загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому в Україні настільки дорога їжа: ціни давно можна порівняти з ЄС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ціни на низку продуктів в Україні вже вище, ніж за кордоном.

Не секрет, що в Україні  ціни на багато продуктів вже зрівнялися або майже досягли європейських цін, хоча наші зарплати в рази менше, ніж в західних країнах і навіть у сусідній Білорусі. Але низка вітчизняних продуктів, наприклад, соняшникова олія і курятина, коштують у нас навіть дорожче, ніж на Заході. Чому так і що потрібно зробити, щоб в Україні ціни на них впали, роз'яснили наші економічні експерти.

Як видно з інфографіки, фахівці Економічного дискусійного клубу (ЕДК) знайшли 13 видів щоденних продуктів, які коштують у нас більше, ніж в ближньому зарубіжжі. Навіть якщо не враховувати коливання цін на борщовий набір залежно від врожаю в тій чи іншій країні і знехтувати різницею у вартості солі (розкид становить всього 9 євроцентів, або менше 3 грн/кг), то соняшникова олія, з виробництва і експорту якого Україна займає перше місце в світі, у нас продають дорожче, ніж в Польщі, Угорщині та Іспанії. Аналогічна картина з молоком, а курячі тушки у нас коштують на 8-10% більше, ніж в Польщі, Угорщині та Білорусі, хоча за підсумками 2018 року наша країна увійшла до ТОП-6 найбільших в світі експортерів курятини і до ТОП-3 – в Європі. За кількістю продуктів дешевого асортименту нас найбільше випереджають Польща і Білорусь – по 7 позицій, хоча, зауважимо, що в Білорусі дешевше насамперед борщовий набір, курятина, молоко і масло, а ось олія, свинина, хліб і рис набагато дорожче, ніж у нас.

Думка експертів

Виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин назвав причини, через які у нас окремі продукти коштують дорожче, ніж за кордоном.

"Почну з головних експортних позицій: соняшникова олія і курятина. За них наш виробник отримує відшкодування ПДВ (20% вартості) від держави, тому може собі дозволити поставляти цю продукцію за кордон дешевше, ніж продавати всередині країни, – говорить Пендзин. – Ринкових механізмів для того, щоб змінити ситуацію, немає, тільки адміністративні. Стосовно молока, то на відміну від країн ЄС і тієї ж Білорусі, де воно проводиться в великих господарствах, у нас до 80% пакетованого молока і вершкового масла – із сировини, закупленої у населення. Звідси високі витрати на логістику, зберігання, адже молоко, що перевозиться, треба в дорозі охолоджувати, щоб воно не скисло. Та й якість селянського молока невисока. Поки у нас не буде інвестицій в створення молочних ферм, поліпшення поголів'я стада з допомогою виробників від кращих молочних порід великої рогатої худоби, ситуація з цінами на молоко та молокопродукти навряд чи поліпшиться".

Стосовно дешевизни білоруських коренеплодів і картоплі, то, за словами Пендзина, вони стоять мало того, що вирощуються централізовано на радгоспних полях, як при СРСР, витрати частково компенсує держава, але головне – в Білорусі за останні роки побудовано багато сучасних сховищ, і продукція в них не псується довгі місяці. У нас же до 30% картоплі і борщнабору до весни згниває. Економіст Іван Нікітченко нагадав: в Польщі за такими групами товарів, як хліб, м'ясо, молочні продукти, діє знижена ставка ПДВ – 5%.

"В Україні ПДВ за ними дорівнює 20%, – говорить Нікітченко. – Якщо відняти від вартості хліба в Україні 15%, щоб отримати ставку, як в Польщі, ціна стає майже такою ж. Те ж стосується і інших груп товарів".

Щоб в Україні подешевшали соціально значущі продукти, про які ми згадували, Нікітченко впевнений: уряд повинен ввести низку протекціоністських заходів, щоб економічними методами стимулювати виробників знизити ціни. А саме: встановити для них спеціальні ставки податків, як в Польщі, виділяти цільові кредити під невисокий відсоток, надавати аграріям пільги на закупівлю техніки, обладнання та сировини.

Наші зарплати в 4-9 разів нижче

Стосовно зарплат в Україні та інших країнах, то у нас отримують менше всіх. За підсумками 2018 року середня зарплата за січень-грудень становила 290 євро на місяць, в січні 2019 року вона зросла до 305 євро (дані Держслужби статистики). У Білорусі середня зарплата за 2018 р. становила 415 євро (myfin.by), в Угорщині, – 1152 євро, в Польщі – 1216 євро, в Іспанії – 2544 євро (Eurostat). Як бачимо, навіть білоруси випереджають українців за середніми заробітками в 1,4 раза при порівнянних цінах на продукти, а в країнах ЄС працівникам платять більше, ніж у нас, в 4-9 разів. За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, 2019-го зарплати у нас зростуть на 20% при інфляції близько 15%.

"Ми трохи наблизимося до ЄС, але для того, щоб зарплати у нас становили хоча б 500 євро, нам треба імплементувати угоду про Асоціацію з ЄС: ухвалити закони, що захищають бізнес, поліпшити інвестклімат. Поки Кабмін визнав, що записане в угоді про Асоціацію у нас виконано всього на 32%". 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні подорожчають хліб, цукор і гречка. Причина в тому, що гречки був надлишок, ціни падали, а сіяли її все менше. Тому крупа, за експертними розрахунками, зросте в ціні на 10%.

Коновалова Христина , Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин