загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перерахунок пенсій: Що зміниться в 2019 році

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Лише на 2019 рік було заплановано 6 етапів перерахунку. Два з них вже виробили з 1 січня. Перший вид перерахунку торкнувся виключно військових пенсіонерів. Пенсії військовослужбовцям почали перераховувати ще в минулому році в зв'язку із збільшенням розміру грошового забезпечення. Черговий етап підвищення припав якраз на 1 січня. 

Крім того з 1 січня цього року перерахували звичайні пенсії тим громадянам, які досягли 65 років і мають не менше 35 років стажу. Цей вид перерахунку пов'язаний зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати. Таким громадянам гарантується мінімальна пенсія у розмірі 40% мінімальної заробітної плати в Україні. З 1 січня 2019 року розмір мінімальної заробітної плати збільшився з 3723 гривень до 4173, отже, розмір мінімальної пенсії для таких людей становить тепер 1669,20 гривень (4173 грн х 40%). Для решти громадян мінімальна пенсія становить 1497 грн, що дорівнює розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

У липні та грудні поточного року розмір такого прожиткового мінімуму буде збільшений двічі: з 1 липня він становить 1564 гривень, а з 1 грудня – 1638. Стільки ж буде становити розмір мінімальної пенсії. Тобто влітку вона зросте на 67 гривень, а з наступної зими ще на 74. Від прожиткового мінімуму також залежать розміри деяких надбавок, наприклад, доплати ветеранам війни, надбавка за понаднормовий стаж, розмір пенсій за особливі заслуги. В результаті збільшення прожиткового мінімуму пенсії перераховуються автоматично.

Індексація

Ще два види перерахунку здійснять вже з 1 березня і 1 квітня. Найбільше надій саме на березневий перерахунок. Це буде обіцяна індексація у зв'язку із зростанням цін. Щорічний перерахунок пенсій з 1 березня прописаний на законодавчому рівні, ще з 2004 року. Але останні роки дана норма урядом ігнорувалася. Тепер цей вид перерахунку пообіцяли відновити, трохи змінивши його алгоритм. Згідно оновленої статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсію повинні щорічно перераховувати шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, яка враховується при її розрахунку. Вона буде збільшуватися на коефіцієнт, який повинен відповідати 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік і 50% показника зростання середньої заробітної плати порівняно з попередніми роками. На перший погляд може здатися, що і пенсія від цього виросте чи не на 50%. Але таке заплутане формулювання обіцяє не таку вже й велику надбавку. Розглянемо на прикладі.

Приклад індексації (три кроки)

1. Визначаємо поточний розмір пенсії (до 1 березня).

Умовно візьмемо пенсіонера, у якого є 35 років стажу. Розмір його пенсії залежить від трьох показників:

- середньої зарплати по країні за 2014-2016 роки, яка становить 3764,40 гривень (застосовується для розрахунку усіх пенсій, призначених до 2018 року відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування");

- індивідуального коефіцієнта зарплати (наприклад, візьмемо коефіцієнт 1,3 – цей коефіцієнт означає, що людина отримувала свого часу зарплату на 30% вище середньої зарплати по країні, тобто зарплату цієї людини ділимо на середню зарплату по країні за відповідні роки);

- коефіцієнта страхового стажу – 0,35, що відповідає 35 років стажу (фактично розмір пенсії в даному випадку це 35% від зарплати).

Перемноживши всі три показники, отримаємо розмір пенсії до 1 березня:

3764,40 х 1,3 х 0,35 = 1712,80 грн.

2. Визначаємо коефіцієнт підвищення.

За попередніми даними для визначення індексації пенсій в цьому році буде враховуватися, що в 2018 році споживчі ціни зросли на 9%, а середня зарплата на 25%. Таким чином, коефіцієнт індексації складе 17%, тобто (9%+25%) х 50%. Визначивши цей показник, ми збільшуємо середню заробітну плату по країні за 2014-2016 роки на 17% і підставляємо її наново в указану вище формулу розрахунку пенсії.

3. Визначаємо новий розмір пенсії (з 1 березня).

Якщо новий (підвищений) показник зарплати становитиме 4404,35 грн (3764,40 грн х 17%), то розмір пенсії в конкретному випадку збільшується на 291,18 гривень і з 1 березня складатиме: 4404,35 грн х 1,3 х 0,35 = 2003,98 грн.

Звичайно, це умовний приклад і в кожному конкретному випадку розмір підвищення буде рахуватися індивідуально, в залежності від кількості стажу та індивідуального коефіцієнта зарплати. Більш того, для реалізації такого перерахунку Кабінет Міністрів має затвердити додаткову постанову, де буде більш точно прописаний розмір і порядок обіцяного збільшення пенсій з 1 березня.

Перерахунок по стажу

Що стосується квітневого перерахунку, то він торкнеться тільки тих громадян, у яких є неврахований стаж. Раніше, якщо пенсіонер працював, мав право раз на два роки подавати заяву на перерахунок. Починаючи з минулого року, такі перерахунки робляться 1 квітня без заяв. В даному випадку заслуга держави лише в тому, що людині не потрібно вистоювати черги у Пенсійний фонд для подачі заяви та додаткових документів. У органів Пенсійного фонду є доступ до даних про сплату страхових внесків працюючих пенсіонерів. Ці дані аналізуються і тепер дозволяють перераховувати пенсії автоматично. 

У підсумку в 2019 році передбачені такі перерахунки:

Дата перерахунку

Вигляд перерахунку

Норма

 

1 січня

 

Перерахунок військових пенсій

Постанова КМУ від 21.02.2018 №103

1 січня

 

Збільшення мінімальної пенсії для осіб, старше 65 років при стажі від 35 років

Частина 2 статті 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Закон "Про державний бюджет України на 2019 рік"

1 березня

Індексація

 

Частина 2 статті 42 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

1 квітня

Перерахунок пенсій по стажу працюючим громадянам

Частина 4 статті 42 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

 

1 липня

Перерахунок пенсій у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму

Частина 3 статті 42 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і Закон "Про Державний бюджет України на 2019 рік"

1 грудня

 

Перерахунок пенсій у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму

Частина 3 статті 42 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і Закон "Про Державний бюджет України на 2019 рік"

Крім перерахованих перерахунків в уряді обіцяли розробити законопроект, який дозволить збільшити пенсії громадянам, у яких багато стажу, але була маленька зарплата. На даний момент проект знаходиться на узгодженні в різних відомствах і на розгляд у Верховну Раду ще не виносився.

На завершення хочеться звернути увагу на два важливих нюанси. Незважаючи на велику кількість перерахунків, пенсію в 2019 році збільшать не всім. Навіть тим, кому пенсію збільшать, розмір підвищення за традицією у всіх буде різний. Комусь умовно додадуть п'ять гривень, а комусь можуть збільшити пенсію і на кілька сотень. У кожному випадку потрібно розбиратися індивідуально.

Сергій Коробкін, Незалежний консультант

 

Джерело:
До списку новин