загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обід українця по-домашньому: як подорожчали основні продукти за рік

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як змінюється вартість традиційної української страви, в яку входять всі основні продукти харчування.

“Сьогодні” запускають новий проект з моніторингу цін на основні продукти – “Обід українця”. Ми включили в нього п’ять традиційних страв: борщ, бутерброд з салом, овочевий салат, вареники з грибами і картоплею, а також компот. А фахівці Української аграрної конфедерації (УАК) на підставі даних Держстату підрахували, скільки це коштує і як змінилися ціни за рік. Як з’ясувалося, вартість обіду збільшилася ненабагато – на 2,5 грн, або на 7%, і тепер він обійдеться в 38,29 грн. З п’яти страв подорожчали три, а компот і вареники стали доступнішими.

Подорожчало

“За рік найбільше змінилася вартість бутерброда з салом, який подорожчав на 28,8% або на 1 грн, в ціні додали і хліб (на 28,3%), і сало (на 28,9%)” – каже аналітик УАК Неля Онищенко.

Якщо раніше сало коштувало майже вполовину дешевше м’яса, то тепер вирізку купуємо по 125 грн/кг, сало – по 116 грн/кг. Борщ за рік подорожчав на 12,2%, до 10,86 грн за порцію (400 г). Ціна на цибулю і капусту зросла в рази – на 198,1% і на 118,2% відповідно, це пов’язано з низьким урожаєм минулого року, який зараз намагаються компенсувати імпортом. Буряк подорожчав на 56,1%, морква – на 40,2%, картопля – на 36%, томат – на 16,8%. Додали в ціні свинина – на 8,8%, сметана – на 15,6% і вода – на 10%. Зелений салат за рік подорожчав на 4% за рахунок томатів (+ 16,8%), олії (+ 2%) і зелені (+ 3,57%).

Подешевшало

Головна причина здешевлення вареників – зниження вартості найдорожчих інгредієнтів начинки – грибів – на 13,84% і яєць – на 5,43%. Це перекрило зростання цін на борошно (+ 31%), сметану (+ 16%) і картопля (+ 36%). Подешевшали майже вдвічі спеції, але через їхню малу частку в рецепті на загальну вартість це майже не вплинуло. Компот став доступнішим тому, що до його складу входять яблука і цукор – саме ті два продукту, ціни на які різко впали. Яблука за рік подешевшали на 44,7% (-6,3 грн/кг) через рекордний врожай, а цукор – на 10,13% (-1,56 грн/кг) через великі перехідні запаси.

Прогноз експерта

За оцінками Онищенко, ціни на овочі минулорічного врожаю знизяться до середини квітня, коли у великій кількості почнуть з’являтися свіжі тепличні овочі. А сподіватися, що подешевшають м’ясо і молокопродукти, годі й говорити. Навпаки – перед Великоднем і в травні побачимо невелике (до 5%) зростання цін через збільшення попиту при незмінній пропозиції. Причини цього – індексація пенсій і подорожчання газу, яке призведе до зростання собівартості і сировини, і кінцевої продукції.

Коновалова Христина , Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин