загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Втрачена" субсидія: як повернути гроші тим, хто став заручником збою системи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тисячі людей не отримали компенсації живими грошима.

Жителі кожної 10-ї квартири в Україні не платять комуналку. Середній борг одного домогосподарства – під три тисячі сімсот гривень, це підрахунок Держкомстату. Українці винні комунальникам 70 мільярдів гривень: 22 мільярди – за опалення і гарячу воду, шість – за електроенергію і 4 – за утримання будинків. Але найбільше недоплачують газовикам – 33 мільярди.

Список боржників поповнили ще й субсидіанти. Тисячі людей не отримали компенсації живими грошима. Пенсіонери, які отримують виплати через Укрпошту, очікували, що готівкові принесуть листоноші.

А через збій в системі компенсація впала на рахунок в Ощадбанку, а субсидіантам забули сказати про це. Хто встиг зайняти гроші і оплатив рахунки – залишився в списку на видачу готівки. Інші – вилетіли. Як повернути кошти тим, хто став заручником ситуації і чи не дасть збій система і в цьому місяці?

Вам субсидії немає, – сказала жінці листоноша – і порадила їхати в райцентр. За двадцять кілометрів.

Катерина Ладика вже років десять навіть з дому не може вийти. Ледве пересувається з ходунками.

Каже – як якесь знущання – всім її сусідкам в березні листоноша принесла додому і пенсію і монетизовану субсидію – готівкою. А їй дала тільки пенсію. Сказала – за субсидією потрібно їхати в Ощадбанк. Мовляв, все через якусь помилку зі списками.

У селі Мазинки – де живе Катерина Іванівна через цю помилку субсидію вчасно не змогли отримати дванадцять осіб. Серед них і Лідія Кравець, яка також не може ходити. Після інсульту її не можна навіть на машині перевозити. Лідії Петрівні довелося просити сусідку – оформити в сільраді довіреність і поїхати в райцентр в Ощадбанк забрати її монетизовану субсидію. Дала жінці гроші на дорогу. Але їздити тій довелося чотири дні поспіль.

Але за газ платити треба – а лічильник накрутив близько трьох тисяч гривень. Лідія Петрівна змушена була позичати гроші – щоб розрахуватися з газконторою вчасно.

Проблеми виникали і у людей, які живуть в містах. Суми. Максим Лапін хворий на ДЦП. Отримує пенсію по інвалідності на картку в ПриватБанку. Сподівався, що і субсидія також прийде на неї. Але ні. Чоловікові повідомили, що треба їхати в Ощадбанк. Максим відправив туди батька – з довіреністю. Але приймати її відмовилися. Гроші не дали. Сказали – нехай сам приїжджає.

Тим часом, приміщення банку – для людей на візках не пристосоване. Довго відкривали двері, прибирали всі перешкоди. Максим не розуміє – чому субсидію відразу не нарахували на карту Привату – навіщо створювати маломобільним людям такі проблеми.

На Харківщині, наприклад, з такою ситуацією зіткнулися приблизно 15 тисяч громадян. А в цілому по країні – таких людей було близько ста тисяч. Це десь 2-3 відсотки від всіх одержувачів субсидії.

"І це була одноразова така помилка – можна говорити, що це була помилка. Можна говорити, що це була неточність", – говорить Тетяна Бабенко, заступник директора департаменту соціального захисту населення Харківської обласної адміністрації.

В Міністерстві соціальної політики кажуть – переважна більшість таких помилок – вже виправлені.

І зараз – в квітні – практично всі пенсіонери повинні отримати субсидії готівкою разом з пенсією. Що їхати вже нікуди не доведеться. Запевняють також, що люди, які так і не змогли забрати субсидію за березень, гроші ці не втратять.

"Вони можуть її отримати протягом трьох місяців – ці кошти на них чекають в Ощадбанку. Ось в березні, квітні, травні ці люди абсолютно спокійно можуть отримати свої гроші в банку", – запевняє Віталій Музиченко, начальник департаменту Міністерства соціальної політики.

Але є ще одна проблема – люди, які так і не отримали субсидію – не можуть розрахуватися за газ і інші послуги. Чи не вважатимуть їх за це боржниками? І чи не заберуть тому субсидію? В Мінсоцполітики запевняють – хвилюватися з цього приводу не варто.

"Проблем у людей за цим критерієм не буде. Їх ніхто не позбавить субсидії", – запевняє чиновник.

Більшість людей субсидію за березень вже отримали. Катерині Ладиці і Лідії Кравець – її привезли подруги – але для цього довелося оббивати пороги Ощадбанку. Більшість же людей прийшли в Ощадбанк самостійно. Житель Харкова Армен Абрамян каже – особливих проблем не було.

"Це перша спроба запустити цей механізм, по суті з нуля. Ми повинні розуміти, що державна служба спрацювала добре, тому що таких фактів було небагато, вони не були масовими", – говорить виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Більшість людей дійсно отримали субсидію готівкою без будь-яких проблем. І тепер – головне питання – чи витратять вони цю готівку на оплату газу, електрики та інших комунальних послуг? Або понесуть гроші на ринок – купувати, наприклад, їжу?

Пенсіонерка Клавдія Олександрівна каже – деякі її знайомі так і зробили. А все через те, що просто не розібралися – що таке монетизація – і чому в березні на карту прийшло набагато більше грошей, ніж раніше. Думали, що це перерахунок пенсій.

"Мало було зроблено роз'яснювальної роботи", – вважає пенсіонерка.

Чи багато таких випадків – поки невідомо. В Мінсоцполітики кажуть – відомостей про те, що люди масово не платять за комунальні послуги – немає. Хоча тривожні дзвіночки з'являються вже і зараз. Наприклад, Київводоканал повідомив – третина одержувачів субсидій не розрахувалися за спожиту воду в березні.

В Мінсоцполітики кажуть – людей, які отримають субсидію готівкою – і не платять за комунальні послуги протягом одного місяця – переведуть назад в безготівкові субсидії – тобто на систему, яка була раніше. Якщо борги накопичуватимуться і далі – субсидії просто позбавлять.

Головне, що тепер – чим раціональніше ви користуєтеся водою, газом, електрикою, чим більше економите – тим більше грошей вам залишається на інші потреби. У квартирі це зробити важче. Можна готувати на кілька днів, можна економно мити посуд.

Але справжня економія – ось де – опалення. Оскільки субсидію видають готівкою, людям вже не байдуже, чи є в їхньому будинку лічильник тепла – є сенс домагатися його встановлення.

А ще краще – на кожній батареї варто встановити регулятор і пристрій, який фіксує кількість спожитого тепла. Однак в Мінсоцполітики не очікують, що після монетизації всі масово почнуть утеплювати будинки, міняти газові котли на більш сучасні – для цього потрібні великі гроші. Але головне зараз – змінити свідомість людей.

Середній розмір субсидії по країні зараз – 1700 гривень. Для людей, які обігрівають приміщення газовими котлами – ця сума зазвичай ще більше. Наприклад Катерина Іванівна отримала субсидію готівкою – 2500 гривень. Для порівняння – у жінки пенсія всього лише 2000 гривень – і їй би цього навіть не вистачило, щоб розрахуватися за газ. 

 

Джерело:
До списку новин