загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Монетизація субсидій: стартує в березні, але не так, як очікувалося

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Влада знову змінила правила і готова викласти 6 млрд на місяць.

Влада знову хоче поміняти механізм монетизації субсидій на "комуналку": з березня держдопомогу почнуть перераховувати на банківські картки або видавати на руки готівкою, сподіваючись, що субсидіанти витратять гроші на оплату компослуг, а не на їжу або що-небудь інше. Експерти побоюються, що без механізму контролю за їх витрачанням дармовий кеш у багатьох піде на покупку продуктів, ліків, а борги по "комуналці" почнуть стрімко зростати. 

Знову зміни

Як повідомив міністр соцполітики Андрій Рева, монетизація субсидій готівкою повинна стартувати в березні 2019 року. Таке рішення прийнято на нараді у президента, в якому брали участь не тільки прем'єр і профільні міністерства (соцполітики, фінансів), а й представники Пенсфонду, "Нафтогазу" (постачальник газу), "Укрпошти" (видача грошей), громадських організацій, представників ОСББ. Тим, кому призначено субсидію з жовтня 2018 року, її видадуть в готівковій формі, а хто звернувся за держдопомогою з 1 січня 2019 року (за підрахунками Мінсоцполітики, таких може бути близько 100 тис. осіб або 2,5% від загального числа субсидіантів), її видаватимуть в безготівковій формі. Гроші надійдуть на спецрахунок, відкритий в "Ощадбанку", а звідти підуть постачальникам газу, тепла, світла, води тощо. Решта 97,5% субсидіантів отримають на руки від держави живі гроші і потім розрахуються ними за комунальні послуги. Щомісячну суму міністр оцінив у 6 млрд грн, перемноживши середній розмір субсидії – 1500 грн – на 4 млн одержувачів.

"Безготівковий механізм ми запустили з 1 січня, тепер відпрацьовуємо готівковий: в експериментальному порядку всім видавати гроші і подивитися , як це буде працювати" , – додав він.

Нагадаємо, до наради у президента той же Рева озвучив днями зовсім інший порядок монетизації: повинні були видавати готівку тільки тим, хто звернувся за субсидією після 1 січня 2019 року, іншим відкривалися особисті спецрахунки в "Ощадбанку", з яких можна оплатити тільки компослуги по безналу. А зекономлені гроші субсидіанти отримають лише після закінчення опалювального сезону.

А механізму немає

Але, як ми з'ясували, з виплатою готівки поки не все ясно.

"Механізму виплат ще немає, він розробляється, тому рано говорити про те, хто отримає субсидію готівкою, хто в безготівковій формі. Буде і видача готівкою, але по-різному для різних категорій населення. Можливо, видамо живі гроші тим, хто має знижки на оплату компослуг, можливо, всім субсидіантам. Не розроблений і механізм контролю за оплатою послуг, оскільки зараз відібрати держдопомогу, якщо субсидіант не платитиме за компослуги, не можна. А контроль потрібен", – повідомили нам на умовах анонімності в директораті сім'ї та соцпідтримки населення Мінсоцполітики. 

"Потрібен жорсткий контроль за грошима"

Експерти підтримують рішення видавати субсидіантам гроші на руки, але побоюються, що його незабаром скасують. Економіст Олександр Охріменко ратує за введення також контролю за їх використанням:

"Тоді це буде справжня монетизація, як в Європі, США. Але там, якщо субсидіант один-два рази вчасно не заплатив, держдопомогу відбирають. Без контролю побоююся різкого викиду грошей на ринок, зростання боргів по "комуналці" і дворазового прискорення інфляції. В результаті монетизація може стати "одноразовою". 

Політолог Руслан Бортник вважає, що монетизація перед виборами виявиться експериментом, як, до речі, згадав міністр Рева:

"Швидше за все, субсидії готівкою люди побачать лише в березні і квітні, а вже в травні ініціативу прикриють. Пройдуть президентські вибори, тому влада, з великою ймовірністю, повернеться до ідеї транзитних рахунків. Але додаткові готівкові в гаманці для народу краще, ніж постійні експерименти з перерахуванням субсидій".

Коновалова Христина , Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин