загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Червоних списків більше не буде: що зміниться для пацієнтів?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

МОЗ пропонує припинити нараховувати медичним закладам кошти за «червоними списками» вже з 1 квітня 2019 року. Що це означає і що зміниться для пацієнтів?

ЩО ЗА СПИСОК? Зелений і червоний список – це умовне позначення для пацієнтів, які вже підписали декларацію з сімейним лікарем, і тих, хто ще не зробив цього. Поки з держбюджету фінансують медпослуги і для перших, і для других, хоча суми цього фінансування і відрізняються. За тих, хто підписали декларацію (зелених), центри первинної медико-санітарної допомоги та лікарі-ФОП отримують більше, ніж за тих, хто що не підписали (червоних). У 2019 році суми становлять 370 (плюс віковий коефіцієнт) і 120 гривень відповідно. У планах – оплачувати з держбюджету тільки «зелені списки».

НАВІЩО ВІДБИРАЮТЬ ГРОШІ? Справа в тому, що МОЗ спочатку декларував умову «Гроші йдуть за пацієнтом», а медикам платять за підписані декларації. Людина повинна вибрати лікаря, підписати декларацію і тоді, відповідно до її віку, НСЗУ (Національна служба здоров'я України) буде перераховувати медику гроші на її обслуговування.

Під час перехідного періоду реформи первинної ланки медобслуговування НСЗУ платить за всіх пацієнтів, у тому числі тих, хто числиться за конкретною ділянкою, але ще не дійшов до кабінету лікаря. Однак з початку передплатної кампанії пройшов майже рік, близько 26 млн українців (а це дві третини населення) вже зробили свій вибір, і темпи підписання нових декларацій досить високі. Наприклад, у січні свій вибір зробили більше 800 тис. українців, а в лютому – понад 1 млн осіб. У МОЗ вважають, що саме час переходити до наступного етапу реформи. А гроші, які НСЗУ заощадить на «червоному списку» (понад 360 млн гривень), будуть перенаправлені на «зелений», тобто допоможуть підвищити тарифи на надання первинної медико-санітарної допомоги, а значить, і зарплати лікарям.

УСЕ ПОГАНО? Насправді ні. Згідно з чинним законодавством, виплати лікарям за «червоним списками» передбачені лише до 30 червня 2019 року. Далі планувався перехід до оплати за пацієнтів з укладеними деклараціями. Новий законопроект пропонує на три місяці скоротити цей термін і перестати платити за пацієнтів без декларацій з 1 квітня. «Зрада» скасовується – МОЗ просто скорочує перехідний період.

ЗАЛИШИМОСЯ БЕЗ ДОПОМОГИ? У відомстві повідомили, що невідкладна допомога для всіх залишиться безкоштовною – за нею, як і раніше, можна буде звернутися до свого дільничного лікаря, навіть не маючи декларації, і така допомога людині повинна бути надана. Також безкоштовною і такою, що не вимагає укладення декларації, буде екстрена допомога (виклик «швидкої»). Однак, щоб отримати рецепт за програмою «Доступні ліки», пацієнту доведеться укласти декларацію. Усі інші гарантовані безкоштовні послуги на первинній ланці медицини також будуть доступні за умови підписання декларації.

Є ПИТАННЯ. МОЗ так поки і не пояснив, чи будуть пацієнти без декларацій зобов’язані платити за прийом, якщо ситуація не невідкладна, і якщо будуть, то за яким тарифом. Медики кажуть, що теж погано уявляють собі ситуацію. Сподіваються лише, що незабаром наберуть необхідну кількість декларацій і зможуть таким чином мотивувати відмову від безкоштовних пацієнтів.

Ірина ЧЕРНИШЕВСЬКА, сімейний лікар:

Ми з колегами приймаємо таких пацієнтів і кожного вмовляємо укласти декларацію, поки ще є така можливість. А що з ними робити, коли фінансування припиниться, я не знаю. Є Конституція, яка кожному гарантує безкоштовну медичну допомогу. Вимагати гроші у нас підстав немає, але і витрачати свій час, не отримавши за це оплату, теж не кожному хочеться.

Категоричні «відмовники», за словами лікаря, зустрічаються не так часто. Але проблема в тому, що вони можуть доставити персоналу чимало незручностей, якщо почнуть «писати кляузи в різні інстанції».

 

Джерело:
До списку новин