загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерти пояснили, що заважає ввести накопичувальні пенсії в Україні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

До запуску обов'язкової накопичувальної системи потрібно вирішити ряд питань.

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що Україна в цілому готова до впровадження накопичувального рівня пенсійної системи. За словами міністра, якщо парламент ухвалить відповідний закон, запуск накопичувальних пенсій можливий вже з 2020 року.

Однак перехід до другого рівня пенсійної системи відкладався вже не раз. Чи дійсно тепер Україна готова до цього?

На думку старшого економіста CASE-Ukraine Володимира Дубровського, ідея запровадження обов'язкової накопичувальної системи назріла давно. Але все ще не зрозуміло, під що "відкладені" українцями гроші повинні бути інвестовані, щоб не знецінилися. Дубровський упевнений: це точно не повинні бути державні боргові інструменти.

"Якщо буде створено державний фонд і гроші з нього будуть вкладати в ОВДП – це не реформа. Це буде фінансова піраміда, оскільки держава нічого не робить", – вважає експерт.

Інвестувати за кордон – теж не варіант, зазначає економіст Борис Кушнірук

"Ми будемо втрачати гроші в умовах слабкої економіки – це глибоко помилковий підхід", – говорить Кушнірук.

Проте, реформа пенсійної системи допомогла б українській економіці краще, ніж зовнішні вливання, вважає Розенко: "Якби Україна вчасно ввела накопичувальну систему, приблизно 10 років тому, то ми б за цей час акумулювали більше ресурсів в економіці України від системи пенсійного страхування, ніж отримали кредитів від Міжнародного валютного фонду. Ось якого ресурсу ми позбавлені через нерішучість політиків", – заявив чиновник.

Втім, інвестування коштів – не єдина проблема. Не вирішеним залишається питання, як з введенням другого рівня пенсійної системи не створити додаткове навантаження на фонд оплати праці.

"Доведеться або збільшити дефіцит солідарної пенсійної системи (діє зараз. – Ред.), або створювати додаткове навантаження на бізнес, а я категорично проти цього", – поділився думкою Кушнірук.

У цьому питанні потрібен соціальний діалог працівника з роботодавцем, переконана експерт в сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова.

"Потрібно надати людині право вибирати стратегію інвестування – консервативну, помірну або агресивну і відповідно відсоток від його доходу. Більше 2% – не можна. Думаю, було б непогано звернутися до ізраїльської моделі, де роботодавець платить вдвічі більший відсоток. Тобто, якщо людина відраховує 3% від зарплати, то роботодавець додає суму, що відповідає 6%. В українців, особливо до 35 років, навіть 2% відбирати – це багато", – каже експерт.

Крім того, не вся законодавча база, необхідна для запуску другого рівня пенсійної системи, прописана. А та, що прописана, не прийнята Верховною Радою. Зокрема, не проголосована ініціатива, яка б захищала накопичення громадян в страхових компаніях і недержавних пенсійних фондах.

"Потрібна система пруденційного нагляду, тобто нагляду за платоспроможністю небанківських фінустанов, який прописаний в законопроекті №2413а (законопроект про "сплите"). А створювати додаткову накопичувальну функцію у держави – це створювати ризик націоналізації грошей", – каже Галина Третьякова.

Немає і законодавства про гарантії вкладів у небанківському секторі. За словами Третьякової, це можливо здійснити або через створення резерву в держбюджеті, або шляхом поширення дії фонду гарантування вкладів в банки і на небанківський сектор.

Нагадаємо, суть другого рівня накопичувальної системи полягає в тому, що кожен українець із зарплати (або роботодавець від його імені) буде відраховувати певну суму на державний рахунок. Після з цього рахунку будуть здійснюватися додаткові виплати пенсії. Зараз в Україні функціонує перший рівень – солідарна система. Також законодавчо забезпечено роботу третього рівня – приватних пенсійних фондів.

Як відомо, Верховна Рада 3 жовтня 2017 ухвалила пенсійну реформу, яка, сердь іншого, передбачала введення з 1 січня 2019 року накопичувальної системи загальнообов'язкового пенсійного страхування. Після впровадження цієї системи для кожної працевлаштованої людини до 35 років обов'язково створюється накопичувальний рахунок, після 35 років – за рішенням працівника. Система, згідно поки не прийнятого законопроекту, матиме прогресивну шкалу відрахувань – від 2 до 7%. Щорічно сума відрахувань буде збільшуватися.

У грудні 2018 року міністр соціальної політики України Андрій Рева підтвердив, що в 2019 році впровадження другого накопичувального рівня пенсійної системи не відбудеться, хоча таким був план пенсійної реформи Законопроект про накопичувальну систему був узгоджений і схвалений профільним комітетом Верховної Ради ще навесні 2018 року, але після цього так і не було внесений на розгляд парламенту.

Євгенія Давиденко

 

Джерело:
До списку новин