загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні підготували законопроект про накопичувальну пенсійну систему

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України на виконання доручення Кабінету міністрів України завершила розробку законопроекту, який запроваджує в Україні пенсійну систему 2-го рівня. Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР.

"НКЦПФР завершила розробку проекту Закону України "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", який запроваджує в Україні пенсійну систему 2-го рівня, на виконання доручення Кабінету міністрів України", - повідомили у відомстві.

Законопроект, як зазначається, погоджений міністерствами та відомствами.

"Очікується, що після затвердження на засіданні уряду він буде переданий на розгляд Верховної Ради України як урядовий", - додали у НКЦПФР.

Законопроект доповнює нині існуючу солідарну пенсійну систему новою, накопичувальною, в якій кожен працюючий громадянин здійснюватиме платежі на свій персональний пенсійний рахунок. Після досягнення пенсійного віку він зможе отримувати додаткові виплати за рахунок зроблених внесків. Також, у разі передчасної смерті власника рахунку, гроші можуть бути в повному обсязі успадкованими його нащадками, вказали у відомстві.

Законопроект передбачає, що керувати пенсійними коштами будуть професійні компанії з управління активами, які проходитимуть відбір (авторизацію) на прозорих та конкурентних засадах на відповідність найвищим професійним та етичним галузевим стандартам. Документ обумовлює незалежний від уряду статус управляючих пенсійними коштами, додали у НКЦПФР.

Законопроект, як зазначається, надає громадянину право вільного вибору авторизованого недержавного пенсійного фонду або компанії з управління активами, в яких він буде формувати свої пенсійні накопичення.

Законопроект містить суворі вимоги до механізмів інвестування грошей власників пенсійних рахунків, тобто виключно в диверсифіковані та найбільш надійні фінансові інструменти, а також обумовлює зберігання активів у найнадійніших банківських установах. Крім цього, в ньому передбачені розмаїті запобіжники для запобігання потенційній корупції та зловживанням, зазначили у відомстві.

"Щоб компенсувати дуже слабку солідарну систему накопичувальним пенсійним фондам потрібні десятки років функціонування в стабільному правовому полі. А для цього ми повинні ухвалити цей законопроект вже протягом трьох, максимум чотирьох років", - прокоментував розробку проекту голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

"А також, перед цим, принципово важливо ухвалити ще кілька обов’язкових законопроектів, які врегулюють теперішні "сірі зони" на ринках капіталу, де вільно себе почувають різного роду шахраї. Пенсійні накопичення повинні бути їм недоступні. Це, як мінімум, законопроекти: №2413а, або так званий "спліт", №6303д, посилення захисту прав інвесторів та №9035 – законопроект про деривативи та фінансові ринки. Інакше пенсійна реформа приведе до невтішних наслідків, аналогічних розчаровуючим результатам інших, початих й незавершених реформ", - вказав він.

Член НКЦПФР Олександр Панченко зазначив, що пропонується встановити розмір внеску в 2% доходу громадянина протягом першого року запровадження накопичувальної пенсійної системи. Протягом наступних років вони будуть збільшуватися на 1% щороку до кінцевого рівня в 10%.

"Але важливо, що зростання внесків відбуватиметься лише у випадку зростання середньої заробітної плати в Україні в розмірі не менше 5%. Таким чином, максимальний рівень відрахувань (10%) буде встановлений лише тоді, коли середня заробітна плата в країні перевищить нинішню на 40%", - додав Панченко.

Законопроект підготовлений НКЦПФР за сприяння World Bank, EBRD, USAID.

 

Джерело:
До списку новин