загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Афоні знайшли записи про батьків святителя Феодосія Чернігівського

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Через двісті років після смерті. Ієрей Микита та Марія – досі ці імена згадувались як імена батьків святителя Феодосія Чернігівського тільки на основі сновидіння київського старця Олексія Голосіївського.

Старцю уві сні явився святитель Феодосій і попросив помолитися за його батьків, назвавши їх – ієрей Микита та Марія. До сьогодні у дослідників було чимало сумнівів: чи можна довіряти таким «джерелам» і вносити до біографії святителя імена батьків лише на підставі сновидіння, нехай і такого шанованого старця, як Олексій Голосіївський? Через 200 років після смерті Феодосія – 18-го лютого, в день вшанування його пам’яті, дослідник афонської спадщини з Чернігівщини Сергій Шумило знайшов на Святій Горі імена батьків Феодосія, записані ним власноруч.

На Святій горі Афон в архіві одного з монастирів досліднику з Чернігівщини пощастило знайти поминальний запис, здійснений нашим видатним релігійно-культурним діячем XVII століття святителем Феодосієм (Углицьким) Чернігівським.

Як стверджує директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило, який, власне, і знайшов та опублікував запис, він зроблений у 1695 році, за рік до смерті Феодосія. Зроблений запис Феодосієм власноруч. У ньому – не лише імена батьків, але й багатьох родичів. У поминальному записі афонського пом’янника записані такі родичі: Іоанн, ієромонах Никон, Василій, Тетяна та архімандрит Іоанн.

«Найцікавіше, – каже Сергій Шумило, – що, як засвідчено в багатьох вітчизняних джерелах, на момент канонізації святителя Феодосія, у 1896 році, імена його батьків не були відомі і тому ніде в житії не були названі. Вперше ці імена були внесені до житія після 1896 року на підставі видіння київського старця Олексія Голосіївського, – продовжує дослідник. – Старцю уві сні явився святитель Феодосій і попросив помолитись за його батьків, назвавши їхні імена: ієрей Микита та Марія. Тож видіння старця було правдиве».

Так, уперше за 200 років після смерті Феодосія стали відомі імена його батьків. Було чимало сумнівів, чи можна довіряти таким «джерелам» і вносити до біографії святителя імена батьків лише на підставі сновидіння, нехай і такого шанованого старця, як Олексій Голосіївський.

До речі, у згаданому афонському пом’яннику робили записи на вічний спомин представники української козацької старшини та церковні діячі, які здійснювали пожертви на Святу Гору Афон в XVII-XVIІI століттях. Чернігівський архієпископ Феодосій якраз і був одним із таких жертводавців. Серед жертводавців тут також числяться знамениті чернігівські козацькі полковники Борковський, Лизогуб, Полуботок та інші.

Сергій Шумило переконаний, що недарма натрапив на таку знахідку, до того ж у день вшанування святителя Феодосія Чернігівського. Дослідник афонської спадщини продовжує працювати над збором унікальних матеріалів козацько-афонського рукопису XVII-XVIІI століть. На основі зібраних фактів Сергій Шумило планує видати книгу, яку презентує в Україні.

Віталій Назаренко. Фото Сергія Шумила

 

Джерело:
До списку новин