загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Шо таке ЄСВ і кому він потрібен

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні середній рівень ЄСВ становить 22%. При цьому в Естонії "на пенсію" йде 22%, Польщі – 19,5%, США – 15%.

Директор юркомпанії "Прима лідер груп" Діна Дрижакова дала відповіді на ці питання.

Що таке ЄСВ?

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) запрацював в Україні в 2010 році. Його введення було направлено на скорочення кількості окремих відрахувань, адже до 2011-го стягувалися окремі платежі до Пенсійного фонду, фонд страхування по безробіттю, від нещасних випадків на виробництві. Ставки диференціювалися, в залежності від виду платника, класів профризику, виду діяльності. 

Сьогодні ЄСВ – консолідований (зведений) страховий внесок. Його збір здійснюється в системі загальнообов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі. Мета сплати – забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, застрахованих осіб і членів їх сімей. Адже в підсумку люди отримують страхові виплати в рамках діючих видів загальнообов'язкового соціального державного страхування. 

В цілому первинною метою запровадження ЄСВ було консолідувати діяльність фондів в частині розподілу внесків на соціальне і пенсійне страхування. Впровадження внеску повинно було наповнити бюджет ПФ і вирішити пенсійне забезпечення українців. Але на практиці в систему вносилося чимало змін, що свідчить про недосконалість механізму.

Чи є єдиний соцвнесок в інших країнах?

Якщо порівняти платежі "на пенсію" в Україні із загальною ставкою в 22% з іншими країнами, вимальовується цікава картина з різними показниками. Наприклад, на ці цілі в Естонії направляється 22%, в Білорусі – 29%, в Польщі – 19,5%, в США – 15%. 

Але, крім внесків із заробітної плати, за кордоном діють відрахування на індивідуальні накопичувальні пенсійні рахунки, звідки виплачуються додаткові суми до пенсій. Причому в більшості економічно розвинених країн світу громадяни з невисокими зарплатами звільняються від сплати прибуткового податку. Зате основний тягар наповнення держбюджету лягає на заможне населення, для яких встановлена прогресивна шкала оподаткування.

Зокрема, в Австралії функціонує п'ять ставок податку. Громадяни, чиї доходи за рік менше $ 6 тисяч, звільняються від оподаткування. А громадяни, доходи яких перевищують $ 180 тисяч, 45% доходу віддають до держбюджету. Якщо ж говорити про Канаду, то там не обкладаються податком доходи розміром до 10 382 доларів. А ось ті, хто отримав понад 128 тисяч доларів, зобов'язані заплатити 29% від свого заробітку в державну казну.

Чи можна отримати пільги при оплаті єдиного соціального внеску? Чи можна не платити?

Максимальна база нарахування ЄСВ у 2018 році встановлена в розмірі 15 мінзарплат - це 55 845 грн. Тобто, якщо місячний дохід перевищує цю суму, внесок із суми перевищення на стягується.

Важливо відзначити, що не платять ЄСВ і ті фізособи-підприємці і фермери, які отримують пенсію. Ці категорії громадян звільнені від сплати внеску за себе, оскільки пенсійні виплати є частиною пенсійного страхування і вони не включаються до бази ЄСВ. Якщо ж пенсіонер отримав дохід від іншої діяльності, наприклад, за цивільно-правовим договором, в такому випадку утримання ЄСВ проводиться з доходу, крім пенсії, за діючими ставками єдиного соцвнеску.

Важливо вивчити і саму структуру розподілу ЄСВ в бюджеті. Отже, внесок ділиться на загальнообов'язкове соцстрахування на випадок безробіття (7,1767%), загальнообов'язкове держстрахування в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (7,726%), загальнообов'язкове держпенсстрахування (78,5576%;), загальнообов'язкове держсоцстрахування від нещасних випадків на виробництві (6, 5397%).

 

Хто і скільки платить єдиний соцвнесок?

Платниками ЄСВ є підприємства, організації, фізичні особи-підприємці (незалежно від системи оподаткування), роботодавці, військовослужбовці тощо. 

Якщо говорити про розмір внеску, з січня 2016 основна ставка ЄСВ становить 22% (раніше 34,7%). А з січня 2017 го мінвнесок для фізосіб-підприємців – платників єдиного податку 1-ї групи склав 352 грн. Діють зменшені ставки і для окремих категорій населення. Наприклад, для працівників-інвалідів ставка ЄСВ становить 8,41% від зарплати. Ще спецставки ЄСВ встановлено для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів – 5,5%. Якщо ж організація інвалідів всеукраїнська, ставка – 5,3%. 

Давайте розглянемо приклад розрахунку ЄСВ із зарплати працівника в 3723 грн. Людині доведеться заплатити податок з доходу фізосіб: 3723 грн х 18% = 670,14 грн. І потрібно сплатити військовий збір: 3723 грн х 1,5% = 55,85 грн. Також важливо сплатити ЄСВ: 3723 грн х 22% = 819,06 грн. Тобто всього податків буде нараховано: 670,14 грн + 55,85 грн + 819,06 грн = 1545,05 грн. В результаті людина повинна отримати на руки: 3723 грн – 670,14 грн – 55,85 грн = 2997,01 грн. Чому стільки? Справа в тому, що нарахований ЄСВ в 819,06 грн оплачується в бюджет за рахунок коштів роботодавця. 

Важливо відзначити, часто співробітники отримують зарплату нижче мінімалки, тоді ЄСВ сплачується з розрахунку встановленої мінімальної зарплати. Тобто мінразмер ЄСВ в 2018-м розраховується за формулою: 3723 грн х 22% = 819,06 грн на кожного працівника. До слова, аналогічну суму в цьому році зобов'язані платити і "сплячі" фізособи-підприємці. Вони повинні платити внесок, навіть якщо декларують відсутність доходу.

Чи можна замінити або взагалі скасувати ЄСВ?

Сьогодні немає можливості скасування єдиного соціального внеску, адже він є основним джерелом надходження до Пенсійного фонду України. 

Правда, при цьому існує величезна проблема збору в бюджет цього платежу. За даними Держфіскальної служби України, за 7 місяців 2018 року в казну надійшло 126,8 млрд грн. Це на 27,4 млрд більше, ніж за аналогічний період минулого року, оскільки зростання надходжень відбулося за рахунок збільшення мінімальної зарплати в 2018 році.

Але, за даними Міністерства економрозвитку і торгівлі, рівень тіньової економіки України становить 42% ВВП, а річний обсяг "зарплат у конвертах" оцінюється в 175 млрд грн. Природно, бюджет не отримує надходжень з цих доходів.

Тому уряд має вжити заходів щодо детінізації доходів, врегулювання відтоку трудових ресурсів, створення нових робочих місць. І тут, за даними Держкомстатистики, резервом надходжень можуть стати доходи 9,4 мільйона осіб, які з 26 мільйонів населення працездатного віку взагалі не платять податки.

Крім того, доцільно вивчити питання про дію максимальної бази нарахування єдиного соціального внеску. А все тому, що сьогодні дохід понад 55 845 грн не обкладається цим внеском. Тому має сенс ввести прогресивну шкалу оподаткування єдиним соцвнеском сум понад максимальну базу.

Коновалова Христина

 

Джерело:
До списку новин