загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсія: чому не всім її перерахували і хто має право на одноразову доплату?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За даними Мінсоцполітики, з 1 березня пенсію автоматично проіндексували для 10,2 мільйона осіб.

Перерахунок не стосувався майже 1,2 мільйона пенсіонерів (на початок року в країні налічувалося 11,4 млн тих, хто отримує пенсійні виплати).

Про те, кому автоматично не проіндексували пенсію, і про інші важливі нюанси березневого перерахунку розпитуємо Руслану Іванкову, заступницю начальника Головного управління Пенсійного фонду в області та Романа Берчака, заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України в області.

— Хто не отримає у березні підвищеної пенсії?

Р. Берчак:

— Проіндексовано всі пенсії, призначені відповідно до закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, — пенсії за віком, через інвалідність, у зв’язку з втратою годувальника. Не зачепила індексація пенсій, призначених на умовах “спеціальних законів”, — науковцям, держслужбовцям, посадовим особам місцевого самоврядування, суддям, депутатам, прокурорам.

— Чому?

— Це передбачено Законом України No2148-VIII від 3.10.2017 року “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”.

Річ у тому, що “спецпенсії” складаються з двох частин. Одну виплачують за рахунок Пенсійного фонду, тобто це страхова пенсія, решта доплати — з державного бюджету.

Р. Іванкова:

— Так, не підлягають індексації пенсії, призначені на умовах “спеціальних законів”, за винятком Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Тож у березні буде проіндексовано пенсії учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. При обчисленні цих пенсій раніше використовували показник середньої заробітної плати 928,81 грн, який з 1 березня становитиме 1086,71 грн (928,81 х 1,17).

Також виняток становлять пенсії, призначені з урахуванням заробітку (грошового забезпечення), який визначено відповідно до частини першої статті 43 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (пенсії, призначені до 1 січня 2018 року військовослужбовцям строкової служби. — Авт.). Їх також проіндексують.

— Поясніть, будь ласка, хто з пенсіонерів може розраховувати на одноразові доплати?

— Йдеться про осіб, які мають повний страховий стаж: жінки — 20 років, чоловіки — 25 років, якщо йдеться про пенсії, призначені до 1.10.2011, а також жінки та чоловіки 30 і 35 років відповідно, якщо пенсії призначено після 1.10.2011. Ще одна умова: розмір пенсії не має перевищувати 1669,20 грн (40% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2019 року). Для цих категорій осіб встановлено одноразову доплату в розмірі 2410,17 гривні (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, встановлений на 1 січня цього року та збільшений на коефіцієнт 1,61 (1497 х 1,61).

Одноразову доплату до пенсії виплачуватимуть частинами (по 1205 гривень) у березні та квітні.

Одноразову доплату не включатимуть до середньомісячного сукупного доходу сім’ї під час розрахунку розміру житлової субсидії та визначення права на надання пільг.

— Чи правда, що одноразову доплату видадуть тільки тим пенсіонерам, які досягли 65-річного віку?

Р. Берчак:

— Ні. У постанові про вік нічого не сказано. Для того щоб отримати одноразову доплату, передбачено лише дві умови — повний страховий стаж та розмір пенсії, що не перевищує 1669,20 гривні. Якщо він більший навіть на гривню чи дві, то доплати не буде. За підрахунками Мінсоцполітики, одноразову доплату отримає 1,9 мільйона пенсіонерів. 

Леся Ясинчук

 

Джерело:
До списку новин