загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Нафтогаз» хоче знизити ціни на газ: коли чекати зниження тарифів?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

НАК «Нафтогаз України» хоче знизити ціну на газ як для промислових, так і побутових споживачів. Компанія повідомляє, що в квітні 2019 року ціна на природний газ може знизитися на 16% (до 7188 гривень за кубічний метр). EtCetera розбирався, у чому суть пропозиції «Нафтогазу» і чим вона може обернутися для українців в подальшому.

ФАКТ. Ціну на газ для промислових споживачів (ті, які купують більше 50 тис. кубометрів на місяць) у квітні 2019 року обіцяють знизити на 19,1%. Але тільки за передоплатою і тільки в тому випадку, якщо у компанії немає боргів.

Ціна для побутових споживачів, за планами «Нафтогазу», знизиться на 2% – до 8330 грн за тисячу кубометрів.

ПІДСТАВИ для зниження ціни на газ – намір «Нафтогазу» скасувати механізм, який прописаний в нині діючих домовленостях з МВФ. Відповідно до чинних правил, ціну на газ розраховують за формулою, що враховує довгострокову ціну на газ. Зараз українці платять 60% від цієї ціни, з 1 травня повинні платити 80%, а починаючи з 2020 року – 100%.

Але у зв’язку з падінням цін на газ, ціна, яку платять за формулою побутові споживачі, стала вищою, ніж платять за газ промислові підприємства.

Економіст Олексій Кущ в коментарі EtCetera пояснив: зараз в основних європейських газових хабах різко знизилися ціни на газ. Наприкінці лютого і в березні ціна опустилася нижче позначки 200 євро за тисячу кубометрів. З урахуванням транспортування газотранспортною системою Європи і ціни входу в газотранспортну систему України на західному кордоні, ціна імпортного ресурсу повинна бути нижчою за 8 тис. гривень за тисячу кубів.

Про це ж говорить координатор Експертної платформи Нацбанку Андрій Блінов.

Андрій БЛІНОВ, координатор Експертної платформи Нацбанку:

«Нафтогаз» визнає, що закупівлі в Словаччині ведуться вже по 225 доларів за тисячу кубометрів. З усіма податками, транспортом і з огляду на обмінний курс, який зміцнився, це помітно менше 8550 гривень (фіксована ціна на газ для населення і теплокомуненерго).

Виходить, що населення в Україні у березні-квітні може купувати газ власного видобутку дорожче, ніж імпортний.

Олексій КУЩ, економіст:

В Європі це нормальна практика, коли промисловість платить за газ менше, ніж населення, тому що вона є оптовим покупцем, але там зовсім інші реалії. Населення там більш платоспроможне, і Європа повністю «сидить» на імпортному ресурсі. Там діє одна цінова модель для всіх споживачів, а в Україні є газ українського видобутку і є імпортний. До того ж, «Нафтогаз» не знизить ціни до рівня, який був би економічно обґрунтованим, а декларація намірів є популістським ходом.

Більш того, глава правління «Нафтогазу» Андрій Коболєвпоставив уряд в таку ситуацію, при якій будь-який крок буде помилковим. Якщо нинішні правила розрахунку цін (ПСО) не скасує – значить, населення платитиме за газ власного видобутку дорожче, ніж промисловість – за імпортний. Якщо скасувати – споживачі опиняться під ударом вже в найближчому опалювальному сезоні. Саме на побутових споживачів покладуть всілякі курсові ризики, адже ціна на газ залежить не тільки від «європейських цін», а й від курсу гривні по відношенню до долара.

За прогнозами Міністерства економічного розвитку, найбільш екстремальне падіння гривні в 2019 році може скласти 33 гривні за долар, у 2020 році – 37 гривень, у 2021 році – 41 гривню. З огляду на те, що за імпортний газ Україна розраховується доларами, і провівши нескладні підрахунки, можна прийти до висновку, що газ в наступному опалювальному сезоні може обійтися українцям (при нинішній ціні 310 доларів за тисячу кубометрів) у 10242 гривні за тисячу кубометрів, у 2020 році – 11484 гривні за тисячу кубометрів, у 2021 році – 12415 гривень за тисячу кубометрів.

РИЗИК СКАСУВАННЯ ПСО ще і в тому, що доведеться міняти механізм утворення тарифів. Сьогодні їх формують постачальники комунальних послуг, а утверджує НКРЕКУ. Якщо ціна на газ буде варіюватися кожен місяць, то міняти вартість тарифів з такою ж швидкістю ніхто не зможе.

Тому навіть у разі здешевлення газу українцям не варто чекати, що ціни на опалення і гарячу воду також підуть вниз.

 

Джерело:
До списку новин