загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

КТ і МРТ: коли дійсно потрібна дорога діагностика?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У МОЗ кажуть, що українці часто невиправдано витрачають гроші на дорогу діагностику, хоча могли б обійтися і без неї.

МРТ (магнітно-резонансна томографія). За словами в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, МРТ дуже часто призначають людям, які відчувають дискомфорт в спині. Однак лише 1-2% від усіх таких звернень дійсно вимагають проведення такої складної діагностики. У 98-99% випадків в проведенні МРТ немає необхідності. Пацієнтам з такими скаргами радять зберігати фізичну активність, а при необхідності – використовувати нестероїдні протизапальні препарати або пройти курс масажу. Через 2-4 тижні призначається повторний огляд, і якщо є необхідність – дається напрвалення вже на МРТ.

Коли потрібно? МРТ призначається в тих випадках, коли у пацієнта є ознаки серйозної патології хребта або виражений неврологічний дефіцит. Це можуть бути порушення чутливості кінцівок, слабкість в м’язах, порушення функції тазових органів, поява болю вночі, підвищення температури, невмотивована втрата ваги тощо.

КТ (комп’ютерна томографія) – це практично універсальний метод діагностики, який дозволяє лікарю побачити максимально докладну картину стану організму. Часто цей вид діагностики призначають пацієнтам зі скаргами на неприємні симптоми в області грудної клітини. Однак в більшості випадків «неприємні відчуття» не є свідченням серйозних порушеннях в роботі і будові серця, легенів, стравоходу, аорти, легеневої артерії або трахеї. Щоб виключити незначні відхилення, краще для початку пройти більш дешеву рентгенографію. І тільки в разі, якщо лікар знайде на знімку серйозні відхилення, може знадобитися КТ.

Коли потрібно? Призначення КТ виправдане при травмах, особливо складних (наприклад, переломах зап’ястя), для виявлення кровотеч, для обстеження легень, шлунка та інших внутрішніх органів, які могли постраждати в результаті падіння пацієнта або ДТП.

ЕКОНОМІЯ. В українських діагностичних центрах процедури МРТ і КТ коштують в середньому близько 2 тисяч гривень. Для більшості пацієнтів вони платні. Лише деякі місцеві програми покривають вартість діагностики за призначенням пільговим категоріям громадян. Тому обстеження можуть стати великим ударом для сімейного бюджету, тим більше, якщо вони виявляться непотрібними.

Уникнути зайвих витрат можна, якщо детально дізнатися у лікаря, чому він призначив саме цей вид діагностики і наскільки висока ймовірність того, що більш дешеві дослідження не покажуть всієї картини захворювання. Якщо є підозри, що лікар призначив зайве, краще проконсультуватися в іншого фахівця, щоб почути альтернативну думку.

 

Джерело:
До списку новин