загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Страхування життя в Україні перестане бути лотереєю. Що зміниться?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Фонд гарантування вкладів хочуть зобов’язати гарантувати не тільки банківські депозити, а й страхові внески. Як нововведення відіб’ється на українцях?

ФАКТ. Нацкомфінпослуг на засіданні 15 січня 2019 року прийняла поправки в закон про гарантування вкладів. Нововведення зобов’яжуть Фонд гарантування вкладів виплачувати гроші українцям у разі банкрутства страхової компанії. Також у документі прописаний механізм ліквідації неплатоспроможних страховиків.

ПРИЧИНИ. У Нацкомісії відзначили, що гарантування страхових внесків так само важливе, як і гарантування банківських вкладів, оскільки в обох випадках мова йде про накопичення громадян.

Нагадаємо, що після 2014 року з українського ринку пішли 5 страхових компаній, які заборгували своїм клієнтам близько 300 млн гривень. А 4 з них знаходяться під слідством. При тому, що рівень довіри до ринку страхування в Україні і так надзвичайно низький.

ЯК ЦЕ БУДЕ ПРАЦЮВАТИ? Страхові компанії будуть зобов’язані вносити до Фонду початковий внесок у розмірі 1% від статутного капіталу і щоквартальний внесок у розмірі 1% від суми залучених премій. Участь у Фонді є обов’язковою. Гарантована сума, як і у випадку з банківськими вкладами, складе 200 тис. гривень. Гарантії не поширюватимуться на осіб, пов’язаних з компанією. По суті, процедура гарантування страхових внесків повністю скопійована з банківської, тому процес виплат відбуватиметься за такою ж схемою.

ДУМКА. Глава Інституту цивільних свобод Галина Третьякова зазначає, що в Україні за 4 роки не прийняли жодного законопроекту для регуляції небанківської фінансової галузі.

Галина ТРЕТЬЯКОВА, експерт:

Українці зберігають гроші під матрацом або в скляних банках. Ці кошти не працюють на економіку. Щоб люди несли їх у фінансову систему, має бути довіра. Для цього треба захистити права споживачів. Тобто створити Фонд гарантування вкладів як один з механізмів відродження довіри. Щоб після банкрутства страхової компанії українці могли отримати свої гроші в межах гарантованої суми.

Є ПРОБЛЕМИ. Ініціатива Нацкомфінпослуг може зіткнутися з декількома проблемами, у тому числі з несхваленням НБУ. У Нацбанку ще восени 2018 року заявляли, що дозволять гарантувати страхові виплати тільки в тому випадку, якщо страховий ринок перейде під його контроль. Заступник голови НБУ Катерина Рожкова восени повідомляла, що НБУ не дозволить гарантувати виплати, поки не відомо, в якому стані знаходиться страховий ринок України.

Гендиректор асоціації «Страховий бізнес» В’ячеслав Черняховський зазначає, що платіж у розмірі 1% – це занадто мала сума для Фонду гарантування вкладів, щоб забезпечити реальний механізм повернення коштів. А брати більшу суму можна, оскільки компанії втратять прибутковість. За його словами, в Україні сьогодні працюють близько 30 компаній, але 97% надходжень припадає на топ-10.

В’ячеслав ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ, експерт:

Реально працює десять страховиків, з них істотну частку з накопичення мають вісім компаній. Дешевше в кожній з них наглядача поставити.

До речі, якщо постанову схвалить парламент, внески повернуть не тільки діючим клієнтам страхових компаній, але і тим, хто втратив гроші з 2011 року.

 

Джерело:
До списку новин