загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що таке інфляція? Чому її не можна зупинити?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ми часто чуємо новини про зростання інфляції, інфляційні ризики і процеси. Більшість знають, що інфляція – це погано, але далеко не всі розуміють, як вона працює. 

Спробуємо відповісти на найпоширеніші питання про інфляцію.

За даними Держстату, в 2018 році інфляція в Україні сповільнилася до 9,8% у порівнянні з 13,7% в 2017 році. Інфляція – це зростання споживчих цін на товари та послуги. Виходить, що за рік ціни в Україні виросли в середньому на 10%. Тобто: одні продукти подорожчали лише на 1-2%, а інші піднялися в ціні на 20-30%.

ЯК ПРАЦЮЄ ІНФЛЯЦІЯ?

Поступове підвищення рівня цін притаманне практично всім економікам світу. Різниця в тому, що в одних країнах ціни ростуть повільно і непомітно (близько 4% на рік), а в інших скачуть на 20-30% вгору. Наприклад, інфляція в Україні за 2015 рік склала 43,3%.

«Дефляцією» називають ситуацію, коли ціни знижуються, але це явище зустрічається рідко. Втім, в Японії був період, коли спостерігалася тривала дефляція на рівні 1% в рік.

Для нормального розвитку країнам необхідна стабільна, але невелика інфляція. Вона дозволяє виробникам планувати бюджети на довгий термін, а населенню планувати покупки. Під час дефляції, коли люди і компанії чекають зниження цін, економіка може зупинитися.

ЧОМУ ІНФЛЯЦІЯ ЗРОСТАЄ?

Причин, які впливають на ріст інфляції, досить багато.

Перша причина: ЗРОСТАННЯ ПОПИТУ. Коли купівельна спроможність у людей підвищується, вони починають купувати більше товарів і послуг. Великий попит призводить до дефіциту певних товарів і зростання цін. Тому підвищення заробітних плат вважають ризиком для зниження інфляції. Коли зростають зарплати, зростають і попит, і інфляція.

Друга причина: СКОРОЧЕННЯ ПРОПОЗИЦІЇ. Ціни можуть рости через неврожай, подорожчання енергоресурсів, зовнішніх фактори. Попит при цьому залишається тим самим.

Третя причина: НЕСТАБІЛЬНІСТЬ КУРСУ НАЦВАЛЮТИ. Якщо національна валюта знецінюється, то імпорт обійдеться дорожче. Це миттєво призводить до зростання цін, оскільки значна частина виробленої продукції залежить від імпорту.

Четверта причина: ЛЮДСЬКИЙ ФАКТОР. Є таке поняття як інфляційні очікування. Коли люди і бізнес думають, що незабаром надто виростуть ціни, вони починають активніше купувати товари і послуги. Наприклад, якщо людина вірить, що курс долара після Нового року різко зросте, вона може прийняти рішення про купівлю дорогих товарів про запас, поки ціна невисока. Очікування людей і їх споживча поведінка в масштабах країни серйозно впливають на інфляцію.

ЧИ МОЖНА ЗУПИНИТИ ІНФЛЯЦІЮ?

Виникає питання: чому не можна заморозити ціни, просто заборонити їх підвищувати? Тому що заморожування цін матиме погані наслідки для економіки, адже пропозиція буде падати, а попит залишатися тим самим. Це призведе до дефіциту і порожніх полиць в магазинах. Крім цього, постраждає якість товарів. Щоб залишатися на плаву, виробникам, зберігаючи продиктований рівень цін, доведеться економити на якості. Найкраще буде моментально зникати з прилавків, а більшості людей доведеться задовольнятися тим, що гірше. Саме тому ціни повинен встановлювати ринок, а не держава.

А ЩО МОЖЕ ДЕРЖАВА?

Уряд може і повинен стримувати інфляцію. Різними методами забезпечувати таку ситуацію, коли інфляція низька і населення її просто не помічає. Наприклад, якщо хліб за рік додасть в ціні 40 копійок (по 10 копійок за сезон), то це не особливо позначиться на купівельній спроможності українців. Але якщо ціна буде рости на 1 гривню раз на півроку, то це помітно вдарить по сімейному бюджету.

Забезпечувати нормальний рівень інфляції допомагає монетарна політика держави. Основний інструмент для цього – облікова ставка. Це той відсоток, під який банки позичають гроші у НБУ. В Україні рівень ставки – 18%. Через це в Україні дорогі кредити. Це змушує бізнес і населення збирати гроші, а не витрачати.

Коли попит на товари падає, інфляція сповільнюється. При цьому, як тільки інфляція в Україні опуститься до певного рівня, облікову ставку відразу знизять.

ЧОМУ ІНФЛЯЦІЯ РІЗНА?

Кожна людина по-своєму відчуває інфляцію. Середній показник інфляції вимірюють, порівнюючи ціни на продукти і послуги, які регулярно купує середньостатистична сім’я. При цьому, по одних людях подорожчання деяких товарів може вдарити відчутно, а інших навіть не зачепить. Наприклад, різке подорожчання сигарет відбилося тільки на курцях. Зростання цін на м’ясо і хліб не торкнеться тих, хто їх не їсть. Люди без машини не  переживатимуть про подорожчання бензину, хоча таке подорожчання відіб’ється на зростанні всіх товарів.

Відзначимо, що низькою вважається інфляція до 6% в рік. Така інфляція комфортна для населення і бізнесу. Україні в 2018 році вдалося знизити рівень інфляції  до помірної, але мінус в тому, що вона завжди може вийти з-під контролю.

 

Джерело:
До списку новин