загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як отримати дострокову пенсію за віком батькам дітей з інвалідністю

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Пенсійному фонді розповіли про право на призначення дострокової пенсії за віком матерям (батькам) осіб з інвалідністю з дитинства.

Згідно із пунктом 3 частини 1 статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) право на призначення дострокової пенсії за віком мають, зокрема, матері, осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку – після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому, до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо дитину виховував батько, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років.

При цьому, відповідно до підпункту 5 пункту 2.1 розділу ІІ «Документи, необхідні для призначення, перерахунку пенсії, поновлення виплати раніше призначеної пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший» Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. №22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 р. за №1566/11846 (далі – Порядок), до заяви про призначення дострокової пенсії за віком за нормами статті 115 Закону додаються, зокрема, документи про народження дитини, виховання її до шестирічного віку, про визнання дитини заявника особою з інвалідністю з дитинства.

Відповідно до пункту 2.18 Порядку, визнання особи з інвалідністю з дитинства засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитина визнана дитиною з інвалідністю після досягнення шестирічного віку або після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається відповідно висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитини з інвалідністю до досягнення шестирічного віку.

Тобто для призначення дострокової пенсії за віком матерям (батькам) осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, необхідно надавати до органів Пенсійного фонду України, зокрема, документи про наявний страховий стаж, свідоцтво про народження дитини та довідки, які підтверджують особливий статус дитини.

Наталія Сімонян

 

Джерело:
До списку новин