.

Третій рік – для всіх без винятку лікарських засобів, що реалізуються в Україні.

КОНТРОЛЬ за обігом препаратів в МОЗ пропонують здійснювати таким способом:

– аптеки і медустанови щодня передаватимуть інформацію про отримані лікарські засоби із зазначенням унікальних кодів упаковок в автоматизовану систему відстеження обігу препаратів;

– учасники процесу обігу лікарських засобів (дистриб’ютори, аптеки, медичні заклади тощо) щодня передаватимуть в автоматизовану систему інформацію про повернення, термін придатності, втрати або утилізацію лікарських засобів;

– орган контролю буде отримувати й аналізувати інформацію про рух лікарських засобів – від виробника чи імпортера до кінцевого пункту реалізації.

 

Джерело:
До списку новин