загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці зможуть отримати кредити на модернізацію та утеплення будинків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Для оформлення позики потрібно створити ОСББ або вибрати керуючого.

Кредити на модернізацію та утеплення для ОСББ через півтора місяці буде надавати Фонд енергоефективності України. Жителі ж висоток, які не створили об'єднання, але не задоволені роботою комунальників зможуть відмовитися від ЖЕКів і найняти професійного керуючого.

Ніна Новак з Луцька мріє в новому році об'єднатися з сусідами і відмовитися від послуг ЖЕКу. У своїй квартирі жінка ходить тепло одягненою, бо вдома тільки +9. Комунальники пояснюють: коштів на утеплення стін немає.

"Цей обігрівач у нас куплений ще в радянському союзі. І ще з вересня я його включила, щоб в будинку не було вогкості. І так щороку. Ще на вулиці тепло, а я включаю камін", - розповідає Ніна Новак.

Пенсіонерка Галина Хоменко та її сусіди кілька років тому відмовилися від послуг ЖЕКу. Тепер суми в їх платіжках набагато менше, ніж у інших городян. За квадратний метр жінка платить трохи менше шести з половиною гривень. У будинку, в якому живе Хоменко - індивідуальний тепловий пункт.

"Варто агрегат, він нам тепло поставляє, якщо холодно - більше, якщо тепло - менше. У зв'язку з цим нам тоді дешевше платити за опалення", - говорить Галина Хоменко.

Крім того, стіни будинку Галини утеплені за рахунок кредитів від держави і місцевих програм проддержкі. Вигода очевидна, каже головуючий ОСББ Юлія Сабатюк.

"Ми економимо від тарифів міста 80%, це суттєва різниця. У минулому році мені потрібно було заплатити 1600 гривень за двокімнатну квартиру, а в цьому році я заплатила 700 гривень", - розповідає Саботюк.

Сьогодні жителі 15% багатоповерхівок створили ОСББ. А це понад 33 тисяч будинків. Саме з ними вже з березня готовий співпрацювати Фонд енергоефективності, на рахунках якого знаходяться 4,5 млрд гривень на модернізацію і утеплення житла, каже міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Також ЄС виділить Україні 54 мільйони доларів на Фонд енергоефективності.

"Будинок може пройти аудит по інженерних конструкціях, енергії по високовольтних електромережах і чітко отримати рекомендації, що потрібно робити, щоб доцільно використовувати кошти, які дає Фонд енергоефективності та держава і самі жителі", - зазначає Зубко.

А ще в українців з'явиться вибір. Можна буде відмовитися від послуг ЖЕКу і найняти спеціальну керуючого, який відзвітує за кожну витрачену гривню.

"Це не означає ліквідацію ЖЕКів, ЖЕК, якщо він надавав такі послуги (керуючого. - Ред.), теж може взяти участь в конкурсі і виграти цей конкурс", - підкреслює міністр.

Якщо мешканці не наймуть керуючого, не створять ОСББ, будинок буде автоматично підкорятися муніципальному ЖЕКу, де і вирішуватимуть за людей, хто і за скільки буде надавати послуги.

Нагадаємо, з 2019 року в Україні буде працювати Державний фонд енергоефективності – інструмент підвищення ефективності споживання ресурсів. Фонд стане одним з головних інструментів фінансування робіт з впровадження енергоефективних технологій.

 

Джерело:
До списку новин