загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Грошей на пенсії не вистачає, але платити будуть вчасно. Чому так?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Яким чином уряд буде закривати недостачу в Пенсійному фонді і як це вплине на життя українців?

ФАКТ. Після затвердження Кабміном бюджету Пенсійного фонду в розмірі 398, 2 млрд гривень виявилося, що коштів у фонду істотно менше – тільки 230,6 млрд гривень.

ПРИЧИНИ ДЕФІЦИТУ. Основне джерело доходу Пенсійного фонду – ЄСВ (Єдиний соціальний внесок), який сплачують підприємці та офіційно оформлені українці. У 2019 уряд планує отримати ЄСВ на суму 225 млрд гривень, але прогнози можуть не виправдатися. Наприклад, у 2018 році Кабмін планував отримати 208 млрд гривень, а в підсумку виявилося, що в держскарбницю за рахунок ЄСВ перевели 196 млрд гривень.

Така ситуація складається через те, що уряд переоцінює фонд оплати праці та чисельність працівників в Україні. А насправді українці продовжують активно мігрувати в інші країни, а тому відрахування до Пенсійного фонду скорочуватимуться і надалі.

За словами експертів, уряд прорахувався, коли в 2016 році було прийнято рішення про зниження ставки ЄСВдля великого бізнесу майже вдвічі. Розрахунок був на детінізацію економіки, але прогнози не виправдалися, а дефіцит Пенсійного року спочатку досяг позначки 130 млрд гривень (був – 60 млрд грн.), А потім – 170 млрд гривень. А великим компаніям це нововведення дозволило економити на податках до 2 млрд гривень на рік.

РІСТ ВИТРАТ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ. У 2019 році запланована індексація пенсій і виплата боргів з пенсій військовим. За попередніми розрахунками, для цього знадобиться додатково близько 8 млрд гривень. Крім того, потрібно погасити «пенсійні» борги (це 50 млн гривень), виплатити «Укрпошті» 500 млн гривень і виділити 3,6 млрд гривень на покриття дефіциту бюджету.

ЯК ВИКРУЧУВАТИМУТЬСЯ? Щоб забезпечити безперебійну виплату пенсій, доведеться шукати інші джерела. У 2018 році з бюджету на виплату пенсій перевели 139, 3 млрд гривень. Ця цифра вважалася офіційним дефіцитом Пенсійного фонду. Але потім довелося виділити ще. З фонду дотацій фермерам – 2 млрд гривень, в хід пішли навіть «дитячі» гроші – 7, 2 млрд гривень. В результаті борг Пенсійного фонду перед казначейством склав 4,8 млрд гривень.

Таким чином, зараз реальна «діра» Пенсійного фонду – 155 млрд гривень.

В цьому році з Держбюджету виділено 167,5 млрд гривень.

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ? Це означає, що кожному українцеві доведеться «розщедритися» на 700 гривень, щоб держава змогла виплатити людям пенсії. З огляду на те що половина 2019 року зайнята передвиборними кампаніями, пенсії будуть платити справно і вчасно.

Олег ПЕНДЗИН, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу:

Зростання дефіциту ПФ в цьому році викликане ще й тим, що його власні доходи від ЄСВ підрахували по мінімуму, щоб не довелося брати позику в казначействі, як сталося влітку 2018 року, коли надходжень від бізнесу виявилася менше, ніж очікували. Тому до виборів і пенсії підвищать, як заплановано, і видадуть їх без затримок. А враховуючи, що восени парламентські вибори, то будь-яка політ сила, що перемогла на виборах президента, буде змушена для свого рейтингу зробити все, щоб і далі не було збоїв.

Якщо коштів не вистачатиме, то, як правило, включать «друкарський верстат», хоча цей варіант не влаштуєМВФ. Тому влада буде шукати додаткові джерела поповнення Пенсійного фонду. Зокрема, за рахунок податків.

 

Джерело:
До списку новин