загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тонкощі професії: скільки заробляє кондуктор трамвая?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

«Гірше цієї роботи немає нічого на світі»,  так відгукувався булгаковський кіт Бегемот про роботу кондуктора трамвая. Представники цієї професії проводять цілий день на ногах, намагаючись зберегти рівновагу; збирають, а нерідко і «вибивають» у пасажирів гроші за проїзд; виганяють з салону «зайців». Скільки отримують кондуктори за таку роботу?

ОБЕРЕЖНО: КОНДУКТОР-КОРУПЦІОНЕР! У розділі «Одеського форуму», присвяченому роботі громадського транспорту, кондукторів нерідко звинувачують у всіх смертних гріхах – крадіжці, обмані пасажирів і навіть корупції. Правда, в яких саме розмірах, автори коментарів не уточнюють. Деякі форумчани впевнені, що кондуктор заробляє неймовірні гроші на «лівих» квитках – тобто, тих, які пасажири не беруть або навмисно повертають співробітнику міськтранспорту.

Чи можливо таке в реальності?

СКІЛЬКИ? Як розповіли в КП «Одесміськелектротранс», зарплата кондуктора громадського транспорту складається з двох частин: ставки і премії за виконаний план продажу квитків. Тобто, за день кондуктор повинен продати певну кількість квитків і отримати за них виручку «живими грошима».

Премія нараховується кожен раз індивідуально, а ось розмір ставки кондуктора відомий. Кондуктор одеського трамвая розповіла, що її зарплата становить 4200 гривень за місяць. Це – трохи більше мінімальної зарплати (з січня 2019 року мінімалка в Україні становить 4173 гривні). До слова, такий же заробіток пропонують в Одесі промоутеру, прибиральниці, медсестрі і методисту в деканаті.

ЩО ТАКЕ ЛІНІЙНИЙ ПЛАН? Виходячи на маршрут, кожен кондуктор отримує свій індивідуальний лінійний план виручки. Співробітники КП «Одесміськелектротранс» розповіли, як він складається.

За словами транспортників, плани на будній і вихідний дні прописуються окремо. При розробці плану враховуються особливості маршруту, розклад руху транспорту, показники за попередній місяць і сезонні зміни пасажиропотоку. Крім цього, можуть братися до уваги такі непередбачені обставини, як проведення аварійних робіт, ремонтні роботи на лінії та інші форс-мажорні ситуації.

Багато трамваїв і тролейбусів в Одесі працюють без кондукторів. Плату за проїзд у них збирає при виході водій. У таких випадках виконання плану лінійної виручки лягає на нього.

ЧИ МОЖНА ВИКОНАТИ ПЛАН?Незважаючи на всі коригування та облік попередніх показників, на практиці виконати план дуже складно. Зробити це «заважають» пільговики, власники постійних проїзних квитків і «зайці». Співробітниця міськтранспорту скаржиться, що більшість пасажирів на її маршруті – пенсіонери-пільговики або люди, які користуються проїзними. Готівкові гроші вони не дають.

Дійсно, після підвищення ціни на проїзд в одеському міськтранспорті (з 1 грудня 2018 року її підняли з 3 до 5 гривень) купувати постійні проїзні документи стало набагато вигідніше. Людина, що працює п’ять днів на тиждень і два рази в день їздить на громадському транспорті, витрачає на дорогу 220 гривень в місяць. А проїзний квиток на цей же період обійдеться їй у 120 гривень.

«Зайців» теж чимало. Це і ті, хто просто відмовчується, і нахабні неплатники. Через одного такого «халявщика» кондуктор трамвая зупинила вагон, вимагаючи, щоб «заєць» оплатив проїзд або покинув салон. Суперечка тривала близько п’яти хвилин, поки в неї не вступили інші пасажири. Тільки це змусило безквиткового відступитися від своїх «принципів».

Ще одна кондуктор,котра працює на маршруті, що йде уздовж приморської зони, скаржилася на те, що план в зимовий час не відрізняється від літнього. Хоча взимку втрачається значна частина пасажиропотоку – ті, хто прямує на міські пляжі.

Таким чином, виконання плану для кондуктора громадського транспорту стає нав’язливою ідеєю: від зібраних грошей залежить його премія. На практиці отримати її вдається далеко не завжди.

 

Джерело:
До списку новин