загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Я не маю чим платити за комунальні послуги. Що робити?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Борги за комунальні послуги можуть рости, як сніжний ком, особливо – в опалювальний сезон. Щоб не потрапити в списки злісних неплатників, запобігти судовому розгляду і не втратити своє майно, потрібно вжити заходів. Як можна поступово і відносно безболісно для сімейного бюджету розплатитися з постачальниками комунальних послуг?

БОРГИ. Українці збирають величезні борги. Про це заявляють всі постачальники комунальних послуг, відзначаючи, що зростання заборгованостей негативно позначається на роботі підприємств і якості послуг. Тому в умовах, коли галузь ЖКГ особливо потребує вливання коштів (на заміну мереж і впровадження енергоефективних зберігаючих технологій), підприємствам доводиться зводити кінці з кінцями, латаючи дірки і оптимізуючи витрати.

Дані Держстату підтверджують слова постачальників комунальних послуг. Зокрема, на 1 січня 2019 року борг українців за СДПТ склав 4,04 млрд гривень, за опалення та гаряче водопостачання – 16,63 млрд, за газ – 26,4 млрд гривень.

За оцінками голови Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрія Геруса, сумарно всі борги населення і підприємств за газ, електроенергію, тепло і воду досягають 100 млрд гривень, що вже є «катастрофою». А пропозиції уряду списати ці борги означають, що за злісних неплатників заплатять добросовісні споживачі.

РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ. За даними Державної служби статистики України, у 2018 році українці уклали з постачальниками житлово-комунальних послуг 74,5 тис. договорів про реструктуризацію боргів. Загальна сума реструктурованих боргів склала всього 505,4 млн грн. У порівнянні із загальною сумою заборгованості українців – це дуже невелика цифра, але для боржників це можливість розвантажити себе фінансово, не наражаючись нападкам з боку підприємств-постачальників послуг.

Реструктуризація – це добровільна виплата боргів за житлово-комунальні послуги (СДПТ, послуги водо-, тепло- та газопостачання, а також водовідведення, електроенергії та вивезення сміття) рівними частинами протягом певного терміну. Цей механізм нагадує розстрочку при покупці дорогої речі – ви отримуєте товар в момент укладання угоди, а платите за нього протягом декількох місяців або років.

КОМУ ВИГІДНО? Регулярні платежі за розстрочкою вигідні і постачальнику, і споживачеві. Постачальник не має витрат на судові розгляди і не витрачається на додаткові повідомлення для боржника. А споживач не заробляє собі славу неплатника і може у відносно комфортному режимі погашати заборгованість, не віддаючи свої останні гроші.

ЯК ОФОРМИТИ? Якщо сума боргу наближається до проблемної (для кожного постачальника ця цифра – своя), а погасити її відразу можливості немає, то, щоб уникнути неприємних дзвінків і листів, судових тяжб і відключення послуг – краще оформити реструктуризацію. Для цього необхідно звернутися до постачальника з письмовою заявою. За підсумками її розгляду суму заборгованості «розіб’ють» на частини: на термін до 60 місяців – залежно від розміру боргу і рівня доходів споживача послуг на момент оформлення розстрочки.

Якщо борг дуже великий і доходів не вистачає для погашення його в ці терміни, то договір можуть продовжити до повного погашення заборгованості. Відзначимо, що сума виплат за договором реструктуризації разом з поточними платежами не перевищуватиме 25% від сукупного доходу сім’ї і 20%, якщо боржник – пенсіонер або людина, яка отримує соціальну допомогу від держави.

РІЗНІ УМОВИ. Так як розстрочка оформляється не на всі борги відразу, а на кожну послугу окремо, у боржника може бути відразу декілька договорів на реструктуризацію. І в залежності від постачальника комунальної послуги, умови її оформлення можуть відрізнятися.

Опалення. Крім реструктуризації боргів, підприємства-постачальники тепла пропонують споживачам оформити цілорічну розстрочку. Якщо людина не отримує субсидію, але сума оплати за опалення для неї непосильна, то вона може оформити розстрочку і платити за послугу рівними частинами протягом року: 50% в опалювальний період (з жовтня по квітень) і 50% в міжопалювальний (з травня по вересень).

Електроенергія. Для укладення договору про погашення боргу за світло необхідно для початку оплатити 30% своєї заборгованості. До того ж, на додаток до типового договору реструктуризації та стандартного пакету документів потрібно надати довідки про осіб, зареєстрованих в квартирі, і про доходи повнолітніх членів сім’ї.

 

Джерело:
До списку новин