загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Водохресні традиції: свято очищення і оновлення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Низка зимових різдвяних святок закінчується торжеством Хрещення, яке у православній традиції щорічно відзначають 19 січня. Це один з найбільших християнських пам’ятних днів, багатий  символами і звичаями, дуже шанований у народі.

Значення свята Хрещення

Встановлення свята Хрещення пов’язано із багатьма основоположними символами християнства. День приурочений пам’яті хрещення Ісуса Христа у річці Йордан і відкриття троїчної природи Бога перед людьми:

«Це Син Мій Улюблений, в Ньому Моє благовоління» – одна з найвідоміших цитат з Євангелія, коли при хрещенні Христа з небес пролунав голос Бога-Отця і зійшов Святий Дух у вигляді голуба. Тому це свято ще називають Богоявленням:

 
«Бог Отець промовляв з небес про Сина, Син хрестився від святого Предтечі Господнього Іоанна, і Дух Святий зійшов на Сина у вигляді голуба»

Ці відомості ми дізнаємося зі Святого Письма. Іоанн Хреститель був великим пророком і за своїм призначенням, повинен був просвіщати людей про прихід Господа на землю. Іоанн закликав народ до покаяння і хрестив тих, що покаялися у водах Йордану.

У 30-річному віці Ісус Христос також побажав хреститися від Предтечі. У цьому таїнстві відкривається символ християнського смирення і прикладу. Господь по своїй природі безгрішний і приймати хрещення покаянням Йому не було потреби. Це хрещення показало можливості смирення Всесильного Бога до простої людини. Своєю святістю Христос освятив водну стихію.

Крім того, Христос не тільки прикладом свого життя показував людям шлях до спасіння, а й самим хрещенням. Хрещення водою як прийняття Бога і віри стало одним із 7 таїнств Християнської церкви.

19 січня відбуваються урочисті служби в храмах і обряд великого освячення води на водоймах. Водосвяття проводить священик, читається молебень, при якому відбувається опущення у воду срібного хреста. Срібло, як відомо, має хімічні властивості очищати воду, а молитва є духовним освяченням. Водохресна ополонка або купіль (велика посудина) називається йорданню.

Традиції Водохрещенського Святвечора

Зустріч Хрещення розпочинається 18 січня увечері, у Водохресний Святвечір. Цей день вважається одним із найсуворіших у році, що символізує належне приготування душі і серця людини до зустрічі з Богом. У храмах також проходять передсвяткові служби і освячення води. З давніх-давен існує традиція на Водохресний Святвечір і Богоявлення хрестити тих, хто бажає прийняти християнство.

Після повернення з церкви у Водохресний Святвечір існує традиція крейдою малювати хрестики над дверима і вікнами житла.

На вечерю у Святвечір прийнято подавати «голодну кутю», тобто – традиційну кутю на пшениці і меді, але з усіма пісними стравами. На стіл зазвичай ставлять: узвар, борщ з грибами, тушковану або квашену капусту, печену картоплю, пісні вареники, млинці або пироги. За стіл прийнято сідати з молитвою.

Традиції і прикмети на Водохреща

Під час святкової служби в храмі усі бажаючі можуть освятити воду на Водохреща. Водохресна вода вважається дуже сильною святинею і має цілющі властивості. Її намагаються зберегти вдома протягом усього року, освятити житло і предмети, пити у разі потреби або у хворобі.

Усі бажаючі також мають можливість зануритися у Водохресну ополонку. Вважається, що таким чином людина очищає своє тіло і душу від усього гріховного.

Якщо купання в ополонці з якихось причин недоступне, тоді на Водохреща можна прийняти теплу ванну, додавши трохи освяченої води.

З давніх-давен на Водохреща дівчата і жінки вмивалися снігом, щоб зберегти свою красу і молодість.

Найпоширеніші хрещенські прикмети пов’язані з очікуваннями майбутнього врожаю:

  •  - на Водохреща холодна і ясна погода – до посушливого літа;
  •  - похмура і сніжна погода – до багатого врожаю;
  •  - блакитне небо і сині хмари опівдні на Водохреща – урожайний рік.

На саме Хрещення накривають святковий стіл з частуваннями і ласощами, але приймати їжу годиться після ранкової церковної служби. Головний сенс усіх обрядів – зберегти в собі дароване у це величне свято очищення і оновлення.

Марія Гелюх

 

Джерело:
До списку новин