загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Монетизація пільг заплутала українців: факти і цифри

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Влада додала грошей 8,7 млн ​​пенсіонерів. Але задоволені не всі.

Міністр соцполітики Андрій Рева відзвітував  про проведення в березні індексації пенсій і монетизації субсидій. На його думку, все відбулося без збоїв: і пенсіонери, і субсидіанти отримали гроші вчасно. А ось думки людей різні: одні раді, що вже вдалося заощадити на оплаті "комуналки", інші незадоволені маленькою добавкою до пенсії, треті не розуміють, як їм тепер платити за рахунками.

Пенсії та субсидії

Як повідомив Рева, одноразову доплату до пенсії в 1205 грн в березні отримали 2,162 млн осібл.

"Аналогічна виплата їм буде і в квітні", – додав міністр.

Нгадаємо: Кабмін вирішив доплатити по 2410 грн двома траншами тим пенсіонерам, у кого є повний стаж (35 років у чоловіків і 30 років у жінок, що стали пенсіонерами після 2011 року, і 25 років і 20 років – до 2011 року), але їхня пенсія менше 1669 грн, або 40% від мінзарплати (4173 грн). З 1 березня багатьом проіндексовані пенсії, які в середньому зросли до 3033 грн, або більш ніж на 500 грн. Добавку отримали 8,97 мільйона пенсіонерів з 11,7 млн ​​чол. За словами Реви, мінімальний розмір підвищення становив 100 грн, більшості додали по 101-400 грн, а збільшення більш ніж на 1000 грн отримали 2,45 млн осіб. Військовим пенсіонерам (їх близько 500 тис. осіб) вже підняли пенсії з 1 січня 2019 р. в середньому на 763 грн, або до 4682 грн, а тих, хто отримує спецпенсії – держслужбовців, наукові та інші – індексація пенсій не торкнулася. А ось готівку для оплати компослуг отримали 3,4 млн домогосподарств, загальна сума виплат – 5,7 млрд грн, або в середньому 1676 грн на домогосподарство. Рева нагадав, що зараз субсидію не призначать на новий опалювальний сезон при заборгованості на 1 травня в 340 грн і більше. Але не виключено, що таких субсидіантів переведуть "на безготівку" ще на рік. 

Народ

Пенсіонери і субсидіанти по-різному ставляться до ініціатив Кабміну.

"Я загалом задоволений: хоча до моєї пенсії в 1613 грн додали всього 100 грн, але я отримав ще 1205 грн, – розповів нам житель села Іванівка на Київщині Дорош Тимофієнко. – А з субсидії готівкою ми вже заощадили близько 700 грн, оскільки у нас була переплата за газ для опалення будинку за безготівковою субсидією, і її зарахували".

Жителька Білої Церкви Катерина Бунчук отримала надбавку до пенсії 240 грн і вважає, що цього мало за 38 років стажу, тим більше що субсидія на оплату ЖКП їй не призначена. А 90-річна киянка Любов Данилова взагалі не розуміє, як їй тепер платити за рахунками:

"Субсидію грошима дали всього 600 грн, а заплатити за "комуналку" в лютому треба на 800 грн більше, ніж у січні. Сама розібратися в цьому не можу, проситиму сина допомогти, щоб потім раптом не відібрали".

Експерти: проблеми не вирішені 

Експерти схвалюють роботу Кабміну щодо підвищення пенсій, але кажуть, що це не в повній мірі вирішує проблеми тих, у кого великий стаж при низькій зарплаті. Олег Пендзин з Економічного дискусійного клубу пропонує в законі про пенсії змінити формулу їх розрахунку:

"Зараз перевагу мають ті, хто багато заробляв, а не ті, хто багато працював, тому при всіх індексаціях перші отримуватимуть надбавку більше, – аналізує Пендзин. – Краще при розрахунку пенсій окремо враховувати виплати і за стаж, і за зарплату, потім підсумовувати".

А президент Украналітцентру Олександр Охріменко пропонує дочекатися підсумків оплати рахунків за компослуги в травні, а потім робити висновки про ефективність монетизації:

"Роздати гроші просто, а от домогтися, щоб люди їх витратили за призначенням, набагато складніше. Також механізм наразі дає збої, було багато помилок в розрахунках, через що люди отримали готівкою субсидії менше, ніж було за безготівкою".

Олександр Панченко, Ігор Сєров

 

Джерело:
До списку новин