загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Електропостачання. Яку компенсацію і за які порушення стандартів зможуть отримати українці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пояснила, як українцям отримати відшкодування за неякісно надані житлово-комунальні послуги.

За що можна буде отримати компенсацію

Як повідомила голова комісії Оксана Кривенко, були запроваджені гарантовані стандарти послуг з електропостачання та компенсації споживачам за їхнє недотримання.

Відповідну постанову комісія затвердила ще у жовтні минулого року. За словами Кривенко, споживач отримує компенсацію у випадку недотримання оператором системи розподілу або електропостачальником встановлених гарантованим стандартом термінів надання послуг і виконання робіт. Йдеться, зокрема, про недотримання термінів видачі технічних умов на приєднання, відновлення електропостачання, перевірки лічильника і відповідей на письмові звернення.

Проблема доведення неякісної послуги

Стандарти якості та компенсація за неякісні послуги існували і до цього рішення комісії, зазначив голова підкомітету Верховної Ради з питань енергозбереження та енергоефективності Олексій Рябчин. Нинішній склад комісії вдосконалив цю процедуру. Водночас проблема полягає у доказовій базі щодо надання неякісної послуги, додав він.

"Цю постанову НКРЕКП, там написано, що втратить чинність постанова НКРЕКП від 2016 року, яка має таку саму назву, але трохи інший зміст. За два роки дії тієї постанови багато людей отримали компенсації за неякісні послуги? Небагато. Довести неякісну послугу - дуже велика проблема. Це добре, що такі стандарти існують. Однак вони пояснюються причиною, що скоро запрацює ринок електроенергії, а це значить для людей, що значно подорожчає вартість електроенергії", - говорить Рябчин.

Таким чином намагаються скоригувати негативний ефект від підвищення вартості електроенергії, пояснив депутат. Однак без ухвалення закону про енергетичного омбудсмена - інституції, яка б допомагала споживачам виборювати свої права у взаємостосунках із постачальниками всіх видів енергії, постанова комісії не матиме результату. Самій комісії бракує ресурсів для того, щоб забезпечити права споживачів. Вона і не має цим займатись, зазначив депутат.

Компенсація є недостатньою 

Розпочати захист споживачів Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, варто було раніше - заявив колишній міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко. Передбачена ж комісією компенсація послуг, на його думку, є низькою.

"Є перелік вимог і порушень, у випадку яких споживач має право на компенсацію. Це і вольтаж, напруга, і відключення, і термін, за який відновлюється постачання електроенергії. Максимальна компенсація буде 200 грн, стандартна буде 100 грн. Якщо згорить побутова техніка, ну, 100 грн ви отримаєте. Тим більше, заради цих 100 грн вам доведеться таку кількість документів підготувати.. Для монополіста вони (компенсації - ред.) у такому вигляді не страшні", - переконаний екс-міністр.

Проблеми з електропостачанням насамперед пов'язані із занедбаним станом мереж. Але найбільше проблем зараз виникає все-таки у сфері тепло- та газопостачання. Ці сфери комісія поки що не чіпає, додав Кучеренко.

Які мають бути стандарти послуг з електропостачання та розподілу

Електропостачальник або оператор системи розподілу мають забезпечити з'єднання з кол-центром протягом 30 секунд в обсязі не менше 75% за рік. Втрачені кол-центром дзвінки можуть складати не більше 30% для електропостачальника та 10% для оператора.

Оператор системи розподілу гарантує підтримання показників змінення напруги, усунення причин недотримання показників якості електричної енергії за результатами розгляду скарги у строк до 30 днів. Стільки ж можуть розглядатися скарги від споживачів щодо відшкодування збитків, які були завдані внаслідок недотримання показників якості електропостачання.

Електроустановка замовника має бути підключена до електричної мережі через 5-10 днів після подання заяви. Відновлення електропостачання після початку перерви повинно відбуватися протягом доби.

Перевірка лічильника має відбуватися у строк до 20 днів з дня отримання від споживача відповідної заяви.

Електропостачальник також гарантує надання даних про споживання електричної енергії протягом п'яти робочих днів та розгляд скарг і врахування суми компенсації за неякісні послуги у строк 30 днів.

Звернення споживачів щодо перевірки правильності рахунку на оплату має розглядатися протягом п'яти днів.

Нагадаємо, з початку січня цього року в Україні набула чинності нова система продажу електроенергії. Українці отримуватимуть електрику не від обленерго. Монопольні обленерго перетворяться на оператора системи розподілу та постачальника електроенергії, і надаватимуть відповідні послуги. Зміниться і система нарахування за послуги. Це передбачено законом Про ринок електроенергії.

 

Джерело:
До списку новин