загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Контроль якості продуктів і ліків: хто найкращий у світі?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли українці стикаються з обманом з боку виробників продуктів і ліків, найчастіше виявляється, що покарати недобросовісних підприємців неможливо. А якщо і можливо, то покарання буде неспівставне зі збитком. В Україні взагалі складно розібратися, кому і з якого питання скаржитися: одні служби розформували, інші ще не створили або не наділені потрібними повноваженнями. У США з цим справи йдуть набагато краще. У країні вже 100 років діє Управління з контролю якості харчових і лікарських препаратів (FDA), на яке рівняється і до якого прислухається весь світ. EtCetera з’ясовував, чим знамените американське відомство.

СПОЧАТКУ БУВ СКАНДАЛ. FDA (Food and Drug Administration) сьогодні налічує близько 15 тис. співробітників по всій країні і займається наглядом за якістю всіх харчових продуктів і медикаментів. А почалася історія управління в 1906 році з публікації художньої книги під назвою «Джунглі». Вона була присвячена жахливим умовам праці на бойнях Чикаго і, за задумом автора, повинна була привернути увагу до проблеми безправних працівників. Але читачі звернули увагу на іншу річ – опис перетворення зіпсованого, а іноді навіть зараженого м’яса в консерви та інші м’ясні вироби.

Суспільство було схвильоване до такої міри, що спочатку була створена комісія Сенату з розслідування ситуації на бойнях, а пізніше президент Теодор Рузвельт видав Pure Food and Drug Act – документ, який регулює оборот продуктів і ліків. На основі нього і створили FDA. Окремо був прийнятий закон про відповідальність за продаж неякісного м’яса і про необхідність його перевірок. Так держава відреагувала на можливість обману покупців та отруєння їх неякісними продуктами.

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ? У наступні роки більшість революційних поправок до законів про обіг харчових продуктів і ліків приймалися якраз після отруєнь та виявлення небезпечних інгредієнтів. Гучними випадками стали туш для вій, що викликає сліпоту, препарати з радіоактивними речовинами в складі і ліки від туберкульозу, які виявилися пустушками. Уже в 1930-і роки FDA доручили перевірку всіх нових препаратів, які виходять на ринок, і ввели заборону на неправдиві відомості про терапевтичні ефекти в маркуванні лікарських засобів.

Діяльність FDA стимулювали ЗМІ і захисники прав споживачів. Вони, наприклад, публікували списки небезпечних речовин, вказували на результати досліджень та інше. Поступово обов’язки FDA і його сфера відповідальності розширювалися. У 1960-х роках до них додався контроль упаковки продуктів, в 1970-х роках – контроль якості медичних приладів, в 1980-х роках – контроль реклами ліків, які продаються за рецептами, і обігу наркотичних засобів. Після 11 вересня 2001 року набрав чинності Акт про біотероризм, який ввів нові правила безпеки і збереження харчових продуктів і медикаментів, а також правила поводження з небезпечними біологічними агентами і токсинами.

СЬОГОДНІ FDA контролює безпеку харчових продуктів, тютюнових виробів, харчових добавок, ліків (рецептурних і безрецептурних), вакцин, медичних пристроїв і ветеринарних препаратів. Виробники харчових продуктів і медикаментів зобов’язані отримувати схвалення FDA, тому змушені проводити дослідження та експертизи, щоб довести безпечність та ефективність своїх товарів і вдосконалювати виробництво відповідно до сучасних стандартів. Таким чином Управління стимулює розвиток науки в країні.

FDA також популяризує ідеї доказової медицини та здорового способу життя, дає свої рекомендації споживачам, публікує результати досліджень і експертиз. Повноважень у FDA не менш, ніж обов’язків. У питаннях, де українські відомства ніяк не можуть вплинути на ситуацію, слово FDA стає вирішальним і авторитетним. Наприклад, в 2016 році Управління обмежило продаж розчинного напою, який обіцяв «миттєву ерекцію», але не був ліками.

Авторитет FDA у світі настільки значущий, що на його рекомендації посилаються медики та науковці багатьох країн. В Україні, наприклад, нерідко посилаються на FDA, кажучи про препарати з недоведеною ефективністю. А в публікаціях провідних медичних журналів Німеччини і Франції часто можна зустріти: «FDA рекомендує», «FDA попереджає», «FDA схвалює».

 

Джерело:
До списку новин