загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Шахрайство. У чому звинувачують українські облгази, та як цьому протидіяти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман звинуватив облгази у шахрайстві з платіжками. Він наголосив, що облгази вчинили шахрайство, скасувавши норми споживання газу у 3,3 кубометрів на одну особу і повернувши через суд норму у 9,8 кубометрів.

Про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV.

Очільник уряду додав, що підприємства одразу почали виставляти рахунки громадянам. Гройсман нагадав, що Уряд зобов'язав Нафтогаз встановити лічильники у тих домогосподарствах, які не мають обліку газу. На його думку, це допоможе встановити, чи дійсно люди споживають більше, ніж 3,3 кубометрів газу. За словами прем'єра, уряд був змушений підвищити цін на газ для українців, адже альтернативою цього кроку був дефолт.

"НАК Нафтогаз – це ще один у нас глобальний монополіст. Треба виводити їх на ринок конкурентний, щоб вони забезпечили всіх українців, у яких немає лічильників, безкоштовними лічільниками, і тоді зніметься питання обсягів споживання газу. І ми змусимо це зробити", – заявив Гройсман.

Гройсман також нагадав, що з нинішнього року змінюється система субсидій. Адже українці отримуватимуть ці кошти живими грошима і це спонукатиме їх до економного споживання електрики.

Він наголосив, що цього року запрацює Фонд енергоефективності. Завдяки цьому можна буде закумулювати приблизно 7 мільярдів гривень. Це вдасться зробити завдяки утепленню будинків та індивідуальним тепловим пунктам. Прем'єр-міністр заявив, що Україна зможе відмовитись від імпортного газу у найближчі 5 років завдяки відкриттю доступу до українських надр.

Газ і уряд

Фонд енергоефективності імовірно запрацює не раніше, ніж у липні, тому до кінця року не буде можливості освоїти усі кошти. Таку думку висловив виконавчий директор асоціації  Енергоефективні міста України Святослав Павлюк.

Він зауважив, також мінусом є те, що у програмах Фонду можуть брати участь лише об'єкти житлового фонду і будинки, які мають форму власності ОСББ.

За його словами, кошти Фонду було б раціональніше спрямувати на програму "теплі кредити", яка вже продемонструвала свою ефективність у минулі роки.

Павлюк зазначив, що у квартирах, де є лише газова плита, споживання газу дійсно становить 3-4 кубометри на людину, однак уряд вже втретє встановлює такі норми без проведення громадського обговоррення, тому облгази мають змогу оскаржувати їх у суді.

"Ця норма є загалом реалістичною. Ця норма полягає у тому, що при її встановленні Кабмін вже вкотре не проводить нормальну процедуру консультацій з громадскістю, котра передбачена. І відповідно кожного разу облгази мають можливість подати в суд, процедурно це оскаржити і відмінити цю постанову. Це вже третій чи четвертий раз відбувається. Кабінет міністрів просто продовжує повторювати цю помилку. Замість того, щоб провести нормальні громадські слухання, громадські обговорення цього нового проекту регуляторного акту", – зауважив Павлюк.

Норми значно завищені

Норми споживання у 9,8 кубометрів значно завищені. Дослідження у Києві показало, що жителі столиці споживають всередньому 4 кубометри газу на місяць, заявив голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

Він також наголосив, що восени минулого року підвищення цін на газ дійсно було вимушеним кроком заради продовження співпраці з МВФ. Однак, протягом трьох останніх років можна було вжити альтернативних кроків для уникнення дефолту і заради розвитку економіки.

"Вони точно не 9,8, це завищення реальних норм споживання. Були дослідження по місту Києву, де споживання складало близько чотирьох метрів кубічних, а в регіонах воно може бути дещо більше – там є певна специфіка споживання газу. Воно там може бути 4,5 до 5-ти, але, я думаю, не більше", – зазначив Герус.

6 березня відбудеться перший раунд електронних торгів з продажу десяти спецдозволів на користування надрами з покладами нафти і газу. Усі електронні торги відбуватимуться через систему Прозорро.Продажі.

Також Держгеонадра 29 січня оголосили другий раунд електронних торгів, на якому було запропоновано для продажу 9 ліцензій, з них 7 нафтогазових. Загалом у планах Держгеонадр провести щонайменше 10 електронних аукціонів за цей рік. Пілотний проект щодо електронних торгів спецдозволами триватиме з 1 січня до 1 грудня поточного року.

 

Джерело:
До списку новин