загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні подорожчає гаряча вода та опалення: експерти підрахували, як зростуть тарифи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Підвищення цін на газ позначиться і на вартості інших комунальних послуг.

На травень в Україні заплановано нове підвищення ціни на газ, тому українцям слід чекати і підвищення вартості гарячої води. Про це  розповів експерт Андрій Никончук.

За його словами, тариф на гаряче водопостачання підвищиться приблизно на 8%, або на 7-8 гривень за кубометр.

Директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський уточнив, що подорожчає і опалення.

"Якщо газ і подорожчає, це потягне за собою до зими нове зростання тарифів на опалення ще на 7-8%", – зазначив Землянський.

Також, прогнозує Никончук, тривають тяжби навколо нормування витрат газу для споживачів, у яких немає лічильників.

"Це близько 3 млн квартир, де встановлені газплити. Зараз рішенням суду повернули стару норму – 9,8 куб./м газу на місяць (було 3,3 куб. м) на кожну зареєстровану в квартирі людину. Кабмін вже прийняв нову норму – 3,29 куб. м, але вона почне діяти тільки з серпня, а поки постачальники виставляють рахунки, за якими треба сплатити втричі більше", – уточнив Никончук.

Частка "комуналки" у витратах народу зросла майже вдвічі

Наскільки більше доведеться сплатити за ці послуги в містах-мільйонниках.

Як видно з інфографіки, для середньостатистичної родини з трьох осіб, які проживають в квартирі площею 50 кв. м, щомісячна плата тільки за опалення і гарячу воду зросла на 330-360 грн, в Києві – на 432 грн. А ось одесити до кінця опалювального сезону платитимуть за старими тарифами, бо міська влада так і не змогла затвердити нові розцінки, хоча очікувалося, що їх збільшать на 53%. Зазначимо, що по всіх містах вказані максимальні тарифи, хоча вони можуть бути менше, якщо в місті кілька постачальників тепла і гарячої води. Якщо врахувати, що на 10-12% піднялися і інші тарифи: на холодну воду, утримання прибудинкової території, вивезення сміття, це додало до платіжок середньої родини ще 120-150 грн. Тобто частка витрат на "комуналку" в доходах родин, які не отримують субсидію (для субсидіантів нічого не змінилося), істотно зросла. Так, в Києві, де середня зарплата за грудень 2018 року становила 16 546 грн, а середня платіжка за всі компослуги в грудні для мешканців розглянутої нами квартири (50 кв. м, 3 особи) була 2022 грн, на "комуналку" пішло 12 % зарплати. Січневі рахунки обійдуться цим киянам оціночно в 2800 грн при зарплаті за січень в 14 000 грн (не буде новорічних премій). Тобто частка витрат на ЖКП зросте до 20% середньої зарплати, або в 1,7 раза.

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин