загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вибори: з якими проблемами зіштовхнуться організатори голосування?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рекордне число кандидатів в президенти призведе до того, що виборчкоми будуть переповнені, а бюлетені будуть метрової довжини. Чи складно буде організувати вибори в таких умовах?

ФАКТ. Вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року. Вже 8 лютого закінчилася реєстрація кандидатів на пост глави держави. За президентську посаду боротимуться 44 кандидати – це рекордна для України кількість. До цього найдовший список був сформований у 2004 році. Тоді кандидатів в президенти було 24. Для порівняння, у 1991 році на президентський пост претендували всього шість чоловік.

ВИТРАТИ. Через велику кількість кандидатів Центральної виборчої комісії витрати на проведення виборів довелося збільшити майже на 10 млн гривень. Початковий кошторис ЦВК на підготовку і проведення виборів було сформовано з розрахунку на 25 кандидатів. Після завершення реєстрації комісії довелося переглянути витрати і взяти з бюджету додаткові кошти. Всього на президентські вибори витратять понад 2,3 млрд гривень. Ще 891 млн гривень зарезервували на другий тур виборів.

ВИБОРЧІ КОМІСІЇ. За словами колишнього заступника голови ЦВКАндрія Магери, близько 80% грошей іде на оплату роботи членів виборчих комісій. Держава платить членам комісій за роботу в день голосування. Крім цього, є члени комісії, які працюють на ділянці на постійній основі: приймають людей, перевіряють списки, розносять запрошення. Чим більше членів комісії зареєструють кандидати, тим більше грошей буде потрібно державі, щоб оплатити їхню працю.

Згідно із законом, кожен з 44 кандидатів має право подати кандидатури своїх представників до виборчих комісій.

Андрій МАГЕРА, експерт:

За моїми спостереженнями, абсолютна більшість кандидатів, зареєстрованих ЦВК, по суті, є технічними. І мета їхньої реєстрації як раз полягала в тому, щоб за допомогою їх подань включати в комісії людей, які працювали б на користь основних кандидатів.

Магера зазначає, що перенаселеність комісій шкодить їх роботі, оскільки вносить хаос і дезорганізацію. Голові комісії складно зібрати людей на засідання, а для прийняття рішень необхідний кворум. Колишній заступник голови ЦВК нагадав, що на виборах 2004 року в одній з комісій Львівської області працювало понад 40 чоловік, хоча оптимальна і комфортна кількість людей для цього – 12-18 чоловік. За словами експерта, саме з цієї причини на парламентських і місцевих виборах обмежують чисельність комісій, проводячи жеребкування. На виборах президента такого обмеження немає, тому штат комісій може виявитися сильно роздутим.

Як пояснив глава Комітету виборців України Олексій Кошель, у цьому винна Верховна Рада, яка проігнорувала звернення громадських діячів про необхідність внесення технічних правок до закону про вибори. Через це, за словами Кошеля, виборчкоми можуть мати рекордну кількість членів.

СПРОБУЙ ЗНАЙДИ. Ще однією проблемою, на думку експертів, стануть довгі бюлетені. За словами Валентини Анісімової, яка неодноразово працювала членом і головою виборчкому, довгі списки створюють незручності як для членів комісії, так і для виборців.

По-перше, з довгими бюлетенями складно працювати при видачі і підрахунку голосів. Робота займає більше часу, тому підрахунок голосів може затягнутися до ранку.

По-друге, є ризик утворення черг біля кабінок для голосування, тому що людям, особливо пенсіонерам, знадобиться більше часу для вивчення списку і пошуку кандидата.

Олексій Кошель не бачить серйозної проблеми в довгих бюлетенях, нагадуючи, що на виборах в Чернігові в 2015 році було близько 90 кандидатів.

Олексій КОШЕЛЬ, глава Комітету виборців України:

Багато виборців змушені були просити про допомогу, позичали окуляри, скаржилися на те, що через дрібний шрифт складно щось прочитати, але зараз ми маємо 44 кандидати і не думаю, що це призведе до яких-небудь проблем з друком бюлетенів або зі шрифтами.

ПЕРЕСЕЛЕНЦІ. Андрій Магера вважає, що ще однією організаційною трудністю для членів виборчкому стане голосування внутрішньо переміщених осіб. За даними Держреєстру на 15 лютого, місце голосування змінили 9 тис. жителів Донецької області. Заявки про зміну місця голосування будуть приймати до 25 березня.

Нагадаємо, що для людей, прописаних на окупованих територіях, ввели спрощену процедуру зміни місця голосування. Для цього їм достатньо надати паспорт в органи ведення Держреєстру.

 

Джерело:
До списку новин