загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Продукти для бідних за талонами: всі за і проти нової схеми держдопомоги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Продукти для бідних за талонами: всі за і проти нової схеми держдопомоги.

В Україні можуть ввести талони на їжу для бідних, як в низці країн Європи і в США. З такою пропозицією виступив один з народних депутатів, посилаючись на досвід ЄС. Як ця ідея може виглядати у нас, і чи стане вона життєздатною? Економісти нагадали, що подібна пропозиція розглядалася більше двох років тому, коли Кабмін скасував держрегулювання на соціально важливі продукти, але почило в бозі. Тим часом малозабезпеченим українцям стає жити все важче через те, що зростання їх доходів відстає від зростання цін на найнеобхідніше. 

Як працює

Як нагадав президент Украналітцентру Олександр Охріменко, система продкарточок з'явилася в Європі понад 100 років тому для безкоштовного забезпечення людей мінімумом продуктів в умовах розрухи після Першої світової війни. Зараз в країнах Європи це стало способом підтримки соціально незахищених верств населення. 2019 року введення програми може початися в Литві, але не для небагатих, а для сімей з дошкільнятами. Сума скромна – 10 євро на місяць на людину. У США програма пільгових покупок діє понад 50 років. Це федеральний проект для малозабезпечених (у яких дохід нижче мінімального, в кожному штаті він різний), суть якого в тому, що щомісяця людям перекладається на картку певну суму грошей. Їх можна витратити на продукти американських виробників, але не можна перевести в готівку, купити алкоголь, сигарети, фастфуд і промтовари.

"Допомогу отримують 40 мільйонів осіб, або 12% населення, в тому числі кожен десятий пенсіонер, і на ці цілі витрачається до $ 100 млрд. Питання назріло і у нас, тому що це підтримає вітчизняного виробника і знизить напругу в суспільстві", – уточнив нам виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Як у нас

Фахівці розглядають три схеми введення держпроддопомоги. Пендзин впевнений, що найкраще американська модель, яка стане ефективною після того, як Мінсоцполітики закінчить створення Єдиного реєстру одержувачів субсидій.

"У реєстрі будуть всі субсидіанти, але очевидно, що далеко не всі з них отримають продовольчі гроші, а тільки ті, у кого, наприклад, на їжу йде більше 60% доходів. Таких людей виявиться трохи, не більше 500 тисяч осіб. Впровадити проддопомоги можна швидко, потрібна тільки політична воля і наявність грошей в держбюджеті", – говорить Пендзин.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пропонує паралельно розробити і інший шлях: зниження ПДВ з 20% до 16% і одночасне скасування держдотацій аграріям для компенсації недонадходжень до бюджету.

"Це здешевить українські продукти для всіх, але бідні в відсотках від своїх витрат можуть заощадити більше, оскільки у них на їжу йде понад 50% доходів. Американська схема складна для втілення, насамперед це стосується верифікації одержувачів", – вважає Дорошенко.

Охріменко вважає, що потрібен перелік соцтоварів, на які будуть знижки для малозабезпечених, але в електронному вигляді, щоб не було корупції при видачі знижкових талонів, їх розкрадання і підробки:

"Так зараз працює нарахування субсидій, але сума допомоги повинна бути значною, не менше 100 євро на місяць, інакше за 100-200 грн допомоги багато хто відмовиться оформляти декларації про доходи та інші документи".

Прийоми і вигоди схеми

Охріменко зазначив, що навіть через 50 років американська схема держдопомоги небагатим працює не ідеально.

"Щоб отримати допомогу, люди намагаються приховувати свої доходи, багато хто не хоче працювати, щоб отримувати продукти, відомі випадки перепродажу куплених зі знижкою товарів асоціальними елементами. Це викликає невдоволення платників податків, за гроші яких живуть одержувачі допомоги", – навів аргументи "проти" Охріменко.

За словами Дорошенка, в країнах ЄС за допомогою продваучерів бізнес менше платить податків, оскільки талони на обід або покупку продуктів для співробітників замість надбавки до зарплати не обкладаються податком. Такі схеми діють у Франції, Італії, Угорщини, Чехії. А в Бельгії видають замість премій ековаучери для купівлі екологічно чистих промтоварів.

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин