загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Боротьба за допомогу: як держава буде зменшувати кількість пільговиків

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Український уряд розробив новий законопроект, який передбачає ретельну перевірку і «відсіювання» кількості одержувачів держдопомоги.

ФАКТ. У листопаді 2018 року Міністерство фінансів України подало на розгляд Кабінету Міністрів України законопроект «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». 9 січня 2019 року він був представлений на урядовому комітеті після доопрацювання, а 16 січня 2019 року він був підтриманий урядом.

КОГО І ЯК ПЕРЕВІРЯТИМУТЬ? Прописана в законопроекті схема передбачає три етапи перевірок:

1 Превентивна верифікація – буде проводитися до призначення виплат. На цьому етапі проходить збір персональних даних і претенденту на виплату можуть відмовити, якщо виявиться, що він не має права її отримувати.

2 Поточна верифікація – це перевірка одержувачів виплат протягом всього часу. Якщо їхнє матеріальне становище покращиться – пільгу можуть забрати.

3 Ретроспективна верифікація – перевірка після закінчення виплат. Якщо виявиться, що людина отримувала виплати незаконно, їх доведеться повернути державі.

ХТО БУДЕ ПЕРЕВІРЯТИ? Перевіркою отримувачів допомоги буде займатися так звана «поліція з пільг». У початковій версії законопроекту «право останнього слова» було за Мінфіном, але потім прийняли рішення перекласти відповідальність на місця, оскільки минулого року Конституційний суд визнав дії Мінфіну зі збору персональних даних незаконними.

ДЕ ЗБЕРІГАТИМУТЬСЯ ДАНІ? Паспортні дані одержувачів допомог, інформація про місце проживання, банківські рахунки, склад сім’ї, дані з реєстрів повинні будуть зберігатися на аналітичній платформі. На питання про те, яким чином вона буде захищена і хто буде нести відповідальність за порушення конфіденційності, відповіді поки немає.

ПЕРЕВІРКА ДОХОДІВ НА БАНКІВСЬКИХ РАХУНКАХ. У законопроекті прописано, що перевіряючі мають право вимагати в одержувачів державних допомог інформацію про відкриті банківські рахунки, рух коштів на них та їх залишок.

Таким чином переказ грошей від родичів або гроші від продажу будь-якого майна відразу будуть зараховані в рахунок доходів.

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики України:

Якщо люди працюють за кордоном і перераховують гроші родичам, то ці гроші є доходом родичів? Чому хтось платить податки тут, а потім з цих податків той, хто отримує допомогу з-за кордону, отримує ще й субсидію? Як правило, заробітчани прописані в приміщеннях, на які сім’я просить субсидію. Тому ми і запропонували задекларувати доходи всіх членів домогосподарства. Якщо гастрабайтер платить податок із зарплати за кордоном – довідку нам дайте, якщо не платить – нехай тут ЄСВ платить. Це викликає невдоволення у заробітчан. Але чому ті, хто працює і платить податки в Україні, повинні утримувати сім’ї тих, хто заробляє за кордоном? Це не чесно.

ПЕРЕВІРКА ПЕНСІОНЕРІВ. Якщо зараз пенсійний фонд зобов’язаний розглянути питання про призначення або перерахунок пенсій протягом 10 днів, то згідно з новим законопроектом на це виділяється 30 днів. Більш того – виплати на цей період блокуються.

Якщо перевіряючі засумніваються в достовірності даних, то пенсія буде перерахована без їх урахування. Іншими словами, якщо ви претендуєте на підвищену пенсію, але виявитеся не зовсім «переконливими» для контролерів, то ви її не отримаєте. Подібним чином можуть позбавити і допомоги по безробіттю, якщо ви стоїте на обліку в центрі зайнятості, але на вашу банківську карту надходять якісь кошти.

Хоча про це не говорять прямо, але головна мета верифікації – зменшити кількість тих, хто отримує субсидії і допомоги. На це в українському бюджеті не вистачає грошей. Щоб зменшити кількість одержувачів соціальних виплат, можуть використовуватися різні способи: численні перевірки, пошук причин для відмови і навіть відмови «помилково». Але поки людина буде розбиратися і доводити свою правоту – виплати здійснюватися не будуть.

 

Джерело:
До списку новин