загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Скільки українцям коштуватиме сятковий стіл на Новий рік: від дому до ресторану

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Бюджетний стіл подорожчав за рік на 10%, а дорий – майже на 15%.

Скромне новорічне меню, включно зі стравами тільки з українських продуктів харчування й напоїв вітчизняного виробництва, подорожчало за рік майже на 10% – на рівень офіційної інфляції. А ось більш дороге застілля і варіант "чого душа забажає" тепер коштуватимуть дорожче відповідно на 8,6% і 15% порівняно з груднем минулого року. Нагадаємо, наші розрахунки для компанії з шести дорослих осіб: трьох чоловіків і трьох жінок.

Що на столі

Як видно з інфографіки, до кожного меню увійшло шампанське, міцне спиртне, сік, незмінне олів'є, холодні і гарячі закуски. Головна відмінність між бюджетним варіантом столу і дорожчим застіллям – в якості інгредієнтів і напоїв. Так, у першому випадку салат олів'є включає недорогу ковбасу і дієтичний майонез, шампанське ми взяли приготоване методом прискореної шампанізації, коньяк замінили на горілку. Якщо влаштувати застілля в складчину, то з кожного припаде до 166 грн, або 4% мінімальної зарплати. В "середній" салат олів'є ми поклали "варьонку" вищого гатунку, жирний майонез, тому продукт виявився на 40% дорожчим. Решта продуктів теж не з найдешевших. Особливо подорожчав твердий сир: якщо в грудні 2017 року сир шестимісячної витримки польського виробництва можна було купити за 220 грн/кг, то тепер – щонайменше за 260 (+ 18%), а сирокопчену або сиров'ялену ковбаси зі 100% вмістом м'яса – відповідно за 250 і 330 грн (+ 32%). Скидатися на стіл припаде до 525 грн, це на 42 грн більше, ніж рік тому (+ 8,6%). Що стосується вартості дорогого столу – з коньяком 20-річної витримки, французьким шампанським по 4000 грн за пляшку, 20-сантиметровими тигровими креветками та ін., то вона має швидше пізнавальне значення, бо люди, які можуть дозволити собі витратити майже по $ 200 з людини на новорічну ніч, напевно, підуть святкувати до ресторану, ніж будуть 31 грудня кришити на кухні олів'є. Тому нижче ми наводимо вартість середнього чека і середнє меню в ресторанах Києва, де ціни на Новий рік традиційно одні з найвищих.

Святкуємо не вдома

Як показав наш моніторинг, в ресторанах середній новорічний чек складе 2800-2900 грн з людини. І якщо меню скрізь достатньо насичене, то з напоями складніше, зазвичай пропонують бюджетні варіанти спиртного. Наприклад, в меню є олів'є з язиком та ікрою, курячий салат з апельсином і авокадо, м'ясна і сирна тарілки з дорогими м'якими і твердими сирами, асорті з солінь і свіжих овочів, валовани з сиром і тигровою креветкою, філе лосося з морепродуктами або філе індички з яблуками і вишневим соусом потішать багатьох гурманів. А ось замість українських вин і коньяків максимум на 5 * хотілося б за ці гроші спробувати щось трохи краще. Є варіанти схожого меню за 1800-2000 грн, але з символічною кількістю спиртного. До речі, багато закладів, незважаючи на те, що настає рік свині, рекламують як головне блюдо столу запечене молочне порося або свинину на рожні.

Раніше стало відомо, що більшість намагається заощадити, вирішивши не йти з дому на свята.

Олександр Панченко, Коновалова Христина

 

Джерело:
До списку новин