загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українців зобов'язали платити "за повітря": хто заробить на новій схемі нардепа

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні почали брати гроші за послугу, яка раніше надавалася безкоштовно. Фонд держмайна вкладів видав чотирьом пов'язаним між собою фірмам право брати будь-яку суму за те, щоб переслати документ про оцінку нерухомості в базу й повернути результат.

Усього за декілька місяців одна з компаній підвищила свій тариф одразу в 2,7 раза. Фірми, можливо, мають зв'язок із народним депутатом Віталієм Хомутинніком, котрий міг через свій вплив у Фонді й парламенті провернути зазначену оборудку.

Як в Україні з'явилася нова схема заробітку?

Нова "квартирна схема": як змусили "платити за повітря"

Українці, які хочуть продати свою нерухомість, перед угодою повинні запросити оцінювача. Він розрахує мінімальну ринкову вартість об'єкта і внесе інформацію в єдину базу. Заплатити податки потрібно з суми, яка буде не меншою за оціночну. Нотаріус під час реєстрації угоди відкриває базу й також перевіряє оцінку.

У минулому році Фонд держмайна несподівано для всіх учасників ринку прийняв рішення віддати функцію онлайн-майданчика, який передає інформацію в базу, приватним компаніям. Вони ж почали брати гроші за кожне відкриття бази – на той момент 510 грн.

А з 29 грудня 2018 року ціни несподівано підвищили. Наприклад, "Реєстр оцінки" прийняв рішення за об'єкти вартістю від 200 тис. грн (більшість нерухомості) стягувати 1356 грн. Таку суму повинен заплатити оцінювач, нотаріус. Крім того, якщо хтось із них з першого разу документ не зареєструє, доведеться відкривати базу повторно й знову платити 1356 грн. Зрозуміло, що ні нотаріус, ні оцінювач не будуть з власної кишені оплачувати додаткові витрати. На цю суму збільшитися і вартість їхніх послуг для клієнта.

Звідки беруться ціни – невідомо. Чотири приватні фірми, які отримали право збирати гроші за ще нещодавно безкоштовну послугу, пов'язані з народним депутатом Віталієм Хомутинніком, партнером російсько-українського олігарха Павла Фукса.

"Майданчики є приватними структурами, вартість їхніх послуг визначається ними самостійно і ніяк не обмежена. Суть послуги, яку вони надають, це передача заявки в Єдину базу звітів і повернення відповіді з неї. По суті це "посередник-прокладка", що не надає ніякого сервісу, крім електронного листування...", – заявили в "Українському товаристві оцінювачів".

У розмові з OBOZREVATEL учасники ринку розповіли, що платити за утримання майданчика готові, але якщо ціна буде на рівні 10-15 грн, а не 1356 грн за одне заходження. Крім того, нині фактично не оплачується послуга реєстрації оцінки, гроші беруть просто за доступ. Виходить, якщо зайти на майданчик, але в той же час невдало провести реєстрацію, гроші все одно доведеться заплатити.

Цікаво, що в Державній регуляторній службі прийшли до висновку, що послуга взагалі повинна надаватися безкоштовно. Також у відомстві погодилися: створені майданчики виконують функції електронної пошти.

"Згідно з підпунктом 1 пункту 4 постанови №358, обов'язок забезпечити надання безперешкодного і безкоштовного доступу до інформації, яка міститься в єдиній базі даних звітів, покладається на Фонд державного майна", – йдеться у висновку регуляторної служби. Тобто оцінювачі й нотаріуси повинні отримувати інформацію без будь-якої "прокладки", яка збирає данину.

До того ж, відповідно до Податкового кодексу, зазначені майданчики взагалі не можуть надавати послуги і стягувати за них плату. Вони є "системами, які передають в автоматичному режимі інформацію й документи від оцінювачів безпосередньо в базу...".

Нові правила з чотирма посередниками у вигляді приватних фірм створили низку проблем. Згідно зі змінами в Податковий кодекс, для входження на ринок нового майданчика свою згоду повинні дати вже працюючі фірми. І якщо чотири "прокладки" не погодяться прийняти конкурента, то він не зможе працювати. Крім цього, відсутність контролю за цінами призвела до необґрунтованого підвищення ціни одразу в 2,7 раза (з 510 до 1356 грн), а Фонд держмайна фактично отримав монопольне право визначати порядок оцінки нерухомості.

Компанії пов'язані між собою

Ще до остаточного рішення чотири компанії встигли оформити більшу частину документів, а потім у дуже стислі терміни отримали дозволи від Фонду: "Ві Ай Пі Департамент" (майданчик "Оцінка.online"), "Акцепт онлайн" майданчик "Експрес Оцінка"), "Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ "("Реєстр оцінка") та "Про закупівлі" ("Професійна оцінка"). Їм фактично дістався новий ринок, а разом із ним і можливість збирати з українців приблизно 600 млн грн у рік.

В Антимонопольному комітеті з'ясували: ліцензійний договір на використання комп'ютерної програми зазначені майданчики отримали ще до того, як Фонд прийняв указ про процедуру реєстрації. Тобто вони заздалегідь були попереджені про умови й фактично готувалися до того, щоб першими зайняти ринок. Крім цього, перший майданчик – "Оцінка.online" – підписав такий договір за місяць до указу.

А найцікавіше, що вдалося з'ясувати Антимонопольному комітету – усі майданчики пов'язані між собою. Тобто про жодну конкуренцію не може йтися. На інтернет-сторінках майданчиків були закріплені файли договорів на регламент із однаковою назвою "VIP_Departmetn".

"Швидше за все жодна з компаній не має виняткового права на код. Вони тільки отримали ліцензію на його використання у когось. Але в кого саме – не відомо. Це дивна ситуація. Йдеться про специфічне програмне забезпеченні для роботи саме з новою базою Фонду. Фірми-оператори, за логікою, мали б замовити власне програмне забезпечення. Натомість виглядає так, ніби всі вони купили право користуватися програмним забезпеченням в однієї компанії, у якій воно дивним чином з'явилося заздалегідь", – пояснює IT-фахівець Володимир Фленц.

Зміни, які дозволили створити монопольну ситуацію чотирьом компаніям, можливо, пов'язаним із Віталієм Хомутинніком, зареєстрували народні депутати від "Народного фонду" Юрій Бабій і Роман Заставний. Нововведення підтримали 109 нардепів від БПП, 73 від "Народного фонду", 20 депутатів групи "Відродження", 16 від "Волі народу" і 18 позафракційних. Члени інших груп і фракція зміни не підтримали.

Рішення зробити реєстрацію оцінки нерухомості платною прийняв в. о. глави Фонду держмайна Віталій Трубаров. Як заявляє журналіст Юрій Бутусов, Трубарова призначили за допомогою нардепа Віталія Хомутинніка, котрий є співголовою депутатської групи "Відродження". І хоч Хомутиннік цю інформацію спростував, на зв'язок нардепа з в. о. глави Фонду держмайна вказує безліч чинників.

У схемі може бути замішаний ще один депутат, член групи "Відродження" Антон Яценко. Так, Артем Голубченко (один із власників ТОВ "Про закупівлю") веде бізнес із партнером Яценка Володимиром Доброскоком. Голубченко створив компанію "Тендерфінсервіс", а очолив її Доброскок. За інформацією ЗМІ, Яценко є почесним членом однієї з організацій Доброскока – "Союзу захисту прав суб'єктів підприємництва".

У той же час Голубченко має зв'язок із компаніями "Ві ай пі департамент" і "АСБОУ". Колишній власник "АСБОУ" Сергій Шевко зареєстрував за адресою вул. Мала Арнаутська, 86, кв. 18 свою фірму "Стандарт-АС". Це звичайна квартира в житловій багатоповерхівці. Ця ж квартира – місце юридичної реєстрації "Парс". Компанії, до яких, можливо, має відношення Шевко ("Практик Юст" та ТОВ "Плескачівське") через ще одного підприємця Володимира Кузьменка, показують його можливий зв'язок із Антоном Голубченком. Так, Кузьменко значився як один із керівників ТОВ "Плескачівське" в Черкаській області. Володів компанією Артем Голубченко.

На запит OBOZREVATEL у Генеральній прокуратурі повідомили, що зараз Національне антикорупційне бюро проводить перевірку зазначених фактів. Проте підозрюваних досі немає. І поки зазначені компанії збирають для свого покровителя сотні мільйонів гривень, українці змушені віддавати щонайменше декілька тисяч гривень тільки за те, щоб переслати документ у базу й отримати відповідь.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин