загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Глобальний пенсійний індекс: де найкращі пенсії у світі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Проблема пенсійного забезпечення сьогодні гостро стоїть у більшості держав. Це пов’язано зі старінням населення.

ФАКТ. За оцінками ООН, у 2013 році в світі налічувалося понад 840 млн осіб, яким понад 60 років. До 2050 року їх стане понад 2 млрд людей. Вже сьогодні багато країн не можуть впоратися з пенсійним навантаженням і змушені підвищувати пенсійний вік і реформувати пенсійну систему. Пенсійний вік уже підвищили в Україні та Росії. Планують підняти вік для виходу на пенсію до 70 років в Японії, де чверть населення – люди, яким понад 65 років.

ВИКЛИК ДЛЯ УРЯДУ. Одним із серйозних завдань для урядів сьогодні стоїть фінансове забезпечення літніх людей. Для цього необхідно знайти баланс між платниками податків і пенсіонерами. Адже для гідного забезпечення пенсіонерів необхідно збільшувати податки або скорочувати кількість пенсіонерів, піднімаючи пенсійний вік.

ГЛОБАЛЬНИЙ ІНДЕКС. Восени 2018 року Австралійський центр фінансових досліджень спільно з консалтинговою компанією Mercer опублікували щорічний Глобальний пенсійний індекс. Доповідь описує, в яких країнах світу найкраще і збалансоване пенсійне забезпечення, а які держави не можуть гідно забезпечити життя літнім людям. Автори дослідження відзначають, що сьогодні в світі немає ідеальної пенсійної системи, яку можна було б брати на озброєння відстаючим країнам.

ЛІДЕРИ. Найуспішніші пенсійні системи, за оцінкою дослідників, в Нідерландах і Данії. Тільки ці країни отримали вищу оцінку за надійну систему пенсійного забезпечення. Пенсійний вік у Нідерландах – 66 років, а в Данії – 65 років. У країнах розвинена накопичувальна пенсійна система – близько 90% працюючих громадян зберігають активи в приватних компаніях. Для порівняння, в Україні тільки 5% працюючих українців користуються послугами недержавних пенсійних фондів. На пенсії жителі Нідерландів отримують стільки ж, скільки отримували в передпенсійний період, а в Данії виплачують близько 80% від зарплати. В Україні пенсія становить всього 40% від середньої зарплати.

СЕРЕДНЯ ЛАНКА. Надійними пенсійними системами, які ще належить вдосконалити, названі системи Фінляндії, Швеції, Норвегії, Канади, Німеччини та Чилі. До країн, чиї пенсійні системи мають серйозні недоліки і глобальні ризики, віднесли Британію, Францію, Перу, Польщу, Італію та Іспанію.

Незважаючи на те що ці країни виплачують гідні пенсії, в майбутньому вони можуть зіткнутися зі збільшенням навантаження на платників податків. Наприклад, пенсіонери в Італії сьогодні отримують близько 93% від зарплати, а в Іспанії – 82%. Але скоро, за прогнозами аналітиків, ці країни зіткнуться з проблемами фінансування своїх обіцянок. Тобто, в бюджетах цих країн не буде вистачати грошей на виплату пенсій.

ПАСУТЬ ЗАДНІХ. Найгіршими пенсійними системами дослідники назвали системи Японії, Аргентини, Китаю і Мексики. Пенсійні системи цих країн мають ряд недоліків, які необхідно усувати.

Наприклад, в Японії сьогодні 55% від витрат уряду йде на соціальні потреби. У тому числі на виплати пенсій, медичні послуги і догляд за людьми похилого віку. Навіть при таких великих витратах японські пенсіонери отримують лише 40% від зарплати.

У Китаї пенсію отримують не всі. У 1990 році пенсії отримували лише 5% китайців, яким вона належить за віком. Поступово пенсійну систему розширювали і реформували. Сьогодні в Китаї діє змішана пенсійна система – частина грошей виплачується з відрахувань працюючих громадян, частина з накопиченої за життя суми внесків. При цьому сільське населення до цих пір не отримує пенсію або отримує мінімальне забезпечення в розмірі близько 17 доларів.

УКРАЇНА не представлена ​​в рейтингу пенсій, оскільки показники розраховувалися лише для 34 країн. Проблеми української системи схожі на японські – працюючі громадяни не справляються з навантаженням і не можуть забезпечити всіх літніх людей. Населення стрімко старіє, а трудова міграція скорочує надходження до Пенсійного фонду. Зараз в Україні проводиться Пенсійна реформа, яка передбачає поступове підвищення пенсійного віку і введення накопичувальної системи.

 

Джерело:
До списку новин