загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Подвійне громадянство: чи потрібне воно українцям і чи можуть за це покарати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Офіційної статистики про те, скільки українців набуло громадянство іншої країни, все ще немає.

Подвійне громадянство в Україні прийнято сприймати в негативному контексті. Останні скандали з угорськими паспортами тільки погіршили ситуацію. Чи дійсно подвійне громадянство незаконно у нас в країні, чи потрібно його легалізувати і про що говорить світовий досвід?

Угорський скандал з паспортами знову підняв питання про подвійне громадянстве

Ще наприкінці вересня розгорівся паспортний скандал на Закарпатті, де українцям роздавали угорські паспорти. Зрозуміло, що українських правоохоронців така ситуація ніяк не порадувала, але і зробити нічого вони не могли.

Як повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська, Как сообщила пресс-секретарь СБУ Елена Гитлянская, спецслужба весь час публічно заявляє про загрозливі тенденції видачі українцям паспортів громадян Угорщини.

"Але українське законодавство не передбачає кримінальної відповідальності за подвійне громадянство. Єдине, що ми можемо – це позбавити чиновника доступу до держтаємниці. А це питання краще адресувати МЗС, який повинен реагувати на дії консульства", – зазначила прес-секретар СБУ.

Проблема роздачі паспортів знову підняла питання про подвійне громадянство. У суспільстві досі не визначилися, як ставитися до того, що людина може бути відразу громадянином двох країн, – як до прояву космополітизму, або ж як до державної зради.

Після ситуації на Закарпатті міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав обговорити питання подвійного громадянства, тому що зараз це дуже актуально для України. Адже не тільки Угорщина видає паспорти нашим громадянам: схожа ситуація спостерігається і з Росією. Але офіційної статистики про те, скільки українців уже отримали ще одне громадянство, досі немає.

"У нас на сьогодні ніхто не знає, скільки громадян України з подвійним громадянством. Ми чітко розуміємо, що кілька мільйонів наших громадян вже отримали російські паспорти в Криму і на Донбасі, ми чітко розуміємо, що є не менше 100 тисяч громадян, які отримали угорські паспорти, десятки тисяч тих, хто отримав румунські, молдавські та інші паспорти", – заявив народний депутат Антон Геращенко на конференції, присвяченій питанню подвійного громадянства.

У законодавстві подвійне громадянство ніяк не регулюється

Давайте детальніше розберемося в правовому аспекті подвійного громадянства. Справа в тому, що, згідно із законодавством України, множинне громадянство не заборонено, але і не визнається.

 

"Для української держави особи, які мають як українське громадянство, так і громадянство іншої країни, визнаються лише громадянами України. Не існує також жодної юридичної відповідальності за наявність другого громадянства крім українського", – сказав в коментарі "Сегодня" Василь Чередниченко, адвокат, партнер ЮФ EXPATPRO.

Але обмеження передбачені для державних службовців. Адвокат пояснює, що, згідно зі статтею 19 Закону України "Про державну службу", особи, які мають громадянство іншої країни крім України, не можуть вступити на державну службу.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Микола Капітоненко зазначає, що у всіх інших випадках українець, який отримав друге громадянство, не повинен інформувати про це державу.

 

"Прямих заборон немає; водночас, відсутні шляхи декларування другого громадянства. Якщо ви набуваєте друге громадянство, будучи українцем, то держава фактично про це не дізнається, ви не зобов'язані якимось чином повідомляти її", – сказав Капітоненко.

Таким чином, кожен українець може отримати громадянство іншої країни, при цьому жодної кримінальної або адміністративної відповідальності в самій Україні це не спричинить.

Подвійне громадянство не визнають близько 80 країн

Тим не менш, до цих пір не вщухають дискусії про те, наскільки це доцільно – дозволяти людям отримувати подвійне громадянство. Справа в тому, що практика подвійного громадянства поширена в багатьох цивілізованих країнах.

Зараз подвійне громадянство не визнають близько 80 країн – це переважно країни Африки і Азії. Якщо говорити про Європу, то таку практику не визнають в Австрії, Литві, Норвегії та Нідерландах.

1545330279.0254

На карті Україна також зафарбована червоним кольором, тому що наше законодавство не визнає наявність подвійного громадянства. Джерело: дослідження МЦПД

У доповіді МЦПД йдеться, що на пострадянському просторі подвійне громадянство дозволено в Російській Федерації, при цьому громадяни, які його мають, зобов'язані письмово повідомляти про це до державних органів. У МЦПД зазначають, що світ швидко глобалізується і стає взаємозалежним, надаючи людям більше свободи вибору місця проживання.

 

"Ці тенденції підривають традиційний спосіб розуміння і реалізації державного суверенітету, що частково трактується як підтримка фіксованого зв'язку між людиною і державою. Стирання державних кордонів призводить до трансформації інституції громадянства. Іншою важливою перевагою є те, що подвійне громадянство є певний символ визнання різноманіття, толерантності і свободи. У практичному сенсі воно допомагає поширювати свободу руху, інвестицій та підприємництва", – пояснюють в МЦПД.

Проте, в українському політикумі все частіше замислюються про те, щоб взяти цю сферу під контроль. Так, ще 2017 року президент України вніс до Ради законопроект №6175, згідно з яким українець, який набув громадянство іншої країни, автоматично дає згоду на припинення громадянства України.

 

"Тенденція до посилення контролю за другим або множинним громадянством все яскравіше проявляється в українському політичному житті", – каже Капітоненко.

Дійсно, з подвійним громадянством пов'язані певні ризики. Так, одне з головних питань – це право голосу. Людина, у якої є кілька громадянств, зможе голосувати одразу в декількох країнах.

 

"У подібних випадках необхідно гарантувати, що право голосу використовується виключно як засіб контролю над урядом, рішення якого можуть впливати на життя громадянина. Якщо громадянин має інтереси в двох країнах, він повинен мати право і можливість впливати на уряд в обох. Крім цього, існує ризик того, що особи з подвійним громадянством просто знатимуть менше про закони, норми і правила кожної країни, ніж ті, хто мають тільки одне громадянство", – сказано в дослідженні МЦПД.

Ще один ризик пов'язаний з агресією РФ проти України. Повністю узаконивши подвійне громадянство, наша країна може опинитися в ситуації, коли Росія активно роздаватиме паспорти нашим же громадянам.

 

"Чому ми вважаємо, що людина з другим громадянством обов'язково буде ворогом України? Ми знаємо історію, чому Україна не стала спочатку країною з подвійним громадянством. Тому що частина політиків боялася, що, якщо б в 90-ті було дозволено подвійне громадянство, Росія б робила повзучу сепаратизацію країни, роздаючи свої паспорти", – пояснює Антон Геращенко.

Власне кажучи, ситуація не змінилася і зараз. Водночас, Україна вибрала європейський вектор розвитку, а країни ЄС переважно лояльно ставляться до подвійного громадянства. У разі ж ситуації з Росією варто визнати, що ті українці, які підтримують політику агресора, і зараз можуть виїхати туди на ПМП, або ж отримати паспорт, і навіть наявність якихось заборон їх навряд чи зупинить.

У будь-якому випадку, наразі подвійне громадянство залишається в підвішеному стані – не заборонене і не дозволене. В українському законодавстві все ще не заповнено цю прогалину, і незважаючи на активні обговорення, рішучих кроків в цій сфері ніхто так і не зробив.

Анастасія Іщенко

 

Джерело:
До списку новин