загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Систему потрібно змінювати: експерт пояснив, що робити з пенсіями

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці отримують пенсії через солідарну систему. Щоправда остання працює неефективно. Адже формувалася ще за радянських часів на основі трудового стажу, розповів фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Система, яка існує, не враховує історію формування трудового стажу в Україні. У 90-ті більшість підприємств фактично не працювали, а людей масово звільняли. Ті йшли на базари чи шукали неофіційний заробіток без трудових книжок. Під час економічних криз 2008-го та 2014 року громадяни масово виїжджали на роботу за кордон", - пояснює економіст.

Сьогодні дефіцит Пенсійного Фонду становить 160-170 млрд грн.

"У 2014-му уряд з 38% до 22% скоротив розмір єдиного соціального внеску. Це подали як зменшення податкового тиску. Однак користь від цього отримали фінансово-промислові групи та підприємства з іноземним капіталом. Зекономили на податках десятки мільярдів гривень. Водночас без системних реформ та амністії капіталів дефіцит Пенсійного фонду зріс на 100 мільярдів. Раніше становив 60 мільярдів гривень", - каже Олексій Кущ.

За його словами, солідарну систему потрібно ліквідовувати.

"Людям, молодшим 35 років, треба дати можливість заробити пенсію в накопичувальній системі. Для цього єдиний соціальний внесок необхідно розділити на дві частини. Одна йтиме у державний бюджет, інша - на персональні рахунки громадян. Пенсіонерам чи людям старше 35 років потрібно виплачувати базовий соціальний дохід напряму з державного бюджету", - підсумовує Олексій Кущ.

З 1 січня уряд підвищив мінімальну пенсію до 1669 грн. Щоправда вже сьогодні через зростання цін та комунальних тарифів українці мають отримувати не менше 3000 грн. За словами прем'єра Володимира Гройсмана, щоб збільшити виплати, додатково потрібно 270 млрд грн. Зараз таких ресурсів немає.

 

Джерело:
До списку новин