загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Платіжки за газ різко зміняться: в Україні ввели нові нормативи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кабінет міністрів своєю постановою знизив норму споживання газу для українців без лічильників. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що так люди будуть платити "за справедливими обсягами".

Прийнятий раніше норматив у кінці листопада 2018-го скасував Верховний суд. У результаті замість 3,3 куб. м на людину в платіжках почали рахувати за нормативом у 9,8 куб. м.

Скільки насправді витрачають газу українці та які норми "справедливі"?

Головне:

  •  -  в Україні майже втричі знизили норми споживання газу для тих, хто платить без лічильників;

  •  -  порівняно з груднем платіжки знизяться у 3 рази, а порівняно з періодом до листопада – всього на 3%;

  •  -  реальне споживання газу вище за нові норми;

  •  -  у травні, навіть з урахуванням знижених нормативів, за газ доведеться платити більше всім.

Спірні нормативи: як рахують платіжки

Кабінет міністрів із одного боку прийняв рішення за рахунок "Нафтогазу" встановити всім прилади обліку, а з іншого – знизив норми споживання для тих, хто платить без лічильника. В ідеалі вже незабаром всі українці будуть оплачувати тільки той газ, який спожили.

Зараз, за даними Міненерго, в Україні кожна четверта квартира – без лічильника на газ. А з тих, що вже встановили прилади обліку, 3,3 млн сімей не змінюють старі прилади. У результаті з 13,1 млн споживачів тільки у 8 млн стоять лічильники, які не потребують заміни.

Якщо немає лічильника, платити потрібно за нормативом. До кінця листопада 2018-го він становив 3,3 кубометра газу на одну особу в місяць. Наприклад, якщо в квартирі прописані 3 людини, у місяць потрібно оплатити 9,9 куба. За діючим тарифом такий обсяг блакитного палива обійдеться у 84,66 грн.

У кінці листопада Верховний суд постанову Кабміну скасував, у результаті на одну людину рахували "норму" в 9,8 куб. м, а платіжка для сім'ї на три людини зросла до 251,3 грн.

"Газівники виграли Вищий адміністративний суд, згідно з яким повертаються старі нормативи споживання газу, що були ще за радянських часів. Вони однозначно завищені, але поки немає лічильника, ти не доведеш, що використовував менше. З точки зору законності, газівники діють правильно. Хоча всі ми розуміємо, що це несправедливо й нечесно", – пояснила експерт у сфері ЖКГ Тетяна Бойко.

30 січня на засідання Кабміну прийняли рішення норматив урізати. Причина: зараз українці переплачують. "Ми повертаємося до тих норм: було 3,3 (куб. м газу на одну особу в місяць. – Ред.), а стане 3,29 – на 0,1 менше. І так, щоб люди платили відповідно до справедливих обсягів, а не завищених. Ми на поводку в цьому питанні ні у кого йти не будемо. Ці норми (знижені. – Ред.) сьогодні будуть затверджені", – заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

У результаті та ж сім'я із трьох осіб за новими нормативами платитиме 84,38 грн замість 84,66 грн (було до листопада) або 251,3 грн (було після листопада 2018-го).

Що цікаво, ще декілька місяців тому в Міненерго навпаки пропонували збільшити нормативи. Так, за їхніми підрахунками, реальне споживання становить не 3,29, а 7,24 кубометра в місяць.

"Побутові споживачі, квартири, які не обладнані лічильниками газу, дозволяють собі нераціонально споживати цей вид енергоносія, а саме обігрівають житлові приміщення за допомогою газових плит і газових духових шаф. У результаті таких дій протягом опалювального періоду 2017/2018 року споживання природного газу збільшилася на 17%. Крім того, відсутність 100% обліку природного газу в побутових споживачів містить ризики вчинення корупційних правопорушень", – йдеться у розробленій відомством постанові.

Тобто з одного боку в профільному міністерстві заявляють про нібито недоплату в розмірі понад 2 млрд грн через занижені норм, а з іншого – уряд приймає рішення нормативи знизити.

У травні тарифи знову підвищать

Уже після виборів, у травні 2019-го, на українців чекають реальні зміни в платіжках. Вартість блакитного палива, як ідеться у підписаному з МВФ меморандумі, збільшать ще на 15%, із 8,55 до приблизно 9,8 грн за кубометр.

Тоді, навіть із урахуванням знижених норм, сім'я з трьох осіб замість 84,38 грн заплатить за газ до 96,7 грн. "Як перший крок до лібералізації тарифів на газ уряд прийняв рішення про підвищення оптової ціни на газ для побутового використання на 26 відсотків, яка набула чинності з 1 листопада 2018 року, і ще на 15 відсотків – із 1 травня 2019 року", – йдеться у програмі.

Платіжки за газ різко зміняться: в Україні ввели нові нормативи

Аналітик Єгор Комов пояснює: вартість блакитного палива в Україні може знизитися лише після 2020 року і за умови, що Україна власним видобутком забезпечить себе газом. "Була стратегія 20/20, яка передбачала зростання "Укргазвидобування" до 20 млрд куб. м. у рік. З урахуванням приватних компаній, які займаються видобутком, цього мало б вистачити на потреби і населення, і бізнесу. Але поки стратегія не виконується, а перспективи відмови від імпорту поки неоднозначні", – пояснює експерт.

Єдиний спосіб платити тільки за той газ, який насправді використовували – встановити лічильник. Його вартість уже входить у тариф. Раніше таке зобов'язання було на плечах облгазів, нині ж гроші на прилади обліку передбачили у фінансовому плані "Нафтогазу".

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин