загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Де проходить межа бідності і скільки українців живуть за нею

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Укрстат виявив, що українці стають багатшими.

Дані Укрстату про витрати і ресурси домогосподарств України свідчить про те, що добробут українців цього року зростає. Як показали результати вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, середньомісячний дохід одного домогосподарства в першому півріччі 2018 року становив 9249 грн. Як підрахував Укрстат, за рік рівень доходів зріс на 23,5%, тоді як інфляція за цей період становила 12,6%. Таким чином, зростання доходів майже на 11% перевищує рівень інфляції, що говорить про зростання добробуту українських родин.

Зазначимо, що домогосподарством вважається кожна людина або родина, які ведуть самостійне господарство і мають власний бюджет. Одне середньостатистичне українське домогосподарство складається з 2,58 особи.

Розмір доходів українських родин – це не просто сума зарплат і пенсій, які припадають на родину. Враховуються й інші види доходів. Такі, як суми безготівкових пільг та субсидій, подарунків і т.д. При вибірковому обстеженні витрат і ресурсів домогосподарств до доходів зараховується також умовна вартість продукції, вирощеної на присадибних ділянках. Навіть тієї, яка йде не на продаж, а для харчування самих членів родини. Вартість вирощених овочів і зібраних ягід розраховується за середніми цінами в торговельній мережі. Тому зрозуміло, що цифри доходів українських родин, які виводить Укрстат, набагато більше, ніж суми "живих" грошей, які бачать українці.

Скільки в Україні бідних

Доходи нижче середнього рівня (тобто нижче 9249 грн в місяць) на сьогодні мають більше половини населення – 58,7%. Причому порівняно з аналогічним періодом минулого року ця цифра зросла на 0,2%. У тому числі 30,5% українців мають доходи нижче реального прожиткового мінімуму (в першому півріччі 2018 року Кабмін визначив реальний прожитковий мінімум на рівні 3233,33 грн). А 2,1% примудряються жити на доходи нижче законодавчо встановленого прожиткового мінімуму (менше 1700 грн на цей період).

Додамо, що відносно благополучними, тобто такими що мають дохід понад 200 доларів (точніше, понад 5160 грн в статистиці Укрстату) в Україні можна вважати тільки 27,5% родин.

Однак порівняння з показниками минулого року також підтверджує: добробут українців потроху зростає. Наприклад, "багатих", тобто людей з доходами понад 5160 грн, до літа 2017 року налічувалося тільки 12,9%. Тобто за останній рік їх кількість зросла більш ніж удвічі. Доходи нижче реального прожиткового мінімуму за підсумками першого півріччя 2017-го мали 37,1% (зараз 30,5), нижче офіційного прожиткового мінімуму – 3,5% родин (зараз 2,1%).

Абсолютно бідними, за міжнародними критеріями, вважаються люди, чий дохід нижче прожиткового мінімуму. В Україні вважають абсолютною бідністю дохід нижче офіційного прожиткового мінімуму, хоча в більшості країн поділу цього показника на "офіційний" і "реальний" не існує. За даними Укрстату, абсолютно бідними в Україні є 800 тис. осіб. Роком раніше таких налічувалося 1,4 мільйона.

Якщо доходів не вистачає

Крім доходів, Укрстат вважає і сукупні ресурси домогосподарств. Вони включають в себе не тільки доходи, але також надходження від продажу нерухомості та домашнього майна, взяті кредити і борги. Багато складових цього показника людині доводиться брати тоді, коли доходів на життя не вистачає.

У першій половині 2018 року сукупні ресурси середнього домогосподарства становили 9426,9 грн – майже на 180 грн більше, ніж доходи. Рік тому різниця між цими показниками була порядку 164 грн.

Але останні дані показують, що кредитів і боргів в українців стало менше. Якщо минулого року вони становили додаткові 2,2% до суми доходів, то тепер – 1,9%.

Субсидії і підсобне господарство годують менше

У структурі доходів українських родин левову частку становлять зарплати (53,7%) і пенсії зі стипендіями (20,8%). Причому за останній рік частка зарплат зросла на 2,5%, а частка пенсій і стипендій, незважаючи на індексацію, залишилася колишньою.

Доходи від підприємництва становлять тільки 5,8% доходів середньостатистичної української родини (рік тому було менше – 4,3%).

Безготівкова соціальна допомога у вигляді субсидій і пільг в перерахунку на середньостатистичну українську родину становить всього 4,6% (4,4% – за житлокомпослуги і 0,2% інші – медичні та ін.). Причому за останній рік ця цифра впала практично на третину (було 6,5 і 0,4% відповідно).

1544811431.518

Менший дохід стала приносити і вирощена на присадибних ділянках продукція. Оскільки в Україні тільки третина родин живуть в сільській місцевості, в перерахунку на загальне число родин внесок до родинного бюджету підсобного господарства виявляється невеликим – 3,9% від споживання власноруч вирощеної продукції і 2,5% від продажу. Роком раніше було 4, № і 2,5% відповідно.Якщо говорити про сільські домогосподарства, в структурі їх доходів самостійно вироблена продукція становить набагато більшу частку доходів. Але відсоток споживання і у них став менше. Так, в першому півріччі 2017-го 10,6% доходів сільських родин становила продукція з присадибних ділянок. 2018-го становить 9,9%. Доходи від її продажу становили 7,1%, тепер – 7,1% доходів сільської родини.  

Половину доходів "з'їдаємо"

На продукти харчування йде майже половина доходів родини, причому частка їжі за рік зросла. До середини 2017-го 47,7% всіх родинних витрат припадало на продукти харчування, а 2018-го приходиться 48,3%. А ось частка комуналки знизилася за рік з 19,9 до 17,4%.

Істотно зросли і неспоживацькі витрати, до яких відносять покупку акцій, банківські вклади. Аліменти і допомога родичам, кошти, витрачені на будівництво і ремонт житла. 2017 року ці витрати становили 6,3% доходів середньої родини, а цього зросли до 7,5%.

1_17

Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин